Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ψηφιακό Φροντιστήριο: Άλλαξαν τους όρους συμμετοχής ΑΦΟΥ έληξαν οι αιτήσεις!
Αλλαγή Όρων Συμμετοχής στο Ψηφιακό Φροντιστήριο: Αναδρομική Εφαρμογή Τροπολογίας Ακυρώνει τη Διαφάνεια των Διαδικασιών

Αδιαφανή αλλαγή στους όρους συμμετοχής στο Ψηφιακό Φροντιστήριο (Ψ.Φ.) με την εισαγωγή τροπολογίας που τροποποιεί την πρόσκληση συμμετοχής αναδρομικά. Σύμφωνα με τον Νόμο 5128/2024, η αρχική πρόσκληση 92829/Δ7/13.08.2024 όριζε συγκεκριμένα προσόντα για τις προσλήψεις, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων από 16/08/2024 έως 21/08/2024. Ωστόσο, με την τροπολογία του Άρθρου 118 του Νόμου 5134/2024, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 11/09/2024, οι όροι της πρόσκλησης τροποποιήθηκαν μετά την καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων. Αυτή η αναδρομική αλλαγή δημιούργησε αδικίες, καθώς ορισμένοι υποψήφιοι δεν υπέβαλαν αίτηση αρχικά επειδή δεν πληρούσαν τα προσόντα όπως αυτά ορίζονταν στην αρχική πρόσκληση. Η πρόσκληση για τις προσλήψεις πρέπει να βασίζεται στους όρους που ίσχυαν κατά την υποβολή των αιτήσεων. Η αλλαγή τους εκ των υστέρων, χωρίς προειδοποίηση, παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές διαφάνειας και ισονομίας.

Όπως αναφέρει παρακάτω ο συνάδελφος μαθηματικός Μάριος Μαγιολαδίτης (διαχειριστής της ομάδας εκπαιδευτικοί βθμιας / γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης) :

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα 40 προσλήψεις για το νέο πρόγραμμα «Ψηφιακό Φροντιστήριο». Ωστόσο, οι όροι συμμετοχής άλλαξαν αφότου έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων (!). Αρχικά, σύμφωνα με τον Νόμο 5128/2024, η πρόσκληση (ΑΔΑ: 61ΜΙ46ΝΚΠΔ-8ΩΝ) προέβλεπε ότι οι υποψήφιοι έπρεπε να διαθέτουν "πενταετή διδακτική υπηρεσία σε σχολικές μονάδες". Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ήταν από τις 16 έως τις 21 Αυγούστου 2024.

Παρόλα αυτά, στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, ψηφίστηκε τροπολογία (Νόμος 5134/2024) που τροποποιούσε τον όρο αυτόν, κάνοντας δεκτή και την «πενταετή διδακτική εμπειρία», επιτρέποντας προϋπηρεσία και σε Φροντιστήρια. Έτσι, οι προσλήψεις έγιναν με βάση την τροπολογία και όχι με βάση την πρόσκληση όπως αυτή είναι ανηρτημένη στο ΟΠΣΥΔ και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Η αλλαγή των όρων συμμετοχής για το Ψηφιακό Φροντιστήριο μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής είναι μια αρνητική εξέλιξη για τους εξής λόγους:

Η αιφνιδιαστική τροποποίηση των όρων δημιουργεί αίσθηση αδιαφάνειας, καθώς οι υποψήφιοι συμμετείχαν με συγκεκριμένους όρους και κριτήρια.

Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν αιτήσεις με βάση τους αρχικούς όρους είναι αδικημένοι, καθώς άλλοι υποψήφιοι που δεν πληρούσαν τα αρχικά κριτήρια απέκτησαν τη δυνατότητα συμμετοχής με την τροπολογία.
https://e-wall.net/68659/psifiako-frontistirio-allaxan-tous-orous-symmetochis-afou-elixan-oi-aitiseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου