Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Ματρέη: Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους – Ένα συμβουλευτικό παραμύθι για τη ΔΕΠΥ
Ματρέη: Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους – Συμβουλές για τη ΔΕΠΥ

Μετά την επιτυχία του βιβλίου «Το αγανακτισμένο προαύλιο», έρχεται το νέο βιβλίο «Ματρέη», ένα παραμύθι που στοχεύει να ευαισθητοποιήσει και να υποστηρίξει την κατανόηση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Ο συγγραφέας, ειδικός παιδαγωγός με πολυετή εμπειρία, μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του γύρω από τη ΔΕΠΥ, μέσα από την αφήγηση μιας προσωπικής του εμπειρίας με ένα παιδί που είχε διαγνωστεί με τη διαταραχή.

1. Έμπνευση και Τίτλος

Ο συγγραφέας, έχοντας έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με μαθητές που έχουν ΔΕΠΥ, άντλησε την έμπνευση του από μια δύσκολη περίπτωση όπου οι γονείς ενός μαθητή δεν αποδέχονταν τη διάγνωση του παιδιού τους. Μέσα από αυτήν την εμπειρία γεννήθηκε η ιδέα του βιβλίου «Ματρέη». Ο τίτλος παραμένει ένα μικρό μυστικό που οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν μέσα από την αφήγηση.

2. Ένα παραμύθι για όλες τις ηλικίες

Το βιβλίο απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Για τα παιδιά, είναι μια όμορφη ιστορία γεμάτη περιπέτειες και φιλία, που εκτυλίσσεται σε ένα χωριό στα Ζαγοροχώρια. Οι ενήλικες, και ιδιαίτερα οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, θα βρουν έναν οδηγό με πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση παιδιών με ΔΕΠΥ, αλλά και γενικές κατευθύνσεις για τη διαπαιδαγώγηση.

3. Το ταμπού της ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ παραμένει σε μεγάλο βαθμό ταμπού, ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Ένας αυξανόμενος αριθμός γονέων αναγνωρίζει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ ακόμα και στον εαυτό τους, οδηγώντας σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των παιδιών τους.

4. Η πρώτη επαφή με μαθητή με ΔΕΠΥ

Ο συγγραφέας θυμάται το άγχος που ένιωσε όταν αντιμετώπισε για πρώτη φορά μαθητή με ΔΕΠΥ. Ήταν μόλις 24 ετών και ένιωθε ότι είχε να ανέβει ένα "βουνό". Ωστόσο, με τη συνεχή αναζήτηση γνώσης και την καθοδήγηση από πιο έμπειρους συναδέλφους, κατάφερε να διαχειριστεί την κατάσταση.

5. Εκπαίδευση: Παιδιά ή Ενήλικες;

Τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα και με ενθουσιασμό, ενώ οι ενήλικες διαθέτουν εμπειρία και κριτική σκέψη. Η εκπαίδευση, λοιπόν, πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ομάδας, καθώς δεν υπάρχει πιο εύκολος ή δύσκολος τρόπος.

6. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και η ΔΕΠΥ

Τα ελληνικά σχολεία μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ, υπό προϋποθέσεις, αν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και αν υπάρχει συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων και επιστημονικής ομάδας.

Ο συγγραφέας, με βαθιά γνώση και εμπειρία στην ειδική αγωγή, προσφέρει ένα βιβλίο που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα κατανόησης και αποδοχής για τη ΔΕΠΥ, μέσα από μια τρυφερή και συμβουλευτική προσέγγιση.

Αργίες, Γιορτές & Διακοπές από 01/09/23 έως 30/06/24!

Λίγα πράγματα για μένα

Γεννήθηκα, ζω και εργάζομαι στον Πύργο Ηλείας. Είμαι παντρεμένος και έχω μια κόρη. Σπούδασα στην Παιδαγωγική Σχολή της Φλώρινας και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή στο πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης. Μιλάω τρεις γλώσσες και έχω Κρατική Πιστοποίηση ανάγνωσης και γραφής Braille. Έχω συμμετάσχει με εισηγήσεις σε παιδαγωγικές επιμορφώσεις. Ασκώ το επάγγελμα του εκπαιδευτικού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση εδώ και 14 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου ως ειδικός παιδαγωγός. Λατρεύω τα βιβλία, τα ταξίδια και τη γυμναστική. Ασχολούμαι συγγραφικά με την ποίηση και την πεζογραφία.

Από τις Εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί επίσης «Το αγανακτισμένο προαύλιο»

Έχουν εκδοθεί ποιήματα μου στην ποιητική συλλογή «Ένα ποίημα για κάθε μέρα – αντίδοτο στον χρόνο» και στο πρώτο τεύχος του περιοδικού «I TRAVEL POETRY – Η καθημερινή σου δόση τέχνης και λογοτεχνίας» από τις εκδόσεις itravelpoetry.
https://e-wall.net/?p=68546

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου