Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024



ΙΕΠ / Ενδοσχολική Επιμόρφωση: Ο Ρόλος του Εκπαιδευτικού - Έρευνα-Δράση, Κοινότητες Μάθησης και Δίκτυα
Νέες Μορφές Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης: Ο Εκπαιδευτικός στο Επίκεντρο


Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δημοσίευσε έναν οδηγό που φέρνει στο προσκήνιο νέες μορφές ενδοσχολικής επιμόρφωσης, επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο του εκπαιδευτικού. Ο οδηγός αυτός, που αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες τάσεις της εκπαιδευτικής βιβλιογραφίας, τονίζει ότι η ενδοσχολική επιμόρφωση δεν περιορίζεται σε σεμινάρια και εξωτερικούς φορείς, αλλά δίνει έμφαση στη δυναμική των ίδιων των σχολικών μονάδων.


Επαναπροσδιορισμός της Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης


Ο νέος αυτός οδηγός προτείνει μορφές επιμόρφωσης που βασίζονται στην ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών, ενθαρρύνοντας την επαγγελματική ανάπτυξή τους μέσα από αναστοχαστικές διαδικασίες και συνεργατικά σχήματα. Ο εκπαιδευτικός, ως πρωταγωνιστής της διαδικασίας, καλείται να συμμετέχει σε δράσεις που ενισχύουν τη συλλογική μάθηση και προάγουν την προσωπική και επαγγελματική του εξέλιξη.


Μορφές Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης


Σύμφωνα με τον οδηγό του ΙΕΠ, οι πιο συχνές και αποτελεσματικές μορφές ενδοσχολικής επιμόρφωσης περιλαμβάνουν:

- Έρευνα-δράση στη σχολική μονάδα: Η έρευνα-δράση είναι μια αναστοχαστική πρακτική που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα ζητήματα στη σχολική μονάδα, εφαρμόζοντας πρακτικές που βελτιώνουν τη διδασκαλία και τη μάθηση. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν ενεργά στην ανάλυση και στη διαμόρφωση λύσεων, γεγονός που ενισχύει τον επαγγελματισμό και την αυτοπεποίθησή τους.


- Επαγγελματικές Κοινότητες Μάθησης (ΕΚΜ): Οι ΕΚΜ είναι συνεργατικά σχήματα εκπαιδευτικών που λειτουργούν μέσα στις σχολικές μονάδες. Μέσα από τη συστηματική συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, οι εκπαιδευτικοί αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, προάγοντας την καινοτομία και τη συνεχή βελτίωση.


- Δίκτυα Μάθησης: Τα Δίκτυα Μάθησης είναι ευρύτερα σχήματα συνεργασίας μεταξύ σχολείων και εκπαιδευτικών, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας που μοιράζεται γνώσεις, πρακτικές και ιδέες. Αυτή η μορφή επιμόρφωσης ενθαρρύνει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών σχολικών μονάδων και διευκολύνει την πρόσβαση σε νέες διδακτικές μεθόδους και προσεγγίσεις

 

Ενδοσχολική Επιμόρφωση

Ανοίξτε το έγγραφο σε μορφή PDF. https://e-wall.net/70886/iep-endoscholiki-epimorfosi-o-rolos-tou-ekpaideftikou-erevna-drasi-koinotites-mathisis-kai-diktya/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου