Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Απόγνωση για τις Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικούς: Η Οδύσσεια της Μητρότητας και της Ανατροφής Τέκνου
Απόγνωση για τις Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικούς: Άνιση Μεταχείριση στις Άδειες Μητρότητας και Ανατροφής Τέκνου

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να βιώνουν σοβαρές ανισότητες όσον αφορά τις άδειες μητρότητας και ανατροφής τέκνου, κάτι που τις οδηγεί σε απόγνωση. Νέες μητέρες, οι οποίες πριν από λίγους μήνες έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους, αναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους, ενώ τα μωρά τους είναι ακόμη στους πρώτους μήνες της ζωής τους, καθώς δικαιούνται μόλις 3,5 μήνες άδειας ανατροφής.

Υποσχέσεις για Διευθέτηση και Συνεχής Απογοήτευση

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για εξάλειψη της ανισότητας που αφορά τη μη χορήγηση 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Οι αναπληρώτριες συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας. Ακόμα και μετά την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για να διορθώσει αυτήν την άνιση μεταχείριση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, το ζήτημα παραμένει εκκρεμές.

Μαρτυρίες Αναπληρωτριών Εκπαιδευτικών

Η Αγγελική, μητέρα ενός μωρού 5,5 μηνών, αναγκάζεται να επιστρέψει στη δουλειά της. «Ξεκίνησα πρόωρα τις τροφές για να μπορέσει το μωρό μου να είναι έτοιμο χωρίς εμένα, παρόλο που δεν είναι», λέει με παράπονο, εξηγώντας πως οι επιλογές της είναι είτε να πάρει 4μηνη άδεια άνευ αποδοχών και μορίων, με κίνδυνο να δυσκολευτεί να βρει μελλοντική εργασία, είτε να παραιτηθεί, αντιμετωπίζοντας ποινή αποκλεισμού από την εργασία για δύο έτη.

Ακόμη, πολλές εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην αδικαιολόγητη θέση να χάνουν την άδεια μητρότητας εάν γεννήσουν το καλοκαίρι, καθώς το σχολικό έτος έχει ήδη λήξει.

Δυσκολίες Θηλασμού και Αδυναμία Άδειας για Επαπειλούμενη Κύηση

Οι νέες μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια ακόμη και στη διαδικασία θηλασμού. Η Ιωάννα, σχολική νοσηλεύτρια, μοιράζεται ότι χρειάστηκε να θηλάζει τα δίδυμα παιδιά της στα κάγκελα του σχολείου κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Η Βασιλική Μπέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια αγγλικών, εξηγεί πως οι αναπληρώτριες δεν δικαιούνται άδεια σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης ή αν θεωρηθεί η κύηση υψηλού κινδύνου. «Ακόμα κι αν ο γιατρός συστήσει αναρρωτική άδεια, δικαιούμαστε μόλις 15 ημέρες», αναφέρει, ενώ άλλες μητέρες όπως η Ελισάβετ Σκούρτη, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, που είχε δίδυμη κύηση, έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά παρά τους κινδύνους.

Άνευ Αποδοχών Άδειες και Χαμένες Ευκαιρίες

Για πολλές αναπληρώτριες, η μόνη λύση είναι να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, η οποία συνεπάγεται απώλεια μισθού, μορίων και ενσήμων. Αυτή η επιλογή τις βάζει σε μειονεκτική θέση για μελλοντικές προσλήψεις. Η Ρομπέρτα Ντότσικα, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, τονίζει ότι η διαφορά με τις μόνιμες εκπαιδευτικούς, που δικαιούνται 9 μήνες άδειας, είναι τεράστια και ζητά να εξισωθούν τα δικαιώματα των αναπληρωτριών με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Πολιτική Πίεση για Επίλυση

Κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ έχουν φέρει το ζήτημα στη Βουλή, ζητώντας την άρση αυτών των διακρίσεων. Ωστόσο, παρά τις παρεμβάσεις, το πρόβλημα παραμένει άλυτο και οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να ζουν υπό άνισες συνθήκες εργασίας.

Οι αναπληρώτριες δεν το βάζουν κάτω και περιμένουν από την κυβέρνηση να δράσει άμεσα για να εξασφαλίσει ίσα δικαιώματα για όλες τις μητέρες, ανεξαρτήτως επαγγελματικής κατάστασης.
https://e-wall.net/70521/apognosi-gia-tis-anaplirotries-ekpaideftikous-i-odysseia-tis-mitrotitas-kai-tis-anatrofis-teknou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου