Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Παράνομη Εφαρμογή Νόμου από το Υπουργείο Παιδείας στις Κατ’ Εξαίρεση Μεταθέσεις / Προσβολή των Δικαιωμάτων των Εκπαιδευτικών
Η αυθαίρετη και παράνομη πρακτική του Υπουργείου Παιδείας να παρακάμπτει τη νομοθεσία μέσω της έκδοσης εγκυκλίων. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή της τροποποιημένης διάταξης του Ν.4589/2019 για τους εκπαιδευτικούς ειδικών κατηγοριών παραποιείται με την αυθαίρετη προσθήκη όρων που περιορίζουν τα δικαιώματα τους. Αυτή η πρακτική δημιουργεί αδικίες και προκαλεί καταφανείς ανισότητες, παραβιάζοντας την αρχή της νομιμότητας και της ισότητας. Ο Υπουργός Παιδείας καλείται να διορθώσει άμεσα την κατάσταση, αλλιώς οι εκπαιδευτικοί θα αναγκαστούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Ακολουθεί η καταγγελία εκπαιδευτικών / ΑΚΟΎΕΙ ΚΑΝΕΊΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΠΑΙΔΕΊΑΣ;

ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δυστυχώς για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας αυθαιρετεί και «νομοθετεί μέσω εγκυκλίων», όπως άλλωστε έχει γραφεί σε απόφαση του ΣτΕ εις βάρος του, ακυρώνοντας κάθε έννοια νομιμότητας και ισότητας, αγνοώντας επιδεικτικά την ισχύουσα νομοθεσία, θεσμοθετώντας διαδικασίες και προϋποθέσεις εντελώς αντίθετα με αυτή κατά το δοκούν ή σκόπιμα και παρανομώντας απροκάλυπτα.

Έως τώρα πίστευα ότι οφείλεται σε υπαλλήλους και προϊσταμένους που είτε δεν κατανοούν τι διαβάζουν είτε δε ρωτάνε αρμοδίως και φυσικά δεν ελέγχονται. Πλέον θεωρώ ότι εκτελείται κατάχρηση εξουσίας, από ποιο επίπεδο δεν ξέρω, για λόγους σκοπιμότητας ή εκδικητικά, κατά μάλιστα ειδικών κατηγοριών εκπαιδευτικών (πολύτεκνοι, γονείς τέκνων με αναπηρία κτλ.) χωρίς ίχνος ντροπής. Δεν εξηγείται διαφορετικά, όταν ακόμη και  για εφαρμογή της πρόσφατα τροποποιηθείσας διάταξης της παρ.5 του άρθρου 62 του Ν.4589/2019 με το αρ 17 του Ν.5128/2024,  που είναι ξεκάθαρη νομοθετικά,  μέσω μίας νόμιμης διαδικασίας όπως η έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο τίθεται αυθαίρετα και παράνομα ο όρος ότι ισχύει μόνο για διοριζόμενους από τα έτη 2023 και έπειτα. (ορισμός διοικητικής κατάχρησης εξουσίας) Ο υπουργός σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιληφθεί και να μην πιστεύει ίσως ότι του μεταφέρουν, διορθώνοντας τη λειτουργία του υπουργείου του τουλάχιστον σε ανεκτό επίπεδο και σίγουρα σε πρώτη φάση τροποποιώντας ΑΜΕΣΑ τη σχετική εγκύκλιο. Διαφορετικά πάλι οι εκπαιδευτικοί είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν στη δικαιοσύνη για να πετύχουν το αυτονόητο, την εφαρμογή των νόμων.

https://e-wall.net/66508/nomiki-afthairesia-stin-egkyklio-tou-ypourgeiou-paideias-i-adikia-stis-kat-exairesi-metatheseis-pos-i-nea-egkyklios-paraviazei-tis-arches-isotitas/

Η ανωτέρω διάταξη έχει ως εξής:

«…Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 (Α' 45) ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001 (Α' 47), αντίστοιχα, καθώς και όσοι έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ποσοστό αναπηρίας 75% και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, δύνανται να αποσπώνται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που αποδεικνύει τα ανωτέρω. Για τους σκοπούς της παρούσας, ο χρόνος απόσπασης λογίζεται ως χρόνος υπηρέτησης του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση.».

Πουθενά δεν αναφέρεται χρονική ή άλλη προϋπόθεση, ούτε στην ίδια τη διάταξη ούτε στις μεταβατικές, αλλά αυτονόητα όσοι εκπαιδευτικοί εμπίπτουν σε αυτή, δηλαδή ως νεοδιορισθέντες μετά την ισχύ του Ν.4589/2019, που θέσπισε για πρώτη φορά τη διετή παραμονή σε σχολικά έτη στην αρχική οργανική θέση προκειμένου να έχουν το δικαίωμα αίτησης μετάθεσης, εφόσον έχουν αποσπασθεί ανήκωντας σε ειδική κατηγορία και συμπλήρωσαν το ανωτέρω χρονικό διάστημα, εφαρμόζεται πλέον η ανωτέρω τροποποιηθείσα διάταξη, λογιζομένου του χρόνου αυτού ως χρόνου υπηρέτησης της οργανικής θέσης όπως προβλέπει, και έχουν δικαίωμα να αιτηθούν μετάθεσης. Φυσικά το ίδιο θα ισχύει και εφεξής για όποιον συμπληρώσει με απόσπαση το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.

Αν ο νομοθέτης ήθελε κάτι διαφορετικό θα το είχε διατυπώσει ρητά. Ούτε υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο σε επίπεδο Υπουργείου. Άλλωστε και  τελολογικά η διάταξη τροποποιήθηκε μετά από πάγιες και συνεχείς διαμαρτυρίες των ατόμων ειδικών κατηγοριών και των προβλημάτων που τους δημιουργούσε οικογενειακά και επαγγελματικά. Παρόλα αυτά στην εγκύκλιο ΑΠ 94121/21-8-24 καταφανώς παράνομα αναφέρεται και ερμηνεύεται ότι «ο χρόνος που διανύεται στη θέση απόσπασης υπολογίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης και αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται μετά τη δημοσίευση του νόμου, ήτοι μετά τις 30/07/2024 και όσους εκπαιδευτικούς διανύουν το δεύτερο έτος διορισμού τους κατά το διδακτικό έτος 2024-2025.», σαν να πρόκειται για νέο νόμο με άλλο αντικείμενο και όχι για εφαρμογή υφιστάμενης διάταξης ως ισχύει. Ακόμη και αν το αυθαίρετο και λανθασμένο σκεπτικό της ημερομηνίας δημοσίευσης του τροποποιητικού νόμου ήταν σωστό, δεν εξηγείται η αναφορά των εκπαιδευτικών που διένυαν το πρώτο έτος διορισμού κατά το διδακτικό έτος 2023-2024, άρα τώρα το δεύτερο κατά το 2024-25.

Αν πάλι υποτεθεί ότι τίθεται πάντα αυθαίρετα το κριτήριο της μη συμπλήρωσης διετίας κατά τη δημοσίευση (30-7-24) του τροποποιητικού νόμου 5128/24  τότε θα έπρεπε να εμπίπτουν και οι διανύοντες το πρώτο έτος διορισμού κατά το διδακτικό 2022-23. Σε κάθε περίπτωση η αυθαίρετη αυτή κατασκευή προκαλεί κατάφωρες ανισότητες στερώντας το δικαίωμα να αιτηθούν μετάθεσης οι αμέσως προηγούμενοι διορισθέντες και παρέχοντάς το δικαίωμα εφεξής μόνο σε μελλοντικούς που θα προηγηθούν και στην εξέταση των αιτήσεων και στην κάλυψη όσων οργανικών κενών προκύψουν, καθόσον η αίτηση μετάθεσης δε σημαίνει υποχρεωτικά έγκριση αλλά υλοποιείται μόνο αν υπάρχει οργανικό κενό στον τόπο επιθυμίας.

Πέραν τούτου ακυρώνει επί της ουσίας με μια εγκύκλιο νόμο του ελληνικού κράτους, ο οποίος ήρθε να επιλύσει σοβαρά προβλήματα των ατόμων ειδικών κατηγοριών. Δεν υπάρχει καμία νομική, λογική ή κοινωνική βάση για μια τέτοια παρανομία και οι αρμόδιοι πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διαφορετικά ας παραιτηθούν ομαδικά.
https://e-wall.net/?p=66617

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου