Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024



Κενά Εκπαιδευτικών: Έλλειψη Πόρων και Καθυστερημένες Προσλήψεις Προκαλούν Αντιδράσεις
Εγκρίθηκαν προσλήψεις 41.900 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το τρέχον έτος από το υπουργείο Παιδείας


Πέρυσι, κατά το σχολικό έτος 2023-2024, έγιναν 52.263 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Το τοπίο της εκπαίδευσης στη χώρα μας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για προσλήψεις. Ενώ για το σχολικό έτος 2024-2025 έχουν εγκριθεί 41.900 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι πραγματικές ανάγκες δείχνουν να ξεπερνούν αυτόν τον αριθμό, όπως καταδεικνύουν τα χιλιάδες κενά που παραμένουν μετά την Α' και Β' φάση προσλήψεων. Οδηγός Αδειών & Παροχών για Έγκυες Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικούς

Πέρυσι, κατά το σχολικό έτος 2023-2024, οι προσλήψεις αναπληρωτών ανήλθαν σε 52.263, ένας αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον φετινό. Παρά τη μείωση αυτή, τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες είναι εμφανή, με πολλές τάξεις να λειτουργούν χωρίς τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς, γεγονός που επηρεάζει τόσο τη Γενική όσο και την Ειδική Αγωγή.

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για επιπλέον προσλήψεις, εφόσον κριθεί απαραίτητο, ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 37.976 αναπληρωτές, αφήνοντας χιλιάδες θέσεις ακάλυπτες. Η πραγματικότητα είναι ότι το υπουργείο, σύμφωνα με διάφορες πηγές, παραδέχεται πως η αδυναμία πλήρους κάλυψης των αναγκών οφείλεται στην έλλειψη πιστώσεων. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν τα κενά στα σχολεία, καθώς το οικονομικό πλαίσιο φαίνεται να περιορίζει τις δυνατότητες προσλήψεων. ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ / ΕΒΠ – ΠΛΗΡΟΥΣ & ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΑΜΩ ΩΡΑΡΙΟΥ (ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ)!

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από γονείς. Το υψηλό κόστος ζωής σε πολλές περιοχές, όπως στην Κέρκυρα, καθιστά δύσκολη την προσέλκυση αναπληρωτών, ειδικά όταν οι προσφερόμενες θέσεις δεν συνοδεύονται από επαρκή στήριξη σε όρους στέγασης ή μετακίνησης. Η χαμηλή μοριοδότηση και οι δύσκολες συνθήκες εργασίας σε απομακρυσμένες περιοχές επιδεινώνουν την κατάσταση, καθώς πολλοί αναπληρωτές είτε καθυστερούν να αναλάβουν τις θέσεις τους είτε τις απορρίπτουν.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα σχολεία, ιδίως στην περιφέρεια, υπολειτουργούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μαθησιακή διαδικασία και τα δικαιώματα των μαθητών. Ενώ το υπουργείο δηλώνει πως αξιολογεί και ιεραρχεί τα κενά, η έλλειψη πόρων για την κάλυψή τους υποδεικνύει έναν φαύλο κύκλο αναβλητικότητας που πλήττει την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Η ανάγκη για μία συνολική αναθεώρηση της πολιτικής προσλήψεων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να επανεξετάσει τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, να διασφαλίσει την έγκαιρη κάλυψη των κενών και να ενισχύσει τη μοριοδότηση σε περιοχές με ιδιαίτερες δυσκολίες, ώστε να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των μαθητών σε ποιοτική εκπαίδευση. https://e-wall.net/?p=71275

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου