Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Πώς Τοποθετούνται οι Νεοδιόριστοι Εκπαιδευτικοί σε σχολικές μονάδες: Ένας Οδηγός Βήμα-Βήμα
Διαδικασία Τοποθέτησης Νεοδιόριστων Εκπαιδευτικών: Οδηγίες και Κριτήρια

Η διαδικασία τοποθέτησης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες της χώρας είναι ένα πολύπλοκο και σημαντικό θέμα που απαιτεί προσεκτική κατανόηση και οργάνωση. Εδώ θα αναλύσουμε τα κύρια βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την προσωρινή και οριστική τοποθέτηση, τη μονιμοποίηση, καθώς και τις μεταθέσεις, δίνοντας έμφαση στα κριτήρια και τις διαδικασίες που πρέπει να γνωρίζουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί.

1. Προσωρινή Τοποθέτηση Νεοδιόριστων

Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται προσωρινά σε κενές θέσεις σχολικών μονάδων, μαζί με τους εκπαιδευτικούς που είναι στη διάθεση. Οριστικά θα τοποθετηθούν τον Μάιο, όταν θα γίνουν οι τοποθετήσεις των μετατιθέμενων εκπαιδευτικών με βάση τα μόρια μετάθεσής τους. Αύξηση 8.1% στις Συνταξιοδοτήσεις Εκπαιδευτικών το 2024 – Χρονοδιάγραμμα και Σύγκριση με Προηγούμενες Χρονιές

Διαδικασία Προσωρινής Τοποθέτησης

- Καταγραφή Μορίων:

- Οικογενειακά Κριτήρια: Τα μόρια για γάμο και παιδιά είναι σταθερά και δεν αλλάζουν.

- Συνυπηρέτηση και Εντοπιότητα: Μοριοδοτούνται μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή και όχι για ολόκληρο το νομό.

- Προϋπηρεσία: Καταγράφεται σε μήνες και ημέρες. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, προτεραιότητα δίνεται σε αυτόν με περισσότερη προϋπηρεσία, δυσμενείς συνθήκες, ή υψηλότερη θέση στο ΦΕΚ διορισμού.

- Κριτήρια Κατάταξης:

- Οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται πρώτοι.

- Ακολουθούν οι νεοδιόριστοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς που είναι στη διάθεση.

- Τελευταίοι τοποθετούνται οι αποσπασμένοι και αυτοί που ζητούν απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ.

- Μοριοδότηση Διοικητικού Έργου:

- Αν ο νεοδιόριστος είναι στη διάθεση και εκτελεί διοικητικό έργο στη διεύθυνση, λαμβάνει τα μόρια του σχολείου ή της διεύθυνσης που εργάζεται.

Τοποθετήσεις Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής

Οι τοποθετήσεις σε θέσεις των Τμημάτων Ένταξης γίνονται μετά την κάλυψη όλων των κενών στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.). Εάν οι εκπαιδευτικοί δεν υποβάλλουν αίτηση προτίμησης για Σ.Μ.Ε.Α.Ε., κατατάσσονται με βάση τις λιγότερες μονάδες μετάθεσης.

2. Κριτήρια Μοριοδότησης για Μεταθέσεις και Τοποθετήσεις

Τα κριτήρια για μεταθέσεις και τοποθετήσεις είναι:

- Συνολική Υπηρεσία: Ο συνολικός χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

- Οικογενειακοί Λόγοι: Ειδική μοριοδότηση για γάμο και παιδιά.

- Συνθήκες Διαβίωσης: Μοριοδότηση με βάση τις συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων.

- Συνυπηρέτηση: Μοριοδότηση για εκπαιδευτικούς που υπηρετούν κοντά σε σύζυγο που εργάζεται ή υπηρετεί στην ίδια περιοχή.

- Εντοπιότητα: Μοριοδότηση για εκπαιδευτικούς που είναι δημότες της περιοχής όπου ζητούν μετάθεση ή τοποθέτηση.

3. Διαδικασία Οριστικής Τοποθέτησης και Μεταθέσεων

- Αιτήσεις Μετάθεσης: Υποβάλλονται τον Νοέμβριο κάθε έτους. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν υπηρεσία ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους μεταθέσεων.

- Χρόνος Υπηρεσίας: Λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος από τη δημοσίευση του διορισμού έως 31 Αυγούστου ή η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.

- Κριτήρια Μετάθεσης: Ο χρόνος υπηρεσίας, οι οικογενειακοί λόγοι, οι συνθήκες διαβίωσης, η συνυπηρέτηση και η εντοπιότητα.

4. Σειρά Διαδικασιών

- Οργανικά Κενά Φεβρουαρίου: Χρησιμοποιούνται για μεταθέσεις.

- Μεταθέσεις – Ειδικές Κατηγορίες: Περιλαμβάνουν μεταθέσεις ειδικών κατηγοριών.

- Τοποθετήσεις:

- Υπεράριθμοι

- Μετατιθέμενοι – Βελτιούμενοι – Διάθεση ΠΥΣΠΕ

- Αποσπάσεις: Από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και υπηρεσίες ΥΠΕΠΘ.

- Τοποθέτηση Αποσπασμένων: Σε λειτουργικά κενά του νομού.

- Διορισμοί

- Τοποθέτηση Νεοδιόριστων

- Διαθέσεις – Υπερωρίες

- Πρόσληψη Αναπληρωτών

- Τοποθέτηση Αναπληρωτών

- Πρόσληψη Ωρομισθίων

Έχω πάρει μετάθεση π.χ στη Α Αθήνας. Πώς θα γίνει η τοποθέτηση μου;

Συνεξετάζονται από το ΠΥΣΠΕ βάσει των μορίων τους :

α) Οι μετατιθέμενοι από άλλους νομούς

β) Αυτοί που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ .

γ) Οι νεοδιόριστοι για να πάρουν οριστική τοποθέτηση.

δ) Όσοι ζητούν βελτίωση θέσης.

 

Στο σύνολο των μορίων υπολογίζονται

α) Μόρια δυσμενών συνθηκών

β) Μόρια συνολικής υπηρεσίας

γ) Μόρια γάμου και παιδιών

δ) Μόρια εντοπιότητας. Η εντοπιότητα υπολογίζεται όταν ζητείται τοποθέτηση στο Δήμο που έχει εντοπιότητα ο εκπαιδευτικός.

ε) Μόρια συνυπηρέτησης. Η συνυπηρέτηση υπολογίζεται όταν ζητείται τοποθέτηση στο Δήμο που εργάζεται ο/η σύζυγος

 

Χρήσιμες οδηγίες:

– Αν δεν έχεις σοβαρούς οικογενειακούς ή άλλους προσωπικούς λόγους προτίμησε προσωρινή τοποθέτηση σε σχολείο με πολλά μόρια. Τα μόρια αυτά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην οριστική τοποθέτηση σου ή τη μετάθεση σου.

– Όταν παρουσιασθείς στον Δ/ντή του σχολείου σου να κάνεις Πράξη Ανάληψης Υπηρεσίας και να πάρεις επικυρωμένα αντίγραφα.

– Μην ξεχάσεις να κάνεις αίτηση μετάθεσης-οριστικής τοποθέτησης το Νοέμβριο και να ζητάς να ενημερώνεσαι από τις εγκυκλίους που έρχονται στο Σχολείο σου, που είναι τοποθετημένες σε ειδικό φάκελο με τον τίτλο «Ενημέρωση συναδέλφων».

– Να ζητήσεις να ενημερωθείς για τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις σου και πρωτίστως τα δικαιώματά σου από τον Δ/ντη του σχολείου σου, σε περίπτωση που δεν το πράξει ο ίδιος, αν και είναι υποχρεωμένος.

– Να ανοίξεις και να διατηρείς ένα Ατομικό Φάκελο στο σπίτι σου όπου θα τοποθετείς οποιοδήποτε έγγραφο σε αφορά (αντίγραφο πτυχίου, διοριστηρίου, προϋπηρεσίες, πράξεις ανάληψης υπηρεσίας από τα σχολεία που θα περάσεις ή έχεις ήδη περάσει, βεβαιώσεις σεμιναρίων, πιστοποιήσεις, χορήγηση ΜΚ κ.λπ)

– Σχετικά με τη μισθοδοσία σου να ζητήσεις αμέσως να δεις τον εκκαθαριστή του σχολείου σου (ο οικονομικός προϊστάμενος του σχολείου σου είναι ο Δντης) και να ενημερωθείς σχετικά με το καθεστώς αποζημίωσής σου, ασφάλισής σου (παλαιός – νέος ασφαλισμένος), αναγνώριση προϋπηρεσίας ως συντάξιμης, ανακεφαλαίωση ενσήμων σε περίπτωση ΙΚΑ κλπ.

Σημαντικό:

Συνυπηρέτηση εκπαιδευτικών που έχουν συζύγους στρατιωτικούς συζύγων στρατιωτικών

Το άρθρο 21 του Ν.2946/2001 προβλέπει ότι τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ., που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ε.Δ., ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ) και του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ), επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημοσίου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο (η) σύζυγός τους. Η παράγραφος 3 προβλέπει για κοινωνικούς λόγους προστασίας του θεσμού της οικογένειας, ότι οι διατάξεις του παραπάνω άρθρου εφαρμόζονται και στους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμίδας.

Άρθρο 21 (Ν.2946/2001)

1. Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο (η) σύζυγός τους.

2. Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου και σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου. Αρνητική γνωμοδότηση δικαιολογείται μόνο για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο, που διαπιστώνεται και αιτιολογείται επαρκώς από το υπηρεσιακό συμβούλιο.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ-ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διορίζονται σε οργανικές θέσεις, διανύουν διετή δοκιμαστική υπηρεσία κατά τη διάρκεια της οποίας απολύονται για λόγους που ανάγονται στην υπηρεσία τους μόνο μετά από απόφαση του ΠΥΣΠΕ .

Οι δόκιμοι υπάλληλοι παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα εισαγωγικής εκπ/σης .

Μέσα σε τρεις μήνες από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας το ΠΥΣΠΕ υποχρεούται να αποφασίσει αν ο δόκιμος υπάλληλος είναι κατάλληλος για μονιμοποίηση. Για το σκοπό αυτό συνεκτιμά τα προσόντα του υπάλληλου όπως προκύπτουν από τις εκθέσεις αξιολόγησης και τα λοιπά στοιχεία του προσωπικού μητρώου.

Ο υπάλληλος που κρίνεται κατάλληλος για μονιμοποίηση μονιμοποιείται.

Ο υπάλληλος που κρίνεται ακατάλληλος απολύεται.

Με το νέο κώδικα δημοσίων υπαλλήλων, στο άρθρο 40 απλουστεύεται η διαδικασία μονιμοποίησης των υπαλλήλων. Ειδικότερα, η μονιμοποίηση πραγματοποιείται αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας, εκτός και αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. πειθαρχική ποινή, πειθαρχική εκκρεμότητα και δυσμενής έκθεση αξιολόγησης), οπότε για τη μονιμοποίηση αποφαίνεται το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο.

https://e-wall.net/39319/neodioristoi-ta-vimata-kai-oi-diadikasies-pou-akolouthountai-meta-tin-anakoinosi-ton-diorismon/

ΠΡΟΣΟΧΗ

Τα μόρια ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ δεν περιλαμβάνουν καθόλου μονάδες δυσμενών συνθηκών (δηλ. τα μόρια που σου δίνουν τα σχολεία).

Τα μόρια απόσπασης υπολογίζονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τα μόρια μετάθεσης 
https://e-wall.net/?p=65771

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου