Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Ασυγκράτητος Ρατσισμός στη Θεσσαλονίκη: Βία Κατά Νεαρής Γυναίκας από το Κονγκό
Ρατσιστική Επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Η Βία της Μισαλλοδοξίας μέσα στις Δημόσιες Συγκοινωνίες

Η πρόσφατη ρατσιστική επίθεση κατά μιας 23χρονης γυναίκας από το Κονγκό μέσα σε αστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζει ένα αυξανόμενο και ανησυχητικό πρόβλημα: τη διάχυση της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού στην καθημερινή ζωή. Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Δευτέρας, όταν ένας 36χρονος και μία 37χρονη επιτέθηκαν φραστικά στη νεαρή γυναίκα λόγω της καταγωγής και της θρησκείας της, καταδεικνύοντας την απουσία ανεκτικότητας και σεβασμού προς τη διαφορετικότητα.

Η 23χρονη, θύμα αυτής της επίθεσης, βρέθηκε αντιμέτωπη όχι μόνο με προσβολές και απειλές αλλά και με σωματική βία, όταν η 37χρονη της επιτέθηκε, χτυπώντας την στο χέρι. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τρόμο και ανησυχία στο θύμα, φέρνοντας στο προσκήνιο το ερώτημα για το πώς μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ένας άνθρωπος που ταξιδεύει με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η σύλληψη των δύο δραστών από την Αστυνομία του Τμήματος Ασφαλείας Καλαμαριάς και η παραπομπή τους στον εισαγγελέα, αποτελούν μια θετική αντίδραση της Πολιτείας απέναντι σε τέτοιου είδους περιστατικά. Ωστόσο, η κοινωνία οφείλει να αναγνωρίσει ότι η αντιμετώπιση του ρατσισμού δεν είναι μόνο θέμα καταστολής αλλά και πρόληψης.

Η επίθεση αυτή δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού φαινομένου που απειλεί τη συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξη. Ο δημόσιος χώρος, όπως τα λεωφορεία, θα έπρεπε να είναι ένας χώρος ασφάλειας και ισότητας για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκείας. Το περιστατικό της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε μέχρι να επιτευχθεί αυτό.

Η κοινωνική αφύπνιση και η ευαισθητοποίηση για τον ρατσισμό πρέπει να αποτελέσουν πρωταρχικό στόχο τόσο των πολιτικών όσο και των εκπαιδευτικών θεσμών. Παράλληλα, η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της ξενοφοβίας πρέπει να ενταθεί, ώστε να διασφαλιστεί ότι τέτοιες επιθέσεις δεν θα γίνουν ποτέ "κανονικότητα". Διότι η ανοχή στη βία και τον ρατσισμό, είτε εκδηλώνεται φραστικά είτε σωματικά, αποτελεί απειλή για την ίδια την κοινωνική συνοχή και τις αξίες της δημοκρατίας μας.
https://e-wall.net/66925/asygkratitos-ratsismos-sti-thessaloniki-via-kata-nearis-gynaikas-apo-to-kongko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου