Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024



Δάνεια Μ.Τ.Π.Υ.: Ξεκινά η Υποβολή Αιτήσεων από 30 Οκτωβρίου 2024
Χορήγηση δανείων του Μ.Τ.Π.Υ. από 30/10/2024


Ενημερώνουμε τους μετόχους του Μ.Τ.Π.Υ. ότι κατά την 36η/8.10.2024 συνεδρίαση του ΔΣ αποφασίστηκε η εκ νέου χορήγηση δανείων σε εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους (μετόχους του Μ.Τ.Π.Υ.), μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Ταμείου και με τη χρήση προσωπικών κωδικών taxis. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα δεχθεί 2.300 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από 30/10/2024 και ώρα 09:00 π.μ.

Το χρηματικό ποσό που θα διατεθεί για τη χορήγηση δανείων σε μετόχους ανέρχεται σε 10.000.000,00€.

Μέτοχοι του Μ.Τ.Π.Υ. είναι οι μόνιμοι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, το προσωπικό (πολιτικό και ένστολο) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και το πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και οι αστυνομικοί που έχουν υπαχθεί στα ασφαλιστικά ταμεία της πρώην Αστυνομίας Πόλεων, αλλά και οι προαιρετικά εγγεγραμμένοι στο Μ.Τ.Π.Υ. υπάλληλοι των Δήμων.

 

Από τους παραπάνω, δικαιούχοι δανείου είναι:

α) οι μέτοχοι που στη μηνιαία μισθοδοσία τους διενεργούνται τακτικές κρατήσεις υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. (η διενέργεια κρατήσεων υπέρ Μ.Τ..Π.Υ. αποτυπώνεται στο μηνιαίο εκκαθαριστικό της μισθοδοσίας, του μετόχου, καθώς και στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση»-«Κρατήσεις ΕΑΠ» μέσα από τις «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» της ιστοσελίδας του Μ.Τ.Π.Υ.), 

β) οι μέτοχοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 2ετή συμμετοχή στο Μ.Τ.Π.Υ. και είναι μέχρι 59 ετών, 

εφόσον αυτοί είναι φορολογικά ενήμεροι για είσπραξη χρημάτων από φορείς του δημοσίου τομέα. 

 

Παρακαλούμε όσοι δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια να μην υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να μην επιβαρύνεται η διοικητική διαδικασία.

Επισημαίνουμε ότι δεν είναι δικαιούχοι δανείου οι μη μέτοχοι του Μ.Τ.Π.Υ., και όσοι λαμβάνουν μέρισμα από το Μ.Τ.Π.Υ. (συνταξιούχοι) ή έχουν υποβάλλει αίτηση απονομής μερίσματος. Επίσης, δεν δικαιούνται δάνειο όσοι μέτοχοι έχουν οφειλή στο Μ.Τ.Π.Υ. από προηγούμενο δάνειο ή έχουν ήδη υπογράψει δανειακή σύμβαση για λήψη δανείου, καθώς και όσοι δεν είναι φορολογικά ενήμεροι για είσπραξη χρημάτων από φορείς του δημοσίου τομέα.

 

Αναλυτικότερα σας ενημερώνουμε ότι :

- Από 30/10/2024 και ώρα 09:00πμ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν «αίτηση εκδήλωση ενδιαφέροντος» και στη συνέχεια θα προσκληθούν για να υποβάλλουν «αίτηση προέγκρισης δανείου».


- Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Μ.Τ.Π.Υ., με τη χρήση προσωπικών κωδικών taxis.


- Στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ο μέτοχος συμπληρώνει μόνο το email του και έναν αριθμό τηλεφώνου.


- Κατά την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο μέτοχος θα πρέπει να προσέξει την ορθή αναγραφή του email του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι δυνατή η επικοινωνία με το Ταμείο και κατά συνέπεια η πρόσκληση υποβολής αίτησης προέγκρισης δανείου.


- Το ονομαστικό ποσό του δανείου επιλέγεται από τον ίδιο τον μέτοχο και αντιστοιχεί σε έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) μηνιαίας βασικούς ακαθάριστους μισθούς.


- Κάθε δάνειο εξοφλείται σε 36 ισόποσες μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με παρακράτηση από τη μισθοδοσία του υπαλλήλου και αποδίδονται μέσω ΕΑΠ στον κωδικό 4003111.


- Το επιτόκιο χορήγησης των δανείων ανέρχεται στο 7% και παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια εξόφλησης του δανείου.


- Το δάνειο επιβαρύνεται με όλες τις νόμιμες κρατήσεις (χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου).


- Η καθυστέρηση υπογραφής δανειακής σύμβασης (15 ημέρες) ή της επιβεβαίωσης του εκκαθαριστή μισθοδοσίας (60 ημέρες) θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση της αίτησης δανείου.


- Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αίτησης δανείου, ο μέτοχος θα ενημερώνεται αναλυτικά για το ονομαστικό ποσό δανείου που ο ίδιος θα επιλέξει, για το επιτόκιο, τις δόσεις, καθώς και τις λοιπές κρατήσεις. Όποτε απαιτείται, θα ενημερώνεται και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για την πορεία της αίτησής του και την κατάθεση του ποσού. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται εκ μέρους του καμία επικοινωνία (email, τηλέφωνα) με τις υπηρεσίες του Μ.Τ.Π.Υ..


- Τυχόν οφειλές του μετόχου προς το Μ.Τ.Π.Υ. θα εξοφλούνται αυτόματα από το δάνειο, εφόσον αυτές δεν υπερβαίνουν το ποσό του δανείου.


- Της κατάθεσης του δικαιούμενου ποσού δανείου προηγείται έλεγχος της φορολογικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από τον δημόσιο τομέα. Οι μη φορολογικά ενήμεροι μέτοχοι ενημερώνονται από το Μ.Τ.Π.Υ. με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους παρέχεται προθεσμία συγκεκριμένων ημερών για την τακτοποίηση των οφειλών τους. Με τη λήξη της προθεσμίας αυτής το Μ.Τ.Π.Υ. διενεργεί επανέλεγχο της  φορολογικής ενημερότητας.


- Ειδικότερες προθεσμίες που τίθενται στα βήματα της Διοικητικής Διαδικασίας οι ενδιαφερόμενοι (μέτοχοι και εκκαθαριστές) τις πληροφορούνται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων που θα λαμβάνουν από το Ταμείο μας.


- Εάν αλλάξει η υπηρεσία από την οποία μισθοδοτείται ο μέτοχος, υποχρεούται να ενημερώσει πάραυτα τον νέο εκκαθαριστή μισθοδοσίας για να μην υπάρχει οφειλή από ανεξόφλητη μηνιαία δόση δανείου.

 

Σε περίπτωση που για τεχνικούς λόγους απαιτηθεί η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το Μ.Τ.Π.Υ. θα δημοσιεύσει εγκαίρως σχετική ανακοίνωση, η οποία και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του (www.mtpy.gr).

Το σύνολο της διοικητικής διαδικασίας υποβολής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αίτησης προέγκρισης δανείου, καθώς και εξέτασης των στοιχείων της αιτήσεως, κατάθεσης του χρηματικού ποσού και παρακολούθησης του δανείου, διενεργείται με μηχανογραφικό τρόπο και δεν απαιτείται από τον μέτοχο η επισύναψη στην αίτησή του κανενός είδους δικαιολογητικού (π.χ. βεβαίωση κρατήσεων). Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και η αξιοποίηση των Διαλειτουργικοτήτων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών αποτελεί βασικό εργαλείο της διοικητικής αυτής διαδικασίας προς όφελος των μετόχων του Ταμείου.

 

Η Διοικητική Διαδικασία χορήγησης δανείων είναι αναρτημένη στο Mitos.gov.gr, ενώ αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του ΜΤΠΥ ( https://www.mtpy.gr/daneia ).

 

Το Μ.Τ.Π.Υ. στέκεται πάντα δίπλα στους μετόχους του και έχει ήδη επαναφέρει τη χορήγηση των χρηματικών διευκολύνσεων που είχαν διακοπεί από το 2010, δίνοντας το τρέχον έτος για δεύτερη φορά τη δυνατότητα λήψης δανείου και πάντα μέσα στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων του Ταμείου.

Ο Διοικητής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μ.Τ.Π.Υ.

 

Επαμεινώνδας Ατσαβές https://e-wall.net/71662/daneia-m-t-p-y-xekina-i-ypovoli-aitiseon-apo-30-oktovriou-2024/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου