Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ελλείψεις Εκπαιδευτικών / Μειονοτικά Σχολεία Ροδόπης: Καμία Πρόσληψη αναπληρωτή μέχρι Σήμερα
Ο εκπαιδευτικός Μεχμέτ Σουχά, αιρετός του ΠΥΣΠΕ Ροδόπης, αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις στην εκπαιδευτική κοινότητα του νομού, καταγγέλλοντας την απουσία 90 εκπαιδευτικών στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων, όπου δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη αναπληρωτή, και στις σημαντικές περικοπές στην παράλληλη στήριξη, που φτάνουν το 45%, δυσχεραίνοντας την εκπαίδευση μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.

Σημειώνει επίσης ότι οι συγχωνεύσεις τμημάτων, που επιβλήθηκαν σε πάνω από 1.000 σχολεία πανελλαδικά, οδηγούν σε υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μείωση των θέσεων εργασίας.

Σας παραθέτω τις εκτιμώμενες ελλείψεις

εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ Ροδόπης.

«Κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης»

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε με την έλλειψη 90 εκπαιδευτικών στον νομό Ροδόπης. Δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία πρόσληψη αναπληρωτή εκπαιδευτικού στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων (9 κενά). Η πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα μειονοτικά σχολεία πραγματοποιείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι μέσω ΕΣΠΑ. Το υπουργείο γνώριζε τις ελλείψεις από τον Ιούλιο και όφειλε να κάνει έναν σωστό προγραμματισμό για την ομαλή έναρξη των σχολείων. Οι πιστώσεις για την πρόσληψη των αναπληρωτών στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων δεν έχουν εγκριθεί ακόμα.

Οι περικοπές στην παράλληλη στήριξη είναι της τάξης του 45% και οδηγούν σε αδιέξοδο. Μάλλον το Υπουργείο λογίζει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Είμαι λοιπόν και θα παραμείνω πιστός υποστηρικτής της φράσης «Κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης». Σέβομαι τα δικαιώματα του κάθε παιδιού σε αυτόν τον κόσμο και ειδικότερα των παιδιών που χρειάζονται παράλληλη στήριξη. Οι γονείς αυτών των παιδιών δίνουν έναν καθημερινό αγώνα.

Φέτος το υπουργείο Παιδείας αντί να ανοίξει τα σχολεία χωρίς κενά, με εκπαιδευτικούς στην θέση τους και στην ώρα τους, ασχολήθηκε με το να βγάλει εγκύκλιο και να συγχωνεύει τμήματα. Πραγματοποιήθηκαν παραπάνω από 1.000 συγχωνεύσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό άμεσα σημαίνει ότι χάθηκαν παραπάνω από 1.000 θέσεις εργασίας. Στον νομό Ροδόπης έγιναν συγχωνεύσεις σε 5 Δημοτικά και σε 2 Νηπιαγωγεία. Οι μαθητές στοιβάζονται σε 25άρια τμήματα για να προσληφθούν λιγότεροι αναπληρωτές.

Η εκπαιδευτική διαδικασία υποβαθμίζεται καθώς οι μόνιμοι διορισμοί έγιναν με κονδύλια που στερούν τώρα τη δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών.

**Τι έλεγε ο Υπουργός Παιδείας για τις συγχωνεύσεις: Οι λόγοι των συγχωνεύσεων είναι εκπαιδευτικοί και όχι οικονομικοί και ότι έγιναν για παιδαγωγικούς λόγους. Το θέμα των συγχωνεύσεων των τμημάτων έχει μια διάσταση οργάνωσης για να μπορέσεις να πετύχεις την καλύτερη δυνατή εκπαιδευτική διαδικασία και λειτουργία στο σχολείο» και «για να μπορέσουν οι μαθητές να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και την καλύτερη δυνατή παιδεία»

Ξεγυμνώνεται ο κυνισμός και τα ψέματα που επιστράτευσε το Υπουργείο Παιδείας για να καλύψει τους πραγματικούς του στόχους.

Βρισκόμαστε στο 2024 και ακόμα δεν έχουμε εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά είναι το παρόν και το μέλλον της χώρας. Κάθε παιδί πρέπει να έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία και μάλιστα χωρίς καμία διάκριση για κανένα παιδί. Είναι απαραίτητο να εξασφαλίζεται κάθε δυνατό μέσο για να μπορεί κάθε παιδί να γίνεται κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η παιδεία είναι ο βασικότερος πυλώνας μιας κοινωνίας και αν δεν επενδύσουμε σε αυτήν, για ποιο μέλλον και ποια ανάπτυξη μιλάμε;

Μεχμέτ Σουχά-Αιρετός του ΠΥΣΠΕ Ροδόπης

Οδηγός για τον νέο Αναπληρωτή και Νεοδιόριστο Εκπαιδευτικό

Διευκρινίσεις ΥΠΑΙΘΑ για εφημερίες εκπ/κων Τμήματος Ένταξης και μείωση ωραρίου λόγω συμμετοχής σε Ε.Δ.Υ.

Εφημερίες εκπαιδευτικών / Καθήκοντα και αρμοδιότητές εκπαιδευτικών και διευθυντών
https://e-wall.net/?p=68620

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου