Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Εκπαιδευτικοί Σπάρτης στο εδώλιο για... εκτέλεση των καθηκόντων τους
Εκπαιδευτικοί Σπάρτης στο εδώλιο για... εκτέλεση καθηκόντων

Εκπαιδευτικοί υπόλογοι στην Εισαγγελία για εκτέλεση καθηκόντων - Ο Σύλλογος καλεί σε συμπαράσταση και διεκδικεί προστασία

Σε μια ανησυχητική τάση που επαναλαμβάνεται ολοένα και συχνότερα, εκπαιδευτικοί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έρχονται αντιμέτωποι με νομικές κυρώσεις, έως και ποινικές διώξεις, για την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Αυτό το παράλογο φαινόμενο φέρνει στο προσκήνιο σοβαρά ζητήματα που αγγίζουν το κύρος, την ηρεμία και την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού κόσμου, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση εκπαιδευτικών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, οι οποίοι καλούνται να λογοδοτήσουν στην Εισαγγελία έπειτα από καταγγελία γονέα. Η απίστευτη αυτή εξέλιξη πυροδότησε την οργή και την αλληλεγγύη του εκπαιδευτικού κόσμου, με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων» να εκφράζει την αμέριστη στήριξή του προς τους συναδέλφους και να καλεί σε συλλογική δράση για την αντιμετώπιση αυτού του απαράδεκτου φαινομένου.

Αξίζει να τονιστεί πως τέτοιες καταστάσεις δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά. Σε διάφορα σχολεία ανά την Ελλάδα, εκπαιδευτικοί έχουν βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ασήμαντα θέματα, όπως η επιβολή πειθαρχικών μέτρων ή η έκφραση άποψης στο πλαίσιο της διδασκαλίας.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ο Πλήθων» της Π.Ε. Λακεδαίμονος στηρίζει τους εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης

Βρίσκονται σε θέση υπόλογου στην Εισαγγελία, ύστερα από δικογραφία που έχει συνταχθεί σε βάρος των εκπαιδευτικών μετά από καταγγελία γονέα

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», εκφράζοντας το σύνολο των εκπαιδευτικών - μελών του, δηλώνει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του συνόλου της εκπαιδευτικής μας κοινότητας στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, που βρίσκονται σε θέση υπόλογου στην Εισαγγελία, ύστερα από δικογραφία που έχει συνταχθεί σε βάρος τους μετά από καταγγελία γονέα, απλά και μόνο γιατί έπραξαν το υπηρεσιακό τους καθήκον.

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Σύλλογος στέκεται στο πλευρό των καταγγελλόμενων συναδέλφων και θα προβεί σε κάθε νομική ενέργεια που θα απαιτηθεί για την υπεράσπισή τους.

Στο πρόσωπο των «υπόλογων» εκπαιδευτικών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης διώκονται όλοι οι εκπαιδευτικοί που μοχθούν καθημερινά, υπό δυσμενείς συχνά συνθήκες, να επιτελέσουν το έργο της εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών - νέων πολιτών της χώρας.

Ενδεχόμενη δίωξή τους θα είναι και δίωξη σε βάρος μας, σε βάρος της αξιοπρέπειας και της επιστημονικής μας κατάρτισης, σε βάρος της επαγγελματικής μας υπόστασης.

Παράλληλα το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων»:

•  Καλεί τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος για νομική συμπαράσταση και οικονομική ενίσχυση -εφόσον χρειαστεί- των συναδέλφων εκπαιδευτικών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.

•  Καλεί το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να απαιτήσει από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. την πρόσληψη Νομικού Συμβούλου σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης της χώρας, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μην «αιμορραγούν» οικονομικά στα δικηγορικά γραφεία για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας τους και της εργασιακής τους γαλήνης.

•  Καλεί την Κυβέρνηση να προστατέψει νομοθετικά τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό έργο, γιατί ο δάσκαλος δεν μπορεί άλλο να μείνει ανυπεράσπιστος και όλα τα κοινωνικά προβλήματα να ξεσπούν επάνω του.

Από το Δ.Σ.
https://e-wall.net/58017/ekpaideftikoi-spartis-sto-edolio-gia-ektelesi-ton-kathikonton-tous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου