Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Φυλάκιση για Διατάραξη της Ομαλής Λειτουργίας των Σχολείων / Εγκύκλιος
Φυλάκιση για Διατάραξη της Ομαλής Λειτουργίας των Σχολείων

Σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 114188/ΓΔ4/02-10-2024 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘΑ), εισάγονται αυστηρότερες ποινές για όσους διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ποινές περιλαμβάνουν φυλάκιση και χρηματικά πρόστιμα για παραβάτες.

Νομικό Πλαίσιο

Η τροποποίηση στο άρθρο 168 του νόμου 4619/2019, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 33 του νόμου 5090/2024, προσθέτει τις παραγράφους 4 και 5, που αφορούν την προστασία των χώρων υγείας και εκπαίδευσης από διαταράξεις της λειτουργίας τους.

Ποινές για Διατάραξη σε Σχολεία

Συγκεκριμένα, οι παραβάτες τιμωρούνται με:

- Φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή για διατάραξη της λειτουργίας ενός σχολείου μέσω φωνασκιών, θορύβου, ύβρεων ή απειλών.

- Εάν η πράξη συνοδεύεται από βιαιοπραγία, η ποινή αυξάνεται σε φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών.

Εφαρμογή Ποινών

Οι ποινές αυτές εφαρμόζονται σε άτομα που εισέρχονται σε χώρους εκπαίδευσης ή προσεγγίζουν τις εγκαταστάσεις και διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία τους, απειλώντας την ηρεμία εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων και μαθητών.

Ενημέρωση για την Εύρυθμη Λειτουργία

Το ΥΠΑΙΘΑ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία να ενημερωθούν σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις και να διασφαλίσουν την τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Συχνές ερωτήσεις για τις αιτήσεις σε Πρότυπα και Πειραματικά!!

Ο Γενικός Γραμματέας

Ιωάννης Κατσαρός
https://e-wall.net/?p=70141

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου