Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Νεοδιόριστοι Εκπαιδευτικοί: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε για Μισθολογικά και Άδειες
Η μονιμοποίηση στον χώρο της εκπαίδευσης προσφέρει μια βασική αίσθηση εργασιακής και οικονομικής ασφάλειας. Ωστόσο, ακόμα και ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα πολύπλοκο και συχνά γραφειοκρατικό σύστημα υπηρεσιακών μεταβολών, που μπορεί να προκαλέσει άγχος και αβεβαιότητα, ειδικά αν διοριστήκατε μακριά από τον τόπο κατοικίας σας. Η διαδικασία των αποσπάσεων και των μεταθέσεων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επαγγελματική σας πορεία και την οικογενειακή σας ζωή.

Μισθολογικά Θέματα

Οι μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με τους νεοδιόριστους να κατατάσσονται αρχικά στο ΜΚ1 (Μισθολογικό Κλιμάκιο 1). Όταν εκδοθούν οι αποφάσεις αναγνώρισης της προϋπηρεσίας και των τίτλων σπουδών, οι διαφορές στους μισθούς θα καταβληθούν αναδρομικά από την ημέρα της ορκωμοσίας σας. Σημειώνεται πως η μισθολογική εξέλιξη δεν περιλαμβάνει τα έτη 2016 και 2017.

Στον μικτό σας μισθό προστίθεται το οικογενειακό επίδομα, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που έχετε, καθώς και το επίδομα απομακρυσμένης/παραμεθορίου περιοχής σε ορισμένες περιοχές. Οι κρατήσεις διαφέρουν ανάλογα με το αν είστε νέος ή παλιός ασφαλισμένος, καθώς και με βάση το αφορολόγητο που προκύπτει από την οικογενειακή σας κατάσταση. Ειδικά για τους νεοδιόριστους, υπάρχει κράτηση για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) που αντιστοιχεί σε έναν μικτό μισθό κατανεμημένο σε 12 μηνιαίες δόσεις κατά τον πρώτο χρόνο από το διορισμό σας.

Νεοδιόριστοι: Τα βήματα και οι διαδικασίες που ακολουθούνται μετά την ανακοίνωση των διορισμών 

Άδειες

Η μονιμοποίηση προσφέρει δικαιώματα σε άδειες που δεν ήταν διαθέσιμες στους αναπληρωτές. Οι κυριότερες άδειες που δικαιούστε ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί περιλαμβάνουν:

- Κανονική άδεια: Έως 10 ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος, χωρίς περικοπή της αποζημίωσης, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

- Αναρρωτική άδεια: Έως 8 ημέρες με γνωμάτευση γιατρού, χωρίς περικοπή του ημερομισθίου. Για περισσότερες από 8 ημέρες απαιτείται έγκριση από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

- Άδεια ανατροφής τέκνου: Διάρκεια 9 μηνών με αποδοχές, με επιπλέον χρόνο για δίδυμα ή τρίδυμα. Αν το παιδί σας γεννήθηκε πριν τον διορισμό, η άδεια υπολογίζεται αναλογικά.

- Άδεια άνευ αποδοχών: Για σοβαρούς λόγους όπως η ολοκλήρωση σπουδών ή η εγκατάσταση στο εξωτερικό. Η άδεια αυτή μπορεί να διαρκέσει από 1 μήνα έως και 5 έτη, ανάλογα με την περίπτωση.

Μπορείτε επίσης να λάβετε όλες τις άδειες που είχατε δικαίωμα να λάβετε και ως αναπληρωτές, όπως αιμοδοσίας, συμμετοχής σε δίκη, και εκπαιδευτικές άδειες.

Πίνακες με Καθαρές αποδοχές μόνιμων και νεοδιόριστων!

Ως νεοδιόριστοι, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας σχετικά με τα μισθολογικά και τις άδειες.
https://e-wall.net/?p=65599

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου