Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Διαδικτυακά μαθήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ψηφιακή ιδιότητα του πολίτη
Διαδικτυακά μαθήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ψηφιακή ιδιότητα του πολίτη και άλλα  θέματα 

Ι. Το Συμβούλιο της Ευρώπης1 (Council of Europe), διεθνής Οργανισμός ο οποίος έχει ως αποστολή την προάσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αριθμεί σήμερα 46  κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα2, συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια από την ίδρυσή του. 

Στο πλαίσιο της αποστολής του, έχει αναπτύξει και προτείνει, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland3 (European Wergeland Centre) σειρά διαδικτυακών μαθημάτων σχετικά με την ψηφιακή ιδιότητα  του πολίτη4 και άλλα επίκαιρα θέματα, με σκοπό την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στο έργο τους. 

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να εργαστούν από κοινού με άλλους συναδέλφους τους από διάφορες χώρες σχετικά με θέματα ψηφιακής ιδιότητας του πολίτη, με σκοπό να βοηθήσουν τους μαθητές να γίνουν ενεργοί πολίτες σε έναν κόσμο στον οποίο επικρατεί πλέον η ψηφιακή τεχνολογία. Δωρεάν ebook: Κάνε το Φόβο Φίλο – βασισμένο στο παραμύθι Τυρίνος: Ο κλέφτης φόβων – Του Νικόλαου Σμυρνάκη

Το σχετικό διαδικτυακό μάθημα με τίτλο “What is digital citizenship education?” διερευνά: 

- Τι σημαίνει για τους σημερινούς μαθητές να είναι ψηφιακοί πολίτες στη σύγχρονη κοινωνία • Ποιοι είναι οι σκοποί και οι στόχοι της ψηφιακής εκπαίδευσης 

- Πώς μπορεί να ενταχθεί η ψηφιακή ιδιότητα του πολίτη στην καθημερινή πράξη. Άλλα διαδικτυακά μαθήματα εξετάζουν τα παρακάτω θέματα: 

- Ρητορική μίσους  

- Διαδικτυακός εκφοβισμός  

- Παραπληροφόρηση 

1 https://www.coe.int/en/web/portal/home 

2 Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου 1949, στο Λονδίνο, με 10 ιδρυτικά μέλη. Η Ελλάδα έγινε το 10ο μέλος του, στις 9 Αυγούστου 1949. 

3 Home | TheEWC 

4 Ψηφιακή ιθαγένεια νοείται ως η ικανότητα να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα την ψηφιακή τεχνολογία (https://dq skills.eu/wp-content/uploads/2018/07/DQSkills_Training-Itinerary_GR-2.pdf)

- Πρόσβαση και συμπερίληψη  

- Ενίσχυση της ανθεκτικότητας της δημοκρατίας στην Ευρώπη. 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς της Ευρώπης να συναντηθούν διαδικτυακά και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους με τους υπεύθυνους για τον σχεδιασμό των μαθημάτων, καθώς και με συναδέλφους τους. 

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες μέσω του συνδέσμου: https://www.coe.int/en/web/education/-/educators-support-your-learners-to-become-digital-citizens 

ΙΙ. Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρώπης παρέχει online μαθήματα για διάφορα άλλα επίκαιρα θέματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος LEMON (Learning Modules Online)5. 

Μεταξύ των θεμάτων των μαθημάτων περιλαμβάνονται τα εξής: 

- Education as a human right  

- Intercultural School Development  

- The Key to understanding Social Media, Democracy and Human Rights: A guide for educators  • The Key to using social media as an educational tool for democracy  

- Addressing information disorder with media and information literacy education  • Reference Framework of Competences for Democratic Culture. 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες μέσω του συνδέσμου: 

https://www.coe.int/en/web/learning-resources 

Ευχόμαστε τα μαθήματα αυτά να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών οι οποίοι/-ες, με τη σειρά τους, θα βοηθήσουν τους περαιτέρω μαθητές/μαθήτριες να γίνουν ενημερωμένοι, ενεργοί πολίτες. 

 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ 

Ένα βιβλίο για τις διακοπές: To Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας θα διανείμει την Οδύσσεια σε όλους τους μαθητές δημοτικού!!
https://e-wall.net/?p=69208

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου