Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024



Καταγγελία για την Άνιση Μεταχείριση Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών με Σοβαρά Νοσήματα
Η επιστολή καταγγέλλει την αδικία που βιώνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που πάσχουν από ανίατα ή δυσίατα νοσήματα, αναδεικνύοντας την έλλειψη νομικής και εργασιακής προστασίας. Μέσα από την προσωπική ιστορία μιας αναπληρώτριας που διαγνώστηκε με καρκίνο, η επιστολή τονίζει την ανυπαρξία νομοθεσίας για τις ανάγκες αυτών των εκπαιδευτικών, όπως η ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας και οι άδειες για θεραπεία. Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων απαιτεί άμεση νομοθέτηση για ίσα δικαιώματα και δίκαιες συνθήκες εργασίας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Καταγγελία για τον Μη Συμπεριληπτικό και Ανύπαρκτο Νόμο προς Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς με Δυσίατα και Ανίατα Νοσήματα


ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ | 

Στις 14 Δεκεμβρίου 2022, διαγνώστηκα με καρκίνο στο παχύ έντερο! Οι γιατροί το γράφουν με αυτή, τη λίγο αστεία ορολογία, C18.7 Κακόηθες νεόπλασμα: Σιγμοειδούς κόλου! Φαντάζομαι το C  σημαίνει cancer! Ήμουν τριάντα χρονών και χωρίς κληρονομικότητα! Συμβαίνουν καμιά φορά και τ’  αδύνατα. Κα. Τ. είστε περίπτωση μία στο εκατομμύριο! Αν μη τι άλλο ένιωσα μοναδική! Καρκίνος  τέταρτου σταδίου! Ησύχασα! Το βρήκα! Οκ, είπα, έχουμε δουλίτσα. Αυτό είναι τώρα! Και εκεί  αφέθηκα στο θαύμα της επιστήμης! Όσο όμως βίωνα αυτό το θαύμα, με εμφύτευμα πορτ,  χημειοθεραπείες, εξετάσεις στις εξετάσεις, χειρουργείο αφαίρεσης και πολυήμερη νοσηλεία, έπρεπε  να συνεχίσω να δουλεύω. Αναπληρώτρια θεατρολόγος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (σύμβαση  ιδιωτικού δικαίου). Θ’ ακουστεί περίεργο αλλά αυτό που μου δυσκόλεψε πραγματικά τη ζωή και την  ψυχολογία, σε ‘κείνη την περίοδο, ήταν ο ακατανόητος, ο μη συμπεριληπτικός νόμος για τις  αναπληρώτριες/τες εκπαιδευτικούς σε τέτοιες περιπτώσεις. 22 μέρες δυσίατου νοσήματος! ΑΥΤΑ. ΚΙ  ΑΝ ΘΕΣ! Διαφορετικά, υπάρχει η «επιλογή» να εξαντλήσεις τις κανονικές σου άδειες, στις οποίες  χάνεις μεροκάματο. Α υπήρχε κι η επιλογή, όπως με ενημέρωσε ο «φιλεύσπλαχνος» προϊστάμενός  μου, να βγω σε τρίμηνη άδεια άνευ αποδοχών! Αν δούλευα από χόμπυ αγαπητέ, θα είχα ήδη  παραιτηθεί! 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ || 

23 ΑπρΙλίου 2024, διαγνώστηκα με καρκίνο στο μαστό˙ δε θα είμαι τόσο γλαφυρή σ’ αυτή την  περίπτωση. Η διαδικασία πια γνωστή και διπλά κουραστική, όπως και για αμέτρητους άλλους  ανθρώπους! Μέχρι τα 32 μου χρόνια λοιπόν, έχουμε διπλό καρκίνο κι ένα Υπουργείο Παιδείας να  συμπεριφέρεται στις/στους αναπληρώτριες/τες εκπαιδευτικούς ως εργαζόμενες/ους δεύτερης  κατηγορίας. Η ανυπαρξία κοινωνικού κράτους καταλήγει πραγματικά ως θηλιά στο λαιμό όταν «τολμήσει» μια/ένας αναπληρώτρια/τής να νοσήσει από κάποιο δυσίατο/ανίατο νόσημα ή απλώς μια  γυναικα αναπληρώτρια βρεθεί σε κύηση. Τέλη Αυγούστου, προσλήφθηκα σε τρία σχολεία στην  Αθήνα, 05 και 06.09.24 οφείλαμε ν’ αναλάβουμε υπηρεσία. Μέχρι τις 11.09.24 όμως εγώ έπρεπε να βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για τις θεραπείες μου. Δε θα ήταν απλό ούτε αυτή τη φορά! Δεν υπάρχει  κανένας νόμος, καμία υπουργική απόφαση που να προβλέπει την ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας  για αναπληρώτριες/τες με δυσίατο/ανίατο νόσημα -γΙα πΙΟ εξυγχρονΙσμένο κράτος καΙ σύστημα  ΠαΙδείας καυχΙέστε κύρΙε ΠΙερρακάκη;- ή έστω ανάληψη στην πλησιέστερη Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας. Αντ’ αυτού, η νομική πρόβλεψη που εντοπίστηκε για τις άνωθεν περιπτώσεις αφορά  συνθήκες ανωτέρας βίας! (φυσική καταστροφή). Έπειτα, η «εξυπηρέτηση», στην περίπτωσή μου,  ήταν ν’ αναλάβω υπηρεσία 12.09.24 χάνοντας, αυτονόητα, επτά μεροκάματα. 

Γιατί κι αυτή τη χρονιά επέλεξα να είμαι αναπληρώτρια από χόμπι! 

Στην τελευταία περίπτωση δε γίνεται λόγος καν για μη συμπεριληπτικό νομο αλλά για ανύπαρκτο!  ΔΙεκδΙκούμε την ίση και δίκαιη αντιμετώπιση γενικά και ειδικά όταν οι αναπληρωτές/τριες πάσχουν  από βαρύτατα ζητήματα υγείας. Δεν είμαστε εργαζόμενες/οι ενός κατώτατου θεού! ΑπαΙτούμε να  μην εξαρτάται καμία/κανένας αναπληρώτρια-τής, σε δυσχερή θέση, από την «καλοσύνη των ξένων»!  Αυτονόητα, δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας και λύσεων κάτω απ’ το τραπέζι! Οφείλετε να  προβλέψετε άμεσα έναν ολοκληρωμένο, δίκαιο και συμπεριληπτικό νόμο υπέρ των  αναπληρωτριών-τών εκπαιδευτικών με ανίατα και δυσίατα νοσήματα. Ζητάμε ίσα δικαιώματα με  εκείνα των μόνιμων εκπαιδευτικών. Τουλάχιστον δύο δεκαετίες, δεκάδες αναπληρώτριες-τές  εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα που δημιουργήσατε και  συντηρείτε ακόμα. Επαπειλούμενη Κύηση σε μόνιμες και νεοδιόριστες εκπαιδευτικούς

Ας σταματήσει εδώ. 

Finito la musica passato la festa! 

Αγαπητό Υπουργείο Παιδείας, ένας καρκίνος εν γένει, δε σου ακυρώνει τη ζωή˙ όμως οι μη  αξιοπρεπείς οικονομικες, εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες μπορεί να σου ακυρώνουν καθημερινά  την ύπαρξη σου! 

Αναπληρώτρια Θεατρολόγος   

στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Γ’ Αθηνών (2024-25).


Διορισμός και Απόσπαση Εκπαιδευτικών: Ειδικές Ρυθμίσεις για Άτομα με Αναπηρία και Πολύτεκνους / Σημαντικές Αλλαγές για Τρίτεκνες και Πολύτεκνες Οικογένειες


Καταγγελία-Διαμαρτυρία για τα δικαιώματα αναπληρωτών κι αναπληρωτριών εκπαιδευτικών. 


Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες, 

Ο σύλλογός μας έγινε παραλήπτης της καταγγελίας-διαμαρτυρίας μέλους μας και αναπληρώτριας εκπαιδευτικού, η οποία δοκιμάζεται για δεύτερη φορά από καρκίνο και αντιμετωπίζει με τον πιο αποκρουστικό τρόπο την πραγματικότητα που υφίστανται χιλιάδες αναπληρωτές και αναπληρώτριες ανά την Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες. 

«Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για όσους νοσούν από δυσίατα και ανίατα νοσήματα»(!), ήταν η απάντηση που έλαβε η συνάδελφος η οποία δεν μπορούσε το 2024!! να πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό τρόπο την ανάληψη υπηρεσίας, παρά θα έπρεπε να χάσει ή τη θεραπεία της ή 7 ημερομίσθια!! 

Το ΔΣ του ΠΕΣΥΘ καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά και καταστρατηγεί τα δικαιώματα των αναπληρωτών κι αναπληρωτριών στην ζωή με αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα. Στηρίζουμε τη συνάδελφο στον αγώνα της για ζωή και εργασία! 

Οι αναπληρωτές/ριες δεν είναι εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας! 

Δεν ανεχόμαστε άλλο να σκεφτόμαστε αν θα αρρωστήσουμε, αν θα χρειαστούμε περαιτέρω αναρρωτικές ή ειδικές θεραπείες. Απαιτούμε να προβλεφθεί άμεσα ένας ολοκληρωμένος και δίκαιος συμπεριληπτικός νόμος υπέρ των αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών με ανίατα και δυσίατα νοσήματα. Απαιτούμε πλήρη εξίσωση προς τα πάνω των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών/ριών εκπαιδευτικών. 

Το ΔΣ του ΠΕΣΥΘ 

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων | Π.Ε.ΣΥ.Θ. https://e-wall.net/?p=71905

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου