Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Άδεια Άσκησης Ιδιωτικού Έργου: Διαδικασία, Απαιτούμενα Δικαιολογητικά και Εξαιρέσεις
Άδεια Άσκησης Ιδιωτικού Έργου

Η "Άδεια Άσκησης Ιδιωτικού Έργου" αφορά τη διαδικασία με την οποία δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί μπορούν να ασκήσουν παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να επηρεάζεται η κύρια δημόσια θέση τους.

1. Σκοπός της Άδειας Άσκησης Ιδιωτικού Έργου

Η άδεια χορηγείται για να διασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιούν τις επαγγελματικές τους ικανότητες εκτός του δημόσιου τομέα, ενώ ταυτόχρονα ελέγχονται οι πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και η τυχόν ανταγωνιστικότητα με τις δημόσιες θέσεις τους.

https://e-wall.net/26660/dikaioumai-na-ergasto-kai-idiotika-en/

2. Διαδικασία Χορήγησης Άδειας για Εκπαιδευτικούς

Α. Δικαιολογητικά για Άδεια Άσκησης Ιδιωτικού Έργου με Αμοιβή

Για να χορηγηθεί η άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή σε εκπαιδευτικούς, απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

- Αίτηση του Εκπαιδευτικού: Το αίτημα του εκπαιδευτικού για τη χορήγηση της άδειας.

- Βεβαίωση Φορέα Απασχόλησης: Πρέπει να αναγράφεται το αντικείμενο της απασχόλησης, το χρονικό διάστημα απασχόλησης (από - έως), και το σύνολο των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης ή Σύμβαση Εργασίας.

- Βεβαίωση Διευθυντή Σχολείου: Από τον Διευθυντή του σχολείου στο οποίο ανήκει οργανικά ή είναι τοποθετημένος προσωρινά ο εκπαιδευτικός. Πρέπει να αναφέρεται ότι η ιδιωτική απασχόληση δεν παρακωλύει τα διδακτικά καθήκοντα του εκπαιδευτικού και τη λειτουργία του σχολείου.

- Υπεύθυνη Δήλωση: Που δηλώνει τη συμφωνία με τους όρους της άδειας.

Β. Παροχή Διδακτικού και Ερευνητικού Έργου από Δημόσιους Υπαλλήλους και Εκπαιδευτικούς

Σύμφωνα με το Ν.4957/2022:

- Προγράμματα ΑΕΙ και ΚΕΔΙΒΙΜ: Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε διδακτικά και ερευνητικά προγράμματα ΑΕΙ ή ΚΕΔΙΒΙΜ δεν χρειάζεται να έχουν άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου, εφόσον η δραστηριότητα εκτελείται εκτός του ωραρίου εργασίας τους. Ενημέρωση της υπηρεσίας τους απαιτείται μόνο εάν η δραστηριότητα πραγματοποιείται εντός του ωραρίου εργασίας.

- Ερευνητικά και Τεχνολογικά Φορείς: Για συμμετοχή σε ερευνητικά έργα, οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να ενημερώσουν την υπηρεσία τους με συγκεκριμένα στοιχεία (αντικείμενο, χρονική διάρκεια, ώρες απασχόλησης). Εάν η δραστηριότητα πραγματοποιείται εκτός ωραρίου, δεν απαιτείται άδεια.

- Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ): Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε δράσεις του ΙΕΠ μέσω ΕΣΠΑ δεν απαιτείται άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου εφόσον οι υπηρεσίες παρέχονται εκτός ωραρίου.

3. Απαλλαγές και Εξαιρέσεις

Α. Απαλλαγές για Υποβολή Άδειας: Οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα των ΕΣΠΑ θεωρούνται ότι έχουν χορηγηθεί άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου για τη διάρκεια των προγραμμάτων.

Β. Προβλεπόμενες Περιπτώσεις: Ορισμένα στελέχη της εκπαίδευσης μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε φορείς υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων πράξεων χωρίς να απαιτείται άδεια, εφόσον οι υπηρεσίες σχετίζονται με τα καθήκοντά τους και πραγματοποιούνται με ειδικές αποφάσεις των αρμόδιων διοικητικών αρχών.

Εντυπο Υποβολής Αίτησης

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ-Υπεύθυνη-Δήλωση – Λήψη
https://e-wall.net/?p=65776

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου