Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΠΑΛ / Οργή & Χάος με τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις -  Κλείνουν εκατοντάδες τμήματα
Εκπαιδευτική επιτυχία: Μετά τις συγχωνεύσεις, διαλέξτε ειδικότητα ή... απλά τα παρατάτε!

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, περιλαμβανομένων των ΕΠΑΛ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι συγχωνεύσεις οδηγούν στη δημιουργία πολυπληθών τάξεων, με ανησυχίες για την ποιότητα εκπαίδευσης και την ασφάλεια. Στα ΕΠΑΛ, πολλές μοναδικές ειδικότητες καταργούνται, αφήνοντας τους μαθητές με περιορισμένες επιλογές: να αλλάξουν τομέα, να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις ή να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Παρά την εγκύκλιο που θέτει όρια στους μαθητές ανά τμήμα, η ξαφνική απόφαση του Υπουργείου κλείνει ειδικότητες ακόμα και όταν υπάρχει ενδιαφέρον και εγγραφές. Οι μαθητές, ιδιαίτερα εκείνοι που εργάζονται το καλοκαίρι, βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια της ειδικότητας που ήθελαν να παρακολουθήσουν.

Ομοσπονδίες καθηγητών και τοπικές ενώσεις εκπαιδευτικών καταγγέλλουν την κατάσταση ως "ευθεία επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα". Ενώ οι αντιδράσεις κορυφώνονται, η κατάσταση στα σχολεία παραμένει ασταθής, με αβεβαιότητα για τη λειτουργία βασικών ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα.

https://e-wall.net/66333/ochi-stis-katargiseis-sygchonefseis-tmimaton-na-egkrithoun-ola-ta-tmimata-se-gymnasia-gel-epal-eneegyl-e-elme-athinas/

Το κλείσιμο περίπου 1.000 τμημάτων σε σχολεία λόγω συγχωνεύσεων, που προωθούνται από το Υπουργείο Παιδείας, έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Καργόπουλος, επισημαίνει πως οι συγχωνεύσεις επηρεάζουν αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Χαρακτηριστικά, στο ΕΠΑΛ Ζακύνθου, οι μαθητές αναγκάστηκαν να αλλάξουν ειδικότητα ή να μεταφερθούν σε άλλη πόλη.

Η εφαρμογή των συγχωνεύσεων, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, δημιουργεί πολυπληθή τμήματα που προκαλούν προβλήματα ασφάλειας και δυσχεραίνουν τη μάθηση. Γονείς και εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν πως το μέτρο είναι αντιπαιδαγωγικό και δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τους μαθητές, ιδιαίτερα για εκείνους με μαθησιακές δυσκολίες.

Οι αντιδράσεις εντείνονται στα ΕΠΑΛ, όπου οι συγχωνεύσεις τμημάτων έχουν οδηγήσει σε καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων, στερώντας από μαθητές τη δυνατότητα να επιλέξουν τις επιθυμητές ειδικότητες. Για παράδειγμα, στη Μεσσηνία καταργήθηκαν μοναδικές ειδικότητες όπως αυτή του "Τεχνικού Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων". Παρόμοιες καταργήσεις καταγράφονται και στη Δυτική Αττική, όπου κόπηκαν 28 τμήματα από διάφορα ΕΠΑΛ.

Το κλείσιμο τμημάτων έχει προκαλέσει αναστάτωση, καθώς πολλοί μαθητές αναγκάζονται είτε να αλλάξουν ειδικότητα, είτε να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία ή ακόμα και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Στο Ηράκλειο Κρήτης, το κλείσιμο έξι τμημάτων στο 5ο ΕΠΑΛ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς τρεις από τις ειδικότητες αυτές δεν προσφέρονται σε άλλα ΕΠΑΛ του νομού. Εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν την άμεση επανεξέταση των αποφάσεων, τονίζοντας ότι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν την κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν, χωρίς περιορισμούς.

Η επιστολή του Συλλόγου Διδασκόντων του 5ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου προς την Περιφερειακή Διεύθυνση

Σε επιστολή τους προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Ηρακλείου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, οι καθηγητές του 5ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου αναφέρουν τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων στο 5ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου.

Όπως ενημερωθήκαμε, στο σχολείο μας κλείνουν έξι ολιγομελή τμήματα, εκ των οποίων οι τρεις ειδικότητες δεν υπάρχουν σε άλλα ΕΠΑ.Λ. σε όλο τον νομό, ενώ κάποιες λειτουργούν για πρώτη φορά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Συγκεκριμένα: Κομμωτικής Τέχνης, Συντήρησης Έργων Τέχνης-Αποκατάστασης, Ζωικής Παραγωγής, Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ, και Φυτικής Παραγωγής. Στην ειδικότητα της Κομμωτικής Τέχνης έχουν γραφτεί εννέα μαθητές. Είναι νέα ειδικότητα και έχουμε ενημερώσει ότι αναμένουμε νέες εγγραφές.

Η έγκριση της νέας ειδικότητας, Συντήρησης Έργων Τέχνης-Αποκατάστασης, ανακοινώθηκε μόλις στις 28 Ιουνίου 2024 και ως εκ τούτου οι μαθητές δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για τη λειτουργία της. Όσοι ενδιαφέρονται να γραφτούν πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω μη έγκρισής της. Να σημειωθεί εδώ ότι πρόκειται για μοναδική ειδικότητα σε όλο το νησί της Κρήτης. Η ειδικότητα Ζωικής Παραγωγής να σημειωθεί και εδώ ότι πρόκειται για τη μοναδική σε όλο το νησί της Κρήτης και η μη έγκρισή της δημιουργεί μια σημαντική έλλειψη σε έναν κατεξοχήν αγροτικό, κτηνοτροφικό νομό. Η ειδικότητα Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίου είναι η μοναδική στο Ηράκλειο και είναι σημαντική η λειτουργία της για την κάλυψη των αναγκών των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού.

Στις ειδικότητες Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ και Φυτικής Παραγωγής υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους μαθητές που δεν πρόλαβαν να εγγραφούν στην Α’ φάση εγγραφών και λόγω μη έγκρισής τους δεν τους δίδεται η δυνατότητα να φοιτήσουν στην ειδικότητα που επιθυμούν.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονιστεί η ιδιομορφία των μαθητών των ΕΠΑ.Λ., όπου είθισται να εγγράφονται τον Σεπτέμβρη με την έναρξη του σχολικού έτους, λόγω του ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους εργάζεται σε ξενοδοχειακές μονάδες τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό συνεπάγεται ότι πληθώρα μαθητών δεν εγγράφηκαν εμπρόθεσμα στην πρώτη φάση των εγγραφών, αιφνιδιάστηκαν με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, με την οποία δεν εγκρίνει ολιγομελή τμήματα, τα οποία δε θα ήταν ολιγομελή με την ολοκλήρωση της Β’ φάσης των εγγραφών.

Όπως είναι κατανοητό, οι μαθητές μας αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα της επιλογής της ειδικότητας που επιθυμούσαν κατά την εγγραφή τους στα ΕΠΑ.Λ. Αυτό μας βρίσκει αντίθετους και ζητάμε να λειτουργήσουν όλες οι ειδικότητες. Θεωρούμε αυτές τις πρακτικές άκρως αντιπαιδαγωγικές, καθώς καταστρατηγούν τα δικαιώματα επιλογής φοίτησης των μαθητών μας, μια που οδηγούνται είτε σε φοίτηση σε ακόμη πιο μακρινά ΕΠΑ.Λ., είτε στην υποχρεωτική αλλαγή της επιθυμητής ειδικότητας».

Κόφτης και σε ΕΠΑΛ της Δυτικής Αττικής

Εξίσου ενδεικτική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στα ΕΠΑΛ της Δυτικής Αττικής σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Α ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής. «Έως και πέρσι η συνήθης πρακτική του ΥΠΑΙΘΑ ήταν να εγκρίνει τελικά κατ΄ εξαίρεση σχεδόν όλα τα τμήματα, ακόμα και με 4, 5, ή 6 μαθητές, και στη συνέχεια στα τμήματα αυτά είχαν το δικαίωμα να εγγραφούν καθυστερημένα το Σεπτέμβριο όσοι μαθητές δεν είχαν εγγραφεί το καλοκαίρι, άρα να λειτουργούν κανονικά. Επισημαίνεται ότι όταν κλείνει ένα τμήμα στη Β αυτό σημαίνει ότι καταργείται όλος ο τομέας (αν το τμήμα αυτό είναι το μοναδικό) εφόσον δεν μπορούν μαθητές να το ακολουθήσουν και στη Γ!»

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ελευσίνας κόπηκαν:

➢4 τμήματα στη Β (Μηχανολόγων, Ναυτιλιακών σπουδών, Πληροφορικής και Οικονομίας). Να σημειώσουμε ότι τα δύο από τα τμήματα αυτά είχαν 11 εγγραφές!!

➢5 τμήματα στη Γ (Ηλεκτρολόγων, Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Οικονομίας, Νοσηλευτικής, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών). Εδώ να σημειώσουμε ότι για τα τμήματα του Ναυτιλιακού τομέα, είχε αγοραστεί για το σχολείο εξοπλισμός αξίας 50.000€ (!) ο οποίος τώρα πλέον θα καταλήξει στις αποθήκες!

•Από το ΕΠΑΛ Ασπροπύργου κόβεται ένα τμήμα στη Β (Οικονομίας) και ένα στη Γ (Φυσικοθεραπείας, επίσης εξοπλισμένο με πανάκριβα και υπερσύγχρονα μηχανήματα!)

Από το (Πρότυπο) ΕΠΑΛ Ελευσίνας κόβονται:

➢5 τμήματα στη Β (Ηλεκτρολόγοι, Πληροφορικής, Οικονομίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Δομικοί)

➢8 τμήματα στη Γ (2 Μηχανολόγων, Οχημάτων, Νοσηλευτικής, Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων, Βρεφονηπιοκόμων, Ηλεκτρονικών)

«Στην Ελευσίνα, στη Μάνδρα, στη Μαγούλα κλείνουν 10 τμήματα, που σημαίνει ότι υπήρξαν τμήματα που είχαν γίνει δεκτά τον Ιούνιο για διαχωρισμό και ξαφνικά τον Αύγουστο τα τμήματα συγχωνεύονται και δημιουργούνται πολυπληθή τμήματα» ανέφερε μία μητέρα μαθητή.

•Από το ΕΠΑΛ Μεγάρων κόβεται ένα τμήμα στη Γ (Μηχανολογίας). Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι ενώ κάθε χρόνο γίνονται περίπου 110 εγγραφές στην Α Λυκείου (4 ή 5 τμήματα), φέτος «κλείδωσε» το σύστημα με απόφαση Περιφέρειας στους 75 μαθητές (3 τμήματα)!! Αυτό φυσικά σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια όλα πρακτικά τα τμήματα ειδικοτήτων θα είναι ολιγομελή και δεν θα εγκρίνονται.

•Από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Μεγάρων κόβονται ένα τμήμα στη Β (Γεωπονίας) και 2 στη Γ τάξη.

Σύνολο: 28 τμήματα!

 
https://e-wall.net/?p=67899

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου