Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Καταπάτηση καθηκοντολογίου και εργασιακών δικαιωμάτων του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού
Καταπάτηση καθηκοντολογίου και  εργασιακών δικαιωμάτων του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού από Διευθυντές/ντριες  σχολικών μονάδων και Προϊσταμένους/ες  νηπιαγωγείων στη Γενική Εκπαίδευση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.)

 

Λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές/καταγγελίες από μέλη μας, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό -  ΕΒΠ, σε ότι αφορά την καταπάτηση του καθηκοντολογίου και των εργασιακών δικαιωμάτων τους, κυρίως από Προϊσταμένους/ες Νηπιαγωγείων  στη Γενική Εκπαίδευση υπενθυμίζουμε τα εξής :

Το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό προσλαμβάνεται για την υποστήριξη μαθητών και όχι ως βοηθός δασκάλου ή νηπιαγωγού. Την εκπαιδευτική ευθύνη του μαθητή την έχει ο εκπαιδευτικός και ο μαθητής ανήκει στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού. Υ.Α (88348/Δ3/30-05-2018).

«3. Υποστηρίζει τους μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, καθώς επίσης και σε όλες τις δραστηριότητες της σχολικής ζωής, όπως περιπάτους, διδακτικές επισκέψεις, εκδρομές και σε κάθε είδους εκδήλωση που οργανώνει το σχολείο. Σε καμία περίπτωση το ΕΒΠ δεν υποκαθιστά τον εκπαιδευτικό της τάξης, ο οποίος έχει την ευθύνη εκπαίδευσης του μαθητή.».

Το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό στη Γενική Εκπαίδευση,  σύμφωνα με τη τροποποίηση της υπό στοιχεία 88348/Δ3/30-05-2018 κοινής υπουργικής απόφασης  ΦΕΚ 4706/Β/12-10-2021, υποστηρίζει μόνο τους μαθητές για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης. Η όποια άλλη υποστήριξη σε μαθητή για τον οποίο δεν έχει εκδοθεί έγκριση από ΚΕΔΑΣΥ, αποτελεί παράβαση καθηκοντολογίου και Υπουργικής Απόφασης.

Τροποποιούμε την υπό στοιχεία 88348/Δ3/30-05-2018 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄2038), ως ακολούθως: 3. «Τα τρία πρώτα εδάφια του άρθρου 2 «Καθήκοντα και υποχρεώσεις του κλάδου ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού» ως εξής: Το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) κλάδου ΔΕ01 υποστηρίζει μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης υποστήριξης κατόπιν σχετικής εισήγησης του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), με στόχο την άρση των εμποδίων και την ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση. Το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό τοποθετείται με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης στη σχολική μονάδα και υποστηρίζει μαθητή ή και μαθητές για τους οποίους έχει εκδοθεί η ως άνω απόφαση έγκρισης και φοιτούν σε αυτήν. Η άσκηση των καθηκόντων του δύναται να επεκτείνεται και σε μαθητές με έγκριση υποστήριξης συστεγαζόμενων σχολείων με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης εφόσον καλύπτονται οι ανάγκες του μαθητή ή των μαθητών της σχολικής μονάδας στην οποία υπηρετεί. Κατά τα λοιπά ισχύει η υπό στοιχεία 88348/Δ3/30-05-2018 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄2038) ως έχει.»

Το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ακολουθεί το διδακτικό ωράριο του μαθητή. ΦΕΚ 2038/05.06.2018 αρ.2 παρ.13

«Το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο του υποστηρικτικού έργου του ΕΒΠ καθορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για το ωράριο του ΕΒΠ και σε καμία περίπτωση ο χρόνος παραμονής του στη σχολική μονάδα δεν μπορεί να είναι α) μικρότερος του διδακτικού ωραρίου των υποστηριζόμενων μαθητών και β)μεγαλύτερος του εργασιακού ωραρίου των τριάντα (30)ωρών την εβδομάδα.»

 

Οι υποστηρικτικές ώρες του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού αντιστοιχούν με διδακτικές ώρες, οποιαδήποτε άλλη αντιστοίχιση αποτελεί παράβαση καθηκοντολογίου και Υπουργικής Απόφασης.

Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 66079/Δ3/2018 ΦΕΚ 1585/Β/8-5-2018 ¨Καθορισμός εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας των κλάδων του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και στις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

 

«Το ανωτέρω ωράριο, των περιπ. 1 και 2, υλοποιείται παράλληλα με το διδακτικό ωρολόγιο πρόγραμμα λειτουργίας της σχολικής μονάδας και οι ώρες αντιστοιχούν με τις διδακτικές ώρες.».

Στο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό τηρείται το ίδιο εργασιακό ωράριο όπως τους εκπαιδευτικούς και τις ειδικότητες  ΕΕΠ. Οποιαδήποτε άλλη μονομερής εφαρμογή , αποτελεί άνιση μεταχείριση του προσωπικού.

Υπουργική απόφαση Αρ.66079/Δ3/2018 , ΦΕΚ 1585/Β/8-05-2018: «Όλο το προσωπικό των ανωτέρω κλάδων παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες του υποχρεωτικού ωραρίου υποστηρικτικού έργου, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα και με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου ΣΤ΄ του άρθρου 11, του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου και συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο.».

Οι Διευθυντές /ντριες  Εκπαίδευσης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ειδικής Αγωγής, οι Διευθυντές /ντριες  των σχολικών μονάδων και οι Προϊστάμενοι/ες Νηπιαγωγείων οφείλουν να γνωρίζουν τους νόμους, τις εγκυκλίους, τις Υπουργικές Αποφάσεις και να τους εφαρμόζουν, χωρίς διάκριση και  κατά το δοκούν.

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, του καθηκοντολογίου ,η άνιση μεταχείριση του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού , οι απειλές και ο εκφοβισμός προς τους συναδέλφους, θα προβούμε σε  καταγγελία  με ονόματα και συγκεκριμένες σχολικές μονάδες προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Παιδείας.

Τέλος στην εκμετάλλευση των συναδέλφων. Δεν θα ανεχτούμε καμία άλλη ερμηνεία των Νόμων, καμία άλλη καταπάτηση, καμία υποτίμηση του ρόλου του ΕΒΠ και κανέναν εκφοβισμό προς συναδέλφους.
https://e-wall.net/70511/katapatisi-kathikontologiou-kai-ergasiakon-dikaiomaton-tou-eidikou-voithitikou-prosopikou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου