Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Οδηγίες και Κατευθύνσεις για την Ίδρυση και Λειτουργία Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ στα Δημόσια Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια για το Σχολικό Έτος 2024-2025
«Οδηγίες και κατευθύνσεις για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (Τ.Υ.) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2024-2025 σε Δημόσια Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.»

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.), στα πλαίσια της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, ανακοινώνει τις οδηγίες για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (Τ.Υ.) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2024-2025 σε δημόσια Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας. Στόχος είναι η άρση των ανισοτήτων και η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή πολιτισμικής προέλευσης.

Σύμφωνα με το Νόμο 3879/2010, οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (Ζ.Ε.Π.) αποσκοπούν στην ισότιμη ένταξη των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα μέσω υποστηρικτικών δράσεων, όπως οι Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.) ΖΕΠ. Το σχολικό έτος 2024-2025, τα Γυμνάσια, τα Γενικά και τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής Ζ.Ε.Π., μέσω συγχρηματοδοτούμενου έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η πράξη αυτή στοχεύει στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου από μαθητές προερχόμενους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητές με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, καθώς και στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον γραμματισμό και τον αριθμητισμό, ώστε οι μαθητές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα σπουδών τους και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Διευκρινίσεις ΥΠΑΙΘΑ για εφημερίες εκπ/κων Τμήματος Ένταξης και μείωση ωραρίου λόγω συμμετοχής σε Ε.Δ.Υ.

Επιπλέον, η πράξη θα συμβάλει στην εκπαίδευση και την ομαλή προσαρμογή των προσφυγοπαίδων. Προβλέπεται ο εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού δυναμικού των σχολείων που παρουσιάζουν ανάγκη για υποστήριξη της ένταξης αυτών των μαθητών, με έμφαση στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την υποστήριξη σε άλλα αντικείμενα.

Το πρόγραμμα των Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ περιλαμβάνει δύο κύκλους:

- Τάξεις Υποδοχής Ι ΖΕΠ: Αφορά μαθητές με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας. Περιλαμβάνει εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας 15 ωρών, ενώ οι μαθητές παρακολουθούν και μαθήματα στην κανονική τους τάξη.

- Τάξεις Υποδοχής ΙΙ ΖΕΠ: Αφορά μαθητές με μέτριο επίπεδο ελληνομάθειας, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παρακολούθηση των μαθημάτων στην κανονική τάξη. Η φοίτηση περιλαμβάνει υποστήριξη στην ελληνική γλώσσα και σε άλλα μαθήματα, εντός ή εκτός της κανονικής τάξης.

Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό, θα αναλάβουν τη διεξαγωγή διαπιστωτικών τεστ ελληνομάθειας, τη συλλογή ενυπόγραφων δηλώσεων γονέων και την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων για την κατάταξη των μαθητών στις κατάλληλες Τ.Υ. ΖΕΠ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
https://e-wall.net/?p=67721

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου