Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Τροποποίηση Οδηγού για Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς στα Σχολεία
1η Τροποποίηση του Οδηγού Υλοποίησης και Εφαρμογής της Πράξης για την Κοινωνικοσυναισθηματική Ανάπτυξη των Μαθητών μέσω Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών

Η πρώτη τροποποίηση του «Οδηγού Υλοποίησης και Εφαρμογής Φυσικού Αντικειμένου και Διαχείρισης Οικονομικού Αντικειμένου» για την Πράξη «Ενίσχυση και Ενδυνάμωση της Κοινωνικοσυναισθηματικής Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας των Μαθητών μέσω του Θεσμού Ψυχολόγου και Κοινωνικού Λειτουργού» έχει εγκριθεί. Αυτή η πράξη, με κωδικό ΟΠΣ 6001779, εντάσσεται στο Τομεακό Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Σκοπός της Δράσης

Η κύρια επιδίωξη της δράσης είναι η απασχόληση αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) κατηγοριών ΠΕ 23 Ψυχολόγων και ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών σε σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Στόχος είναι η ενημέρωση, συμβουλευτική και ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας – μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και άλλων εμπλεκομένων – προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες για τη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων. Αυτό θα δημιουργήσει ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον που προάγει τη δημόσια υγεία και προστατεύει μαθητές, οικογένειες και τη σχολική κοινότητα.

Στόχοι της Πράξης

Οι στόχοι της πράξης είναι κυρίως γνωστικοί, κοινωνικοσυναισθηματικοί και αναπτυξιακοί, με έμφαση στην ανταπόκριση σε κρίσεις και έκτακτες ανάγκες. Οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί θα έχουν ρόλο ανιχνευτικό, ενημερωτικό, υποστηρικτικό και διαμεσολαβητικό. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, θα χρησιμοποιηθούν συνεργατικές μέθοδοι, συνδυάζοντας δραστηριότητες εντός των σχολικών μονάδων με συνεργασίες με τοπικές αρχές, γονείς, και άλλους φορείς.

Μεθοδολογία και Διαδικασίες

Η μεθοδολογία της δράσης περιλαμβάνει διαθεματικές και βιωματικές δραστηριότητες, όπως εργαστήρια, role play και εξ αποστάσεως εφαρμογές, αξιοποιώντας υπάρχουσα γνώση και εμπειρία. Οι διαδικασίες θα διέπονται από κανόνες ηθικής και δεοντολογίας, συμβαδίζοντας με το θεσμικό και νομικό πλαίσιο και την ευρωπαϊκή πολιτική.

Ωφελούμενοι και Διάρκεια Υλοποίησης

Οι ωφελούμενοι της δράσης περιλαμβάνουν μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και σχολικές μονάδες. Η υλοποίηση της Πράξης θα διαρκέσει από την 1η Αυγούστου 2023 έως τις 30 Ιουνίου 2027, καλύπτοντας τα σχολικά έτη 2023-2024, 2024-2025 και 2025-2026.

Πρόσληψη Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών

Στο πλαίσιο της πράξης, θα προσληφθούν αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) ειδικότητας ΠΕ 23 Ψυχολόγων και ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών για πλήρη απασχόληση σε σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Οι συμβάσεις εργασίας είναι ορισμένου χρόνου, με εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα με εκείνα των αναπληρωτών που μισθοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό.

 
https://e-wall.net/?p=67645

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου