Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Σφοδρή Αντιπαράθεση στη Βουλή για Συγχωνεύσεις Τμημάτων και Ψηφιακό Φροντιστήριο
Ο Δημήτρης Νατσιός κατήγγειλε στη Βουλή συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων που πραγματοποιήθηκαν για λόγους οικονομίας και όχι παιδαγωγικούς, αποκαλώντας συγκεκριμένους βουλευτές της ΝΔ "Μαυρογιαλούρους". Παράλληλα, κατέκρινε την πρόσληψη εκπαιδευτικών στο ψηφιακό φροντιστήριο με αδιαφανή κριτήρια, ενώ επισήμανε τις κακές συνθήκες στα σχολεία, όπως υπερπληθυσμό στις τάξεις και ανεπαρκείς υποδομές. Η Ζέττα Μακρή δεν απάντησε στα συγκεκριμένα ερωτήματα, κατηγορώντας τον Νατσιό για εγκατάλειψη του σχολείου για την πολιτική.

Ακολουθεί η ανάλυση της συζήτησης:

Μίλησε με στοιχεία για συγχωνεύσεις τμημάτων που αναιρούνται λόγω κοινωνικής πίεσης ή κομματικών  εξυπηρετήσεων και κατήγγειλε ως Μαυρογιαλούρους συγκεκριμένους βουλευτές της ΝΔ.

Παράλληλα κατέθεσε στοιχεία για σχολεία και μαθητές που βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση, στιγμάτισε τη φροντιστηριακή προϋπηρεσία για πρόσληψη στο ψηφιακό φροντιστήριο, έθιξε τα κακώς κείμενα στην καθημερινότητα των εκπαιδευτικών, ενώ δεν δίστασε να κατονομάσει ως υπεύθυνο για τα όσα συμβαίνουν στην Αττική τον Περιφερειακό Διευθυντή κ. Νικολόπουλο.

Ο πρόεδρος της Νίκης μίλησε για αναβρασμό στην παιδεία (πράγμα για το οποίο η κ. Μακρή ανέφερε πως δεν υφίσταται) που αποκρύπτεται τεχνηέντως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι γονείς είπε πλέον -και όχι οι μαθητές- καταλαμβάνουν Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και σχολεία. Για το ψηφιακό φροντιστήριο κατηγόρησε ότι προσλαμβάνονται με απολύτως αδιαφανή κριτήρια εκπαιδευτικοί ακόμα και με φροντιστηριακή προϋπηρεσία οι οποίοι μοριοδοτούνται σκανδαλωδώς. Παράλληλα αναγνωρίζεται η εμπειρία σε φροντιστήριο μόνο για το ψηφιακό φροντιστήριο, αλλά όχι για τα σχολεία και βγαίνει απόφαση για μοριοδότηση προϋπηρεσίας φροντιστηρίου αφού έχουν ολοκληρωθεί οι αιτήσεις πρόσληψης.

Ο Υπουργός δηλώνει ότι οι λόγοι των συγχωνεύσεων είναι εκπαιδευτικοί και όχι οικονομικοί και ότι έγιναν με παιδοκεντρικό/παιδαγωγικό σκεπτικό για να μπορέσουν οι μαθητές να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και την καλύτερη δυνατή παιδεία». Όμως τον διαψεύδει ο Περιφερειακός Δ/ντής κ. Νικολόπουλος  καθώς με έγγραφο  που απέστειλε τη μέρα του Αγιασμού η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής προς τους Διευθυντές/ντριες Εκπαίδευσης, ζήτησε να γνωστοποιήσουν  «πόσο προσωπικό εξοικονομήθηκε (άτομα και ώρες) από την συγχώνευση των τμημάτων» στα σχολεία αρμοδιότητάς τους, αποκαλύπτοντας έτσι ότι οι συγχωνεύσεις έγιναν ξεκάθαρα για να προσληφθούν λιγότεροι αναπληρωτές.

Μίλησε για διευθυντές και εκπαιδευτικούς που αντί να αφοσιωθούν αποκλειστικά στο παιδαγωγικό και διδακτικό τους έργο, ασχολούνται με τα δεκάδες πρακτικά που πρέπει να συντάξουν, τα έντυπα που πρέπει να στείλουν σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, τις καταχωρήσεις στο my school χωρίς γραμματειακή ή άλλη υποστήριξη, με μηδενικά ταμεία μετά τη διάλυση των σχολικών επιτροπών, με τη δαμόκλειο σπάθη των «εντέλλεστε» να επικρέμαται.

Ο κ. Νατσιός μίλησε για ακατάλληλες αίθουσες να φιλοξενήσουν πολυπληθή τμήματα καθώς υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις σχολείων που έχουν δεκαετίες να ελεγχθούν για τη στατικότητά τους, εκατοντάδες κοντέινερ, περιστατικά τραυματισμών εκπαιδευτικών και μαθητών, που πληθαίνουν κάθε χρόνο, τελευταίο αυτή την εβδομάδα στη Φιλιππιάδα, ασυντήρητα προαύλια – παγίδες σε κτίρια που «πνίγονται» στην πρώτη μπόρα χωρίς κλιματιστικό ή ανεμιστήρα. Ενδεικτικά συγχώνευση Δ΄ τάξης 27 μαθητές στο 4ο Δημοτικό Παλλήνης όπου είναι  όλο σε λυόμενα…

Επίσης ανέφερε ότι δεν ικανοποιείται η αναλογίας 1 μαθητής σε κάθε 2 τετραγωνικά μέτρα που ορίζει ο Κανονισμός Πυροπροστασίας οπότε υπάρχει σαφής ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ νόμου και έκπτωση στην ασφάλεια των μαθητών. Τι θα γίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (π.χ. σεισμός) αναρωτήθηκε.

Στα εργαστήρια πληροφορικής πλέον υπάρχουν 2 μαθητές ανά υπολογιστή και όχι ένας γιατί δεν υπάρχουν εργαστήρια με 30 υπολογιστές;

Σημαντικοί οι μόνιμοι διορισμοί αλλά με ελαχιστοποίηση των προσλήψεων αναπληρωτών έγινε πράξη το οξύμωρο, να αυξάνονται οι διορισμοί και να υποβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Η κ. Μακρή δεν απάντησε στις συγκεκριμένα ερωτήματα ενώ στη Δευτερολογία της φανερώς εκνευρισμένη τον κατηγόρησε ότι εγκατέλειψε το σχολείο για να έρθει στη Βουλή και ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία για σχολεία που το 1/3 μαθητών τμήματος έχει διαγνώσεις για μαθησιακές δυσκολίες ή παράλληλες στηρίξεις.

Οδηγός για τον νέο Αναπληρωτή και Νεοδιόριστο Εκπαιδευτικό
https://e-wall.net/?p=69387

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου