Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Μονιμοποίηση και Υπηρεσιακές Μεταβολές: Οι Διατάξεις και η Πραγματικότητα για τις Μετατάξεις Εκπαιδευτικών
Η μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο τους ίδιους όσο και τις εκπαιδευτικές αρχές, ιδιαίτερα όταν συνδέεται με υπηρεσιακές μεταβολές όπως οι μετατάξεις. Είναι σύνηθες να επικρατεί σύγχυση γύρω από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ). Τι ισχύει λοιπόν για τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμα μονιμοποιηθεί; Είναι σε θέση να αιτηθούν μετάταξη ή άλλες υπηρεσιακές μεταβολές;

Το Νομοθετικό Πλαίσιο

Η βασική νομοθεσία που ρυθμίζει το ζήτημα είναι ο Νόμος 4440/2016. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 4, οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο ΕΣΚ δεν περιλαμβάνουν τη μονιμοποίηση του υπαλλήλου. Αντιθέτως, η διάταξη αυτή αναφέρεται στη συμπλήρωση διετίας από τον διορισμό του εκπαιδευτικού. Αυτό σημαίνει ότι η μονιμοποίηση, η οποία αποτελεί τυπική διαδικασία σταδιοδρομίας, δεν απαιτείται ρητά για τη συμμετοχή στο ΕΣΚ.

Αν εξετάσουμε τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007), θα δούμε ότι η μονιμοποίηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως η ένταξη υπαλλήλων σε βαθμούς με βάση τον χρόνο πραγματικής υπηρεσίας πριν από τον διορισμό. Ωστόσο, δεν προβάλλεται ως κώλυμα για άλλες υπηρεσιακές μεταβολές, όπως οι μετατάξεις μέσω του ΕΣΚ.

Η Μετάταξη Εκπαιδευτικών μέσω του ΕΣΚ

Ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα που έχει προκύψει είναι η δυνατότητα μετάταξης εκπαιδευτικών μέσω του ΕΣΚ, ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μονιμοποίησής τους. Η ισχύουσα νομοθεσία είναι σαφής: η μη μονιμοποίηση δεν αποτελεί κώλυμα για την αίτηση και την ολοκλήρωση μιας υπηρεσιακής μεταβολής, όπως η μετάταξη ή η απόσπαση. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει διετία από τον διορισμό τους, μπορούν να συμμετέχουν στο ΕΣΚ και να διεκδικούν μετάταξη, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη μονιμοποίηση.

Η Εφαρμογή στην Πράξη και οι Προκλήσεις

Παρά τη σαφήνεια της νομοθεσίας, η εφαρμογή της μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες και προβλήματα στην πράξη. Ο Θοδωρής Κατσωνόπουλος, αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), έχει θέσει το θέμα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη για ξεκάθαρη και δίκαιη εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν.

Ο κ. Κατσωνόπουλος έχει υπογραμμίσει ότι η μη μονιμοποίηση δεν θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για καμία υπηρεσιακή μεταβολή, όπως επιβεβαιώνεται και από τις γραπτές διατάξεις. Στις συζητήσεις του με την ηγεσία του Υπουργείου και στις ομιλίες του στο 21ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, τόνισε την ανάγκη για την αποφυγή άδικων αποκλεισμών εκπαιδευτικών από το δικαίωμα συμμετοχής στο ΕΣΚ.

Του Θοδωρή Κατσωνόπουλου

Πράξη μονιμοποίησης και υπηρεσιακές μεταβολές

Ας δούμε τι ισχύει σχετικά με τη δυνατότητα ή μη ολοκλήρωσης μετάταξης εκπαιδευτικών, των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μονιμοποίησης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 4440/2026, όπως ισχύουν: «2. Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των υπαλλήλων στο ΕΣΚ είναι: α) Η συμπλήρωση διετίας από τον διορισμό ή, εφόσον ο διορισμός έγινε με μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας, η συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου παραμονής. … .».

Σύμφωνα με τη γραμματική διατύπωση της διάταξης περί προϋποθέσεων («συμπλήρωση διετίας από τον διορισμό»), δεν προβλέπεται ως απαιτούμενη προϋπόθεση η μονιμοποίηση του υπαλλήλου, την οποία, όπου απαιτείται, ο νομοθέτης την προβλέπει ρητώς (ενδεικτικά αναφέρεται η παρ. 1 του άρ. 98 του Υπαλληλικού Κώδικα, Ν. 3528/2007, όπως ισχύει, σύμφωνα με την οποία «1. Οι υπάλληλοι, που έχουν πριν από τον διορισμό τους χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, εντάσσονται μετά τη μονιμοποίησή τους μέχρι και τον αμέσως προηγούμενο του καταληκτικού βαθμό, με συνυπολογισμό πλεονάζοντος χρόνου στον βαθμό αυτό, ύστερα από ουσιαστική κρίση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η ένταξη ανατρέχει στον χρόνο κρίσης του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου».

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 του Ν. 4440/2026 (ΦΕΚ 78 Α΄): «… Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δύναται να μεταταγούν ή να αποσπαστούν σε φορείς της παραγράφου 1 μόνο μέσω του ΕΣΚ, τηρουμένων των ισχυουσών διατάξεων για την αποδέσμευσή τους από την άσκηση εκπαιδευτικών καθηκόντων».

Η μη μονιμοποίηση δεν αποτέλεσε και δεν αποτελεί τυπικό κώλυμα για καμία υπηρεσιακή μεταβολή, απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη. Σύμφωνα με τα ως άνω αναγραφόμενα δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να αποτελεί κώλυμα και για την μετάταξη εκπαιδευτικών μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα (μετατάξεις εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΚ) το έθεσα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ κατά τη συνάντηση της ΟΛΜΕ στο Υπουργείο στις 16 Ιουλίου, το έθιξα επίσης κατά την ομιλία μου στο 21ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ και φυσικά υπάρχουν γραπτές αναφορές.

Θοδωρής Κατσωνόπουλος

Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
https://e-wall.net/66756/monimopoiisi-kai-ypiresiakes-metavoles-oi-diataxeis-kai-i-pragmatikotita-gia-tis-metataxeis-ekpaideftikon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου