Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Επαπειλούμενη Κύηση σε μόνιμες και νεοδιόριστες εκπαιδευτικούς
Η επαπειλούμενη κύηση αναγνωρίζεται ως σοβαρή κατάσταση που απαιτεί ειδική ιατρική παρακολούθηση και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της εγκύου να εργαστεί. Η άδεια που χορηγείται σε περιπτώσεις επαπειλούμενης κύησης αντιμετωπίζεται ως χρόνος υπηρεσίας και μπορεί να είναι μακροχρόνια αναρρωτική άδεια.

Διαδικασία Χορήγησης Άδειας

- Έκδοση Ιατρικής Βεβαίωσης: Ο γιατρός, είτε είναι ιδιώτης είτε δημόσιος, μπορεί να χορηγήσει ιατρική βεβαίωση διάρκειας μέχρι 30 ημέρες. Η βεβαίωση αυτή ανανεώνεται κάθε 30 ημέρες έως ότου η έγκυος φθάσει στην άδεια κύησης, η οποία ξεκινά δύο μήνες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ).

- Υποβολή Αίτησης: Η έγκυος καταθέτει την αίτηση για την άδεια επαπειλούμενης κύησης στη διεύθυνση του σχολείου υπηρέτησής της, η οποία προωθεί την αίτηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ακολούθως στην αρμόδια επιτροπή.

- Αναρρωτική Άδεια με Πλήρεις Αποδοχές: Χορηγείται αναρρωτική άδεια με πλήρεις αποδοχές με την προσκόμιση βεβαίωσης δημόσιου νοσοκομείου ή ιδιωτικής κλινικής.

- Κανονική Άδεια Κυοφορίας: Εφόσον εξαντληθεί η αναρρωτική άδεια με αποδοχές, χορηγείται κανονική άδεια κυοφορίας με αποδοχές, με βάση βεβαίωση θεράποντος ιατρού και Διευθυντή γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής δημόσιου νοσοκομείου.

Διαδικασία για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας από γυναικολόγο, είτε ιδιώτη είτε του δημοσίου:

- Διαδικασία Χορήγησης: Ο γυναικολόγος χορηγεί την αναρρωτική άδεια για 30 ημερολογιακές ημέρες, με τη διαδικασία να είναι παρόμοια με αυτή της χορήγησης γενικής αναρρωτικής άδειας. Η βεβαίωση εκδίδεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, όπως και η συνταγογράφηση. Αν δεν έχετε ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση, ο γιατρός θα σας εκτυπώσει την βεβαίωση.

- Απαιτούμενα Έγγραφα: Μαζί με τη βεβαίωση, θα πρέπει να παραδώσετε στην υπηρεσία σας και ένα υπερηχογράφημα που έγινε την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα. Αυτό πρέπει να φέρει σφραγίδα και υπογραφή του γιατρού και να αναφέρει το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε (π.χ. αιμορραγία).

- Διάρκεια Άδειας: Μπορείτε να λάβετε τόσους μήνες αναρρωτική άδεια όσοι είναι και τα έτη προϋπηρεσίας σας. Αν χρειάζεστε μεγαλύτερη διάρκεια, απαιτείται βεβαίωση από διευθυντή νοσοκομείου και αποδεικτικό νοσηλείας.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την άδεια επαπειλούμενης κύησης περιλαμβάνουν:

- Εισαγωγή και εξιτήριο από δημόσιο νοσοκομείο

- Ιατρική βεβαίωση που να εξηγεί το πρόβλημα και να ορίζει το διάστημα αδείας

- Υπέρηχο κύησης

Ειδικές Περιπτώσεις

Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης μόνο με βεβαίωση ιδιώτη ιατρού ή διευθυντή ιδιωτικού μαιευτηρίου, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (496/2007). Σε κυοφορούσες υπαλλήλους που έχουν ανάγκη ειδικής θεραπείας, μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας με αποδοχές, χορηγείται κανονική άδεια κυοφορίας με αποδοχές, μετά από βεβαίωση θεράποντος ιατρού και διευθυντή γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής ή τμήματος δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Επιπλέον Σκέψεις

Η διαδικασία μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τη διεύθυνση και τις εσωτερικές διαδικασίες της κάθε υπηρεσίας. Είναι σημαντικό να υποβάλλεται η αίτηση μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγκαιρα και με σωστή συμπλήρωση, για να αποφευχθούν καθυστερήσεις και προβλήματα.

Η υποβολή της αίτησης από την αρχή της διαδικασίας και η ενημέρωση του σχολείου για την πρόθεση λήψης άδειας βοηθά στη σωστή κάλυψη του κενού και στη διασφάλιση της υγείας της εγκύου και του εμβρύου.

Νέα Εφαρμογή για τον Υπολογισμό μισθού και εισφορών δημοσίων υπαλλήλων

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Αίτηση κανονικής άδειας κυοφορίας

Εκδίδεται από τη Δ/νση Εκπ/σης
https://e-wall.net/?p=64477

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου