Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Αύξηση Κατώτατου Μισθού ή Ψευδαίσθηση; Πώς ο Πληθωρισμός «Ροκανίζει» τις Αυξήσεις

Αύξηση Κατώτατου Μισθού ή Ψευδαίσθηση; Πώς ο Πληθωρισμός «Ροκανίζει» τις Αυξήσεις
Ο Κατώτατος Μισθός και ο «Αφανής Φόρος» του Πληθωρισμού: Η Στασιμότητα της Αγοραστικής Δύναμης παρά τις Αυξήσεις
Παρά τις επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, η πραγματικότητα για τους εργαζομένους αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληρή. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (Ο.Κ.Ε.), η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει πληγεί έντονα, καθώς η πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 έως το 2023 περιορίζεται σε 33,78 ευρώ, ενώ ο ονομαστικός μισθός έχει αυξηθεί κατά 130 ευρώ. Ο πληθωρισμός ουσιαστικά «εξαφάνισε» το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης, γεγονός που αποκαλύπτει την αναποτελεσματικότητα των τωρινών πολιτικών ως προς τη διασφάλιση βιώσιμης αγοραστικής δύναμης. Πίνακες με Καθαρές αποδοχές μόνιμων – νεοδιόριστων και αναπληρωτών!
Η Τρέχουσα Εικόνα του Κατώτατου Μισθού
Ο κατώτατος μισθός, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 830 ευρώ μικτά, φαίνεται πως δεν αρκεί για την κάλυψη βασικών αναγκών. Ενδεικτικά, η ονομαστική αύξηση μεταξύ 2022 και 2023 έφτασε το 9,4%, ωστόσο η πραγματική αύξηση της αγοραστικής δύναμης περιορίστηκε σε 5,3%, λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Μάλιστα, το Σεπτέμβριο του 2024, ο πραγματικός κατώτατος μισθός ανέρχεται μόλις στα 693 ευρώ, δηλαδή κάτω από τα 700 ευρώ, ενώ σε αυτό το διάστημα ο ονομαστικός μισθός αυξήθηκε κατά 180 ευρώ από το 2019.
Ο Ρόλος του Πληθωρισμού στην Αγοραστική Δύναμη
Ο πληθωρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την πραγματική αξία των μισθών. Όπως δείχνει η έκθεση, οι εργαζόμενοι με κατώτατους μισθούς επηρεάζονται περισσότερο από την άνοδο των τιμών, καθώς αναγκάζονται να διαθέτουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για την κάλυψη βασικών αναγκών. Ο ρυθμός πληθωρισμού που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει αύξηση στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών, γεγονός που «ροκανίζει» τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και περιορίζει την αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων νοικοκυριών. Επίδομα απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών!! Ποιοι το δικαιούνται!
Νέος Μηχανισμός Υπολογισμού του Κατώτατου Μισθού
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να εισαγάγει έναν νέο μηχανισμό υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ισχύσει από το 2028 και θα βασίζεται σε μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη τον δείκτη παραγωγικότητας και τον πληθωρισμό. Ο νέος αυτός μηχανισμός θα αντικαταστήσει την τρέχουσα διαδικασία καθορισμού, η οποία διαμορφώνει τον μισθό χωρίς άμεση σύνδεση με την πραγματική οικονομική κατάσταση των εργαζομένων. Μέχρι το 2027, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να φτάσει τα 950 ευρώ μικτά, αύξηση που μπορεί να είναι αισθητή μόνο ονομαστικά, ενώ η πραγματική της αξία ενδέχεται να αποδειχθεί μικρή, αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση αύξησης του πληθωρισμού.Τα Επαγγέλματα του Μέλλοντος
Κριτική και Προτάσεις
Η ανάγκη για άμεσες, ουσιαστικές λύσεις είναι επιτακτική. Η τρέχουσα πρακτική με τις ονομαστικές αυξήσεις του μισθού είναι αποσπασματική και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, αφού ο πληθωρισμός τις εξανεμίζει. Η έλλειψη ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού σε πραγματικούς όρους αναδεικνύει την ανάγκη για μια πολιτική που θα προστατεύει την αγοραστική δύναμη. Ειδικότερα, θα ήταν σημαντικό να εξεταστεί η ετήσια προσαρμογή του κατώτατου μισθού βάσει των διακυμάνσεων του πληθωρισμού, ώστε οι εργαζόμενοι να μην βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες. Ο “μύθος” των μεγάλων τραπεζικών αποταμιεύσεων των Ελλήνων / Το 72,5% των καταθετών έχει λογαριασμούς έως 1.000 ευρώ!
Η επιτακτική ανάγκη για αναπροσαρμογές, που λαμβάνουν υπόψη το κόστος ζωής και την οικονομική πραγματικότητα, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων. Δίχως αποτελεσματικά μέτρα, η διαρκής μείωση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού απειλεί τη βιωσιμότητα χιλιάδων νοικοκυριών και θέτει σοβαρά ερωτήματα για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής αγοράς εργασίας.

ΠΗΓΗ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ - ΟΤ https://e-wall.net/72130/afxisi-katotatou-misthou-i-psevdaisthisi-pos-o-plithorismos-rokanizei-tis-afxiseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου