Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Ελλείψεις στα ΚΕΔΑΣΥ και Καθυστερήσεις στις Προσλήψεις Αναπληρωτών
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΔΑΣΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά και οι εργαζόμενοι αναπληρωτές και μόνιμοι στο Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό προσωπικό καθώς και οι γονείς, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις διαχρονικές ελλείψεις στους δημόσιους φορείς, οι οποίες εντείνονται με σταθερό ρυθμό, ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα σε κτιριακές δομές, σε υλικοτεχνική υποστήριξη (ψυχομετρικά εργαλεία κ.α.), μέσα μεταφοράς προς αυτές και σε προσωπικό.

Άλλη μια σχολική χρονιά,  ξεκινά με καθυστερήσεις στις προσλήψεις μόνιμων, εντείνοντας τις ήδη δυσβάσταχτες οικονομικές δυσκολίες αναπληρωτών και μονίμων, που για ακόμη μια φορά καλούνται να ανταπεξέλθουν με τα καθημερινά τους έξοδα (λογαριασμοί, νοίκια κ.α.)  μετά από ένα καλοκαίρι που αρκετοί από αυτούς δεν πήγαν διακοπές, βλέποντας το επίδομα ανεργίας ή το μισθό τους τους να εξανεμίζεται από τις πρώτες μέρες του μήνα.

Έχει σοβαρότατες ευθύνες το υπουργείο για τις καθυστερήσεις αυτές, αναδεικνύοντας με ξεκάθαρο τρόπο τα αποτελέσματα της πολιτικής κόστους-οφέλους που διαχρονικά ακολουθεί και που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν αριθμούς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το πως ένας αναπληρωτής για παράδειγμα που αναλαμβάνει υπηρεσία πολλές φορές σε μακρινή περιφέρεια, θα καταφέρει μέσα σε μόλις 6 μέρες να βρει σπίτι να μείνει, να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς, τα πρώτα ενοίκια, διατροφή κ.α. Ταυτόχρονα, αυτή τη χρονιά το υπουργείο μείωσε ακόμα πιο δραστικά τις προσλήψεις των αναπληρωτών (ιδιαίτερα των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών) στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ). Πιο συγκεκριμένα οι προσλήψεις σε ΕΕΠ που πέρυσι (στην Α’ φάση) αριθμούσαν σε 827 συνολικά στην επικράτεια, φέτος μειώθηκαν σε 620, σε ποσοστό 25,03% μείωσης μέσα σε ένα χρόνο . Η σημαντικότερη μείωση μάλιστα, εντοπίζεται στην Αττική, τη περιφέρεια στην οποία δουλεύει το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων αναπληρωτών και με το μεγαλύτερο πληθυσμό μαθητών. Τα παραπάνω λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις στα ΚΕΔΑΣΥ (έλλειψη χώρων- ακατάλληλες αίθουσες και κτήρια, αναπληρωτές ως κύριο προσωπικό, έλλειψη καθαριότητας, τεράστιος όγκος αξιολογήσεων κ.ά.) δυσκολεύοντας σε ιδιαίτερα σοβαρό βαθμό το έργο των διεπιστημονικών ομάδων, οι οποίες περιορίζονται ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός των μαθητών με ανάγκη αξιολόγησης και υποστήριξης αυξάνεται. Και όλα αυτά 4 χρόνια μετά από την πανδημία που όλοι βιώσαμε και που ο εγκλεισμός έχει επιδράσει στην αύξηση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των μαθητών.  Αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του ήδη μεγάλου χρόνου αναμονής, στρώνοντας το δρόμο στους ιδιωτικούς φορείς και εξαναγκάζοντας τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη, για την ήδη χρυσοπληρωμένη υποστήριξη των παιδιών τους. Θεραπευτικό video game για παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ)

Εδώ και τώρα το υπουργείο να σταματήσει τη κοροϊδία και την ταλαιπωρία που κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές!

Εδώ και τώρα να φροντίσει από την πρώτη φάση να καλυφθούν όλα τα κενά σε προσωπικό στα ΚΕΔΑΣΥ!

ΦΤΆΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΈΧΩΣΗ.

- Απαιτούμε σύγχρονες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΑΔΑΣΥ, γενική εκπαίδευση, με τον ανάλογο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να προσφέρουμε το έργο μας ολόπλευρα, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες.

- Χιλιάδες μόνιμους διορισμούς ΕΕΠ - ΕΒΠ, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών ΕΕΠ - ΕΒΠ που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία γενικής, ειδικής αγωγής και στα ΚΕΔΑΣΥ.

- Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλόλητας για όλα τα σχολικά κτήρια και τα κτήρια των ΚΕΛΑΣΥ.

- Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία για κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών λειτουργίας των σχολείων και των ΚΕΔΑΣΥ με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση.

Μαθησιακές δυσκολίες | Διάγνωση, αίτια , συμπτώματα, αντιμετώπιση και συμβουλές!

Παρακαλούμε την Περιφερειακή Διεύθυνση εκπαίδευσης Αττικής να μας ενημερώσει αν δόθηκαν όλα τα κενά των ΚΕΔΑΣΥ για την πρόσληψη αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων (ΕΕΠ)

Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής
https://e-wall.net/?p=67726

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου