Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολικές Ενέργειες Σεπτεμβρίου: Από τον Αγιασμό έως την Οργάνωση του Myschool
Οργανωτικό Πλάνο για τα Δημοτικά Σχολεία τον Σεπτέμβριο

Ο Σεπτέμβριος στα Δημοτικά Σχολεία είναι ένας μήνας γεμάτος από σημαντικές εργασίες και οργανωτικές ενέργειες για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

2 Σεπτεμβρίου: Πράξη ανάληψης υπηρεσίας Οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν επισήμως τα καθήκοντά τους, σημειώνοντας την έναρξη της σχολικής περιόδου.

2-6 Σεπτεμβρίου: Προγραμματισμός αγιασμού και ενημέρωση γονέων Μέσα σε αυτή την περίοδο, οι σχολικές μονάδες προετοιμάζουν τον αγιασμό και ενημερώνουν τους γονείς για τις διαδικασίες της νέας χρονιάς, ενώ οι σχετικές πληροφορίες αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Έως 10 Σεπτεμβρίου: Συνεδριάσεις και Πρακτικά Πρέπει να ολοκληρωθούν συνεδριάσεις που αφορούν την ανάθεση τμημάτων, διδασκαλιών, ολοήμερου προγράμματος και άλλων αρμοδιοτήτων, όπως οι σχολικές γιορτές, οι εφημερίες και η αναπλήρωση των απόντων εκπαιδευτικών. Επίσης, γίνεται επιλογή βιβλίων για τη Β’ ξένη γλώσσα και καταρτίζεται, έστω προσωρινά, το ωρολόγιο πρόγραμμα. Η επικαιροποίηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και οι σχετικές συνεδριάσεις των Σχολικών Συμβουλίων επίσης πραγματοποιούνται μέχρι την ίδια ημερομηνία.

Έως 10 Σεπτεμβρίου: Οργάνωση του Myschool Η πλατφόρμα Myschool ενημερώνεται με στοιχεία που αφορούν τις αναλήψεις υπηρεσίας, την εγγραφή μαθητών, την κατανομή τμημάτων και τις αναθέσεις μαθημάτων, ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

11 Σεπτεμβρίου: Αγιασμός και Ωρολόγιο Πρόγραμμα Η σχολική χρονιά ξεκινά επισήμως με τον αγιασμό και την υποδοχή των μαθητών, ιδιαίτερα της Α' τάξης. Παράλληλα, ορίζεται το προσωρινό ωρολόγιο πρόγραμμα, τόσο για τη δια ζώσης όσο και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Μετά τον Αγιασμό και εντός του Σεπτεμβρίου: Ακολουθεί η οργάνωση κρίσιμων συναντήσεων, η αποστολή δηλώσεων για την επιλογή ομίλων στο αναβαθμισμένο ολοήμερο πρόγραμμα και ο προγραμματισμός του πρώτου τριμήνου. Επιπλέον, καθορίζονται οι συντονιστές, οι μέντορες, και γίνεται η συγκρότηση εκπαιδευτικών ομίλων. Επίσης, πραγματοποιούνται συνεδριάσεις για τον καθορισμό του ετήσιου Σχεδίου Δράσης για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και προγραμματίζονται οι ενδοσχολικές επιμορφώσεις. Τέλος, γίνεται έλεγχος των μαθητικών λογαριασμών στο sch.gr και αναρτώνται τα παρουσιολόγια του ΕΣΠΑ.

Ο Σεπτέμβριος είναι αναμφίβολα μια περίοδος έντονης δραστηριότητας στα σχολεία, με στόχο την ομαλή και οργανωμένη έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αναλυτικά / Ημερολόγιο ενεργειών διευθυντή

έως 10/9 Πρακτικά

Ανάθεση τμημάτων - διδασκαλιών - ολοήμερου -ΠΖ

Διαμόρφωση ομίλων στο αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοημέρου (προτάσεις από τα άτομα που θα διδάσκουν)

Εξωδιδακτικές αρμοδιότητες

Ανάθεση σχολικών εορτών, επετείων, ομιλιών

Εφημερίες - ασφάλεια μαθητών

Αναπλήρωση απόντων εκπαιδευτικών

Επιλογή βιβλίων Β’ ξένης γλώσσας

(Οι εφημερίες δύσκολα θα καταρτιστούν αν δεν οριστικοποιηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Ίσως μπορούν να γίνουν προσωρινές για την πρώτη εβδομάδα - πάλι με πρακτικό, εννοείται.)

έως 10/9 Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας - επικαιροποίηση - ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου

έως 10/9: Σχολικό Συμβούλιο;

                Κοινή συνεδρίαση συστεγαζόμενων

έως 10/9 Οργάνωση του Myschool (Αναλήψεις υπηρεσίας, έλεγχος-εγγραφή μαθητών Α, τμήματα, Ολοήμερο, Πρωινή Ζώνη, αναθέσεις μαθημάτων, μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες)

11/9 Ωρολόγιο πρόγραμμα - (έστω προσωρινό)

11/9 Ωρολόγιο πρόγραμμα εξ αποστάσεως

11/9 Αγιασμός. Καλωσόρισμα - υποδοχή γονέων Α’ τάξης

12/9 Αποστολή δηλώσεων στους γονείς των παιδιών που επέλεξαν τη συμμετοχή στο αναβαθμισμένο ολοήμερο για  την επιλογή των ομίλων.

15/9 Επιβεβαίωση Δεδομένων Myschool

έως 20

Ορισμός συντονιστών

Ορισμός μέντορα

Προαιρετική Συγκρότηση Εκπαιδευτικών Ομίλων 

έως 20/9 Προγραμματισμός συναντήσεων με γονείς (οι συναντήσεις μπορούν να γίνουν 26-30/9)

 

έως 30/9 Ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων για τον καθορισμό του ετήσιου Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας αναφορικά με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων (http://www.iep.edu.gr/el/psifiako-apothetirio/skill-labs)

Προγραμματισμός 15ωρων ενδοσχολικών (είναι αρμοδιότητα του Διευθυντή αλλά είναι χρήσιμο - και δεσμευτικό - να ερωτάται ο Σύλλογος Διδασκόντων)

Έλεγχος μαθητικών λογαριασμών των μαθητών της Α τάξης και των εκ μετεγγραφής στο sch.gr 

 

έως 30/9 Προγραμματισμός Α’ τριμήνου (επισκέψεις, εκδρομές, ημέρες και ώρες που οι εκπαιδευτικοί δέχονται γονείς) 

 

έως 30/9 Διαδικασία ανάθεσης και έγκρισης για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου (προτεραιότητα ενισχυτική διδασκαλία, γραμματειακή υποστήριξη) (Ν. 4386/2016, άρθρο 33, παρ. 5, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει)

 

30/9-3/10: Ανάρτηση παρουσιολογίων ΕΣΠΑ

 
https://e-wall.net/67499/scholikes-energeies-septemvriou-apo-ton-agiasmo-eos-tin-organosi-tou-myschool/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου