Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Εκτός διορισμού και πάλι οι καθηγητές Αγγλικών / Ερώτηση στη Βουλή
Η βουλευτής Σοφία Ασημακοπούλου θέτει ερώτημα προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με την ανεπάρκεια των διορισμών καθηγητών Αγγλικής γλώσσας (ΠΕ06). Επικαλείται καταγγελίες του Συλλόγου Καθηγητών Αγγλικής για την κατάργηση περίπου 600 οργανικών θέσεων και τη δημιουργία μόνο 48 νέων, έναντι των 361 που ζητήθηκαν. Επισημαίνει τη σημασία της Αγγλικής γλώσσας στην εκπαίδευση και την επαγγελματική ανέλιξη και καταγγέλλει την αντιμετώπιση της διδασκαλίας της ως πολυτέλεια. Ζητά να γίνουν άμεσα μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών Αγγλικής για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

Της: Ασημακοπούλου Σοφίας – Χαϊδώς, Βουλευτού Β’ Πειραιώς

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Εκτός διορισμού και πάλι οι καθηγητές Αγγλικών»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με σχετική καταγγελία του Συλλόγου Καθηγητών Αγγλικής Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, αναφέρεται ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου περί κατάργησης σχεδόν 600 οργανικών θέσεων ΠΕ06, τους διακατέχει η αγωνία για το αν θα είναι οι τυχεροί παραλήπτες του μηνύματος του Υπουργείου Παιδείας. Έτσι, βρίσκονται για άλλη μια χρονιά στο να αναπληρώνουν τους εαυτούς τους με μια βαλίτσα στο χέρι, μιας και το Υπουργείο του οποίου ηγείστε αποφασίζει να συστήσει μόλις 48 νέες οργανικές θέσεις από τις 361 που έχουν ζητήσει οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Σε μια κοινωνία που η γνώση της Αγγλικής γλώσσας αποτελεί βασική προϋπόθεση για επαγγελματική ανέλιξη, αλλά και για προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη και επικοινωνία, διαπιστώνουμε ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. θεωρεί βάσιμο να καλύψει με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ06) ένα ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Ένα μάθημα που διδάσκεται πλέον σε όλες τις βαθμίδες (από το Νηπιαγωγείο ως και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση) ως υποχρεωτικό και που αποτελεί εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές εξετάσεις αντιμετωπίζεται από τους ιθύνοντες ουσιαστικά ως πολυτέλεια μέσω της απροκάλυπτης απόκλισης του αριθμού σύστασης νέων οργανικών θέσεων σε σχέση με τα πραγματικά κενά και τους ελάχιστους αριθμούς μόνιμων διορισμών. Είναι μια κατάφορη αδικία πολλαπλών επιπέδων.

Οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής γλώσσας είναι η μοναδική ειδικότητα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που καταλαμβάνει οργανικές θέσεις σε 5/θέσια και άνω δημοτικά σχολεία, ενώ σε 12/θέσια και άνω σχολεία είναι πλέον απαραίτητη η σύσταση δεύτερης οργανικής θέσης. Επίσης, ως πολυτέλεια αντιμετωπίζεται και η διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας στην ΕΑΕ μέσω της εξαίρεσης του μαθήματος από την σύσταση νέων οργανικών θέσεων στην Ειδική Αγωγή, καταπατώντας βασικά δικαιώματα των μαθητών αυτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και προκύπτει το εύλογο ερώτημα, ποιος αποφάσισε ότι μαθητές με δυσλεξία ή ΔΕΠΥ χρήζουν παράλληλης στήριξης στα μαθήματα της γλώσσας και της ιστορίας αλλά, ως δια μαγείας, την ώρα των Αγγλικών θεραπεύονται και έχουν την ικανότητα να παρακολουθήσουν την τυπική διδασκαλία.

Για ακόμα μια φορά το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. χρησιμοποιεί το τέχνασμα της μη επικαιροποίησης των πλασματικών λειτουργικών κενών σε οργανικά, ώστε να μην υλοποιήσει τον απαραίτητο αριθμό μόνιμων διορισμών για τους ΠΕ06.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε να γίνει άμεσα η κάλυψη των πραγματικών επικαιροποιημένων κενών οργανικών θέσεων ΠΕ06-ΑΓΓΛΙΚΑ με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, οι οποίοι να αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ανάγκες, ώστε η διδασκαλία των αγγλικών να έχει επιτέλους τη θέση που της αρμόζει στην εκπαίδευση των Ελλήνων;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ
https://e-wall.net/64870/ektos-diorismou-kai-pali-oi-kathigites-anglikon-erotisi-sti-vouli/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου