Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024



Κύμα Παραιτήσεων Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Διογκώνει τα Κενά στα Σχολεία
Εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα αναγκάζονται να παραιτηθούν, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές και στεγαστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Τα υψηλά ενοίκια, ειδικά στις τουριστικές και απομακρυσμένες περιοχές, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς των 876 ευρώ καθαρά, οδηγούν πολλούς σε παραίτηση ή στην άρνηση αποδοχής θέσεων που τους προσφέρονται.


Το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, ενώ έχουν γίνει προσλήψεις 8.723 αναπληρωτών, 483 θέσεις παρέμειναν κενές λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Επιπλέον, οι παραιτήσεις συνεχίζονται, με 82 εκπαιδευτικούς να παραιτούνται τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, τα συνολικά λειτουργικά κενά ξεπερνούν τις 30.000 θέσεις, επηρεάζοντας σοβαρά τη λειτουργία των σχολείων, κυρίως σε θέσεις δασκάλων, ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξης.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όσους αναπληρωτές αναλαμβάνουν υπηρεσία σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Η δυσκολία εύρεσης προσιτής στέγης αναγκάζει αρκετούς να ζουν σε κάμπινγκ ή ακόμα και στα αυτοκίνητά τους. Παράλληλα, η ΟΛΜΕ ζητά την πλήρη εφαρμογή του νόμου που προβλέπει επίδομα στέγασης και διατροφής για εκπαιδευτικούς σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, αλλά η εφαρμογή του είναι ελλιπής.

Οι παραιτήσεις εκπαιδευτικών συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι η αποχώρησή τους συνοδεύεται από πειθαρχικές κυρώσεις, όπως η διετής αποκλεισμός από τους πίνακες προσλήψεων. Αυτό αναδεικνύει το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν, καθώς οι συνθήκες εργασίας και οι χαμηλοί μισθοί καθιστούν την καθημερινότητα αβίωτη.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν άμεσους μόνιμους διορισμούς και βελτίωση των συνθηκών, καθώς η συνεχιζόμενη υποστελέχωση υπονομεύει το εκπαιδευτικό σύστημα. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους αναπληρωτές, αλλά και τις εκπαιδευτικές δομές συνολικά, δημιουργώντας κενά που δύσκολα θα καλυφθούν με τις υπάρχουσες συνθήκες.


Οδηγός Αδειών & Παροχών για Έγκυες Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικούς https://e-wall.net/?p=70980

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου