Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Προβληματισμοί για τη Β' Φάση Αναπληρωτών: Ακάλυπτα Κενά και Υποβάθμιση της Εκπαίδευσης
Ακάλυπτα Κενά Φιλολόγων στη Β' Φάση Αναπληρωτών: Υποβάθμιση της Σχολικής Λειτουργίας

Η ολοκλήρωση της Β' Φάσης Αναπληρωτών προκάλεσε ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς πολλά κενά σε σχολικές μονάδες παραμένουν ακάλυπτα, ιδιαίτερα στις ειδικότητες των Φιλολόγων στη Γενική και Ειδική Αγωγή. Η καθυστέρηση της διαδικασίας και η μη κάλυψη όλων των δηλωμένων κενών υποβαθμίζουν τη μαθησιακή διαδικασία. Επιπλέον, η ένταξη των Ζ.Ε.Π. αντί των Μ.Ν.Α.Ε. στη Β' Φάση δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη επίσπευσης της κάλυψης όλων των κενών για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας φιλολόγων

Η ολοκλήρωση της Β’ Φάσης Αναπληρωτών γεννά πολλά ερωτηματικά για τον εμπαιγμό των εκπαιδευτικών από την ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. σχετικά με την καθυστέρησή της και τη μη κάλυψη όλων των κενών που δηλώθηκαν από τις σχολικές μονάδες στο ΟΠΣΥΔ.

Η χρονιά του σχολείου παρασέρνει στο διάβα της την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, αφού μετά τις παλινωδίες με τις συγχωνεύσεις των τμημάτων, πολλές από τις οποίες άρθηκαν μετά από δυναμικό αγώνα ολόκληρης της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας, η Β’ Φάση αφήνει πολλά κενά σε όλες τις ειδικότητες, υποβαθμίζοντας, έτσι, τη μαθησιακή διαδικασία.

Χαρακτηριστικό είναι πως στον κλάδο των Φιλολόγων έμειναν ακάλυπτα περί τα 150 κενά στη Γενική Αγωγή και περί τα 438 στην Ειδική Αγωγή, γεγονός που υποδηλώνει πως πολλά σχολεία θα μείνουν χωρίς Φιλόλογο και πολλοί μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα στερηθούν την αναγκαία γι’ αυτούς βοήθεια.

Την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε το παράδοξο της ένταξης των Ζ.Ε.Π. στη φάση αυτή, τα οποία είναι μειωμένου ωραρίου, αλλά όχι των Μ.Ν.Α.Ε.! Αυτό όπως είναι φυσικό θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στη μαθησιακή διαδικασία, αφού πολλοί συνάδελφοι θα αναβαθμιστούν στην επόμενη φάση, αφήνοντας τα τμήματα Ζ.Ε.Π. για ένα και πλέον μήνα χωρίς καθηγητές. Πώς θα μειωθεί, λοιπόν, η μαθητική διαρροή με αυτές τις ενέργειες; Γιατί δεν δόθηκαν και τα Μ.Ν.Α.Ε. σε αυτή τη φάση, αφού δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και η χρηματοδότησή τους μέσω του ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένη;

Για τους ανωτέρω λόγους αιτούμαστε την επίσπευση των διαδικασιών για την κάλυψη όλων των κενών, ώστε να μην υποβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και την ένταξη των Μ.Ν.Α.Ε. στη φάση που θα τρέξει για το ΕΕΠ και τους ΕΒΠ, καθώς αυτή θα μειώσει κατά πολύ και τον κίνδυνο που προαναφέρθηκε.

Πρωτοβουλία Φιλολόγων
https://e-wall.net/70730/provlimatismoi-gia-ti-v-fasi-anapliroton-akalypta-kena-kai-ypovathmisi-tis-ekpaidefsis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου