Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Πότε και Πώς Μπορεί να Γίνει η Μετάβαση από Μειωμένου σε Πλήρους Ωραρίου / Τι Ισχύει με τα Δυσπρόσιτα Σχολεία
Αναβάθμιση Αναπληρωτή Μειωμένου Ωραρίου σε Πλήρους Ωραρίου

Ένας αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου (ΑΜΩ) μπορεί να γίνει πλήρους ωραρίου (ΑΠΩ) μόνο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση:

- Όταν σε επόμενη φάση προσλήψεων στην ίδια περιοχή (π.χ., Β' Αθήνας), προσλαμβάνεται άλλος αναπληρωτής πλήρους ωραρίου με λιγότερα μόρια από τον ήδη προσληφθέντα ως μειωμένου ωραρίου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο αρχικός αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου προσλαμβάνεται εκ νέου ως πλήρους ωραρίου. Πρόκειται για νέα πρόσληψη και όχι για αναβάθμιση.

Σημείωση: Αν δεν αποδεχθεί τη νέα θέση πλήρους ωραρίου, ο αναπληρωτής απολύεται και υφίσταται ποινή, οπότε δεν έχει επιλογή να αρνηθεί τη θέση.

Βελτίωση Θέσης

Η βελτίωση θέσης αφορά τη δυνατότητα ενός αναπληρωτή να αλλάξει σχολείο εντός της ίδιας περιοχής πρόσληψης, εάν υπάρξουν νέα κενά σε επόμενη φάση προσλήψεων. Αυτό ισχύει μόνο σε κάποιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ), καθώς δεν είναι όλες υποχρεωμένες να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα.

Δυσπρόσιτα Σχολεία

Τα σχολεία που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους αναπληρωτές:

- Διπλά Μόρια: Οι αναπληρωτές που εργάζονται σε δυσπρόσιτα σχολεία λαμβάνουν διπλά μόρια για την προϋπηρεσία τους (π.χ., 1,3 μόρια το μήνα αντί για 0,65 μόρια).

- Διαφορετική Μοριοδότηση: Τα μόρια από τα δυσπρόσιτα σχολεία υπολογίζονται ξεχωριστά και όχι μαζί με τα μόρια άλλων σχολείων.

- Ημερομηνία Μοριοδότησης: Η μοριοδότηση αρχίζει από την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας (όχι από την ημέρα έκδοσης του ΦΕΚ).

Παράδειγμα Μείωσης Μορίων σε Μετάβαση από Μειωμένου σε Πλήρους Ωραρίου

Αν ένας αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου σε δυσπρόσιτο σχολείο γίνει πλήρους ωραρίου σε σχολείο που δεν είναι δυσπρόσιτο στην ίδια περιοχή, θα έχει τα εξής αποτελέσματα:

- Μείωση Μορίων Προϋπηρεσίας: Ο αναπληρωτής θα παίρνει λιγότερα μόρια (π.χ., 1 μόριο αντί για 1,3 μόρια το μήνα).

- Αύξηση Μισθού: Θα έχει μεγαλύτερο μισθό λόγω του πλήρους ωραρίου.

Παράδειγμα: Ένας αναπληρωτής στη Β' Κυκλάδων που έχει προσληφθεί μειωμένου ωραρίου σε σχολείο στη Φολέγανδρο (δυσπρόσιτο) μπορεί να μεταφερθεί σε σχολείο πλήρους ωραρίου στη Σαντορίνη (μη δυσπρόσιτο), με αποτέλεσμα να χάσει τα επιπλέον μόρια προϋπηρεσίας.

Συμπεράσματα

Οι αναπληρωτές που εργάζονται σε δυσπρόσιτα σχολεία μπορούν να επωφεληθούν από τη διπλή μοριοδότηση, αλλά πρέπει να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση αλλαγής θέσης, καθώς μπορεί να προκύψουν συνέπειες στη μοριοδότηση. Επιπλέον, η διαδικασία βελτίωσης θέσης είναι μια χρήσιμη αλλά μη εγγυημένη δυνατότητα που μπορεί να τους φέρει πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αν υπάρχει η επιλογή και η δυνατότητα από τη ΔΙΠΕ/ΔΙΔΕ.

https://e-wall.net/24262/pote-enas-anaplirotis-meiomenou-gine/

ΟΠΣΥΔ: Οδηγός – Βήμα / βήμα η διαδικασία για τη δήλωση σχολείων | αναπληρωτών

Απαραίτητα Δικαιολογητικά Πρόσληψης Αναπληρωτών/τριων Εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ – ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
https://e-wall.net/?p=66223

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου