Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025: Τι αλλάζει και τι ισχύει
Η εγκύκλιος , καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025. Η εγκύκλιος περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη των μαθημάτων και παρέχει σαφείς οδηγίες για την οργάνωση και λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Έναρξη Σχολικού Έτους

Η σχολική χρονιά ξεκινά την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024, με τον καθιερωμένο αγιασμό και την παραλαβή των βιβλίων από τους μαθητές/τριες, οι οποίοι στη συνέχεια αποχωρούν. Πριν την έναρξη των μαθημάτων, οι σχολικές μονάδες προετοιμάζονται για την οργάνωση του εκπαιδευτικού έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 79/2017.

Ωρολόγια και Ολοήμερα Προγράμματα

Η εγκύκλιος προβλέπει την εφαρμογή των ωρολογίων προγραμμάτων και τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, ενώ επιπλέον θεσμοθετεί την οργάνωση και λειτουργία εκπαιδευτικών ομίλων, στους οποίους οι εκπαιδευτικοί θα λειτουργούν ως υπεύθυνοι.

Διδασκαλία Ξένων Γλωσσών και Εκπαιδευτικά Συστήματα

Σημαντική μέριμνα δίνεται στη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας, καθώς και στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε σχολική βάση. Παράλληλα, η εγκύκλιος προωθεί την ενδοσχολική συνεργασία μέσω εκπαιδευτικών ομίλων και συντονιστών.

Ποινές για τη Χρήση Κινητών Τηλεφώνων

Παρότι απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στους χώρους των Δημοτικών σχολείων, δεν προβλέπονται αυστηρές ποινές όπως στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές/τριες μπορούν να έχουν το κινητό τους κλειστό μέσα στην τσάντα και να το χρησιμοποιήσουν μόνο μετά τη λήξη των μαθημάτων. Σε περίπτωση που βρεθεί εκτός τσάντας, παραδίδεται στη διεύθυνση του σχολείου, και ενημερώνονται οι γονείς. Ιατρικές εφαρμογές σε κινητά επιτρέπονται μόνο κατόπιν σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης.

Ψηφιακά Εργαλεία και Καινοτομίες

Η χρήση ψηφιακών εργαλείων ενισχύεται περαιτέρω, με την εισαγωγή της Ψηφιακής Βεβαίωσης Φοίτησης, ψηφιακής πλατφόρμας για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού, καθώς και της ψηφιακής ενημέρωσης των γονέων. Επίσης, θεσπίζεται το ψηφιακό βιβλίο πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Μέριμνα για τη Σχολική Ζωή

Η εγκύκλιος ρυθμίζει θέματα σχετικά με την ασφάλεια και την ευημερία των μαθητών/τριών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από φυσικές καταστροφές, της φαρμακευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και των δικαιωμάτων μαθητών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 
https://e-wall.net/67778/leitourgia-dimotikon-scholeion-gia-to-scholiko-etos-2024-2025-ti-allazei-kai-ti-ischyei/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου