Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Ανάπτυξη και Αντιφάσεις - Πορεία προς το να γίνει η Ελλάδα η Φτωχότερη Χώρα της ΕΕ
Ανάπτυξη και Αντιφάσεις - Πορεία προς το να γίνει η Ελλάδα η Φτωχότερη Χώρα της ΕΕ

Η περίπτωση της Ελλάδας φέρνει στο φως τις αντιφάσεις της σύγχρονης οικονομίας. Η ανάπτυξη, από μόνη της, δεν αρκεί για να διασφαλίσει την ευημερία.

Η ανάκαμψη έχει ωφελήσει ελάχιστα τους πολίτες, με τους μισθούς να υπολείπονται 30% από τα προ της κρίσης επίπεδα και την ανεργία να παραμένει υψηλή. Ο “μύθος” των μεγάλων τραπεζικών αποταμιεύσεων των Ελλήνων / Το 72,5% των καταθετών έχει λογαριασμούς έως 1.000 ευρώ!

Η Ελλάδα παρουσιάζει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά παραμένει η φτωχότερη χώρα στην Ευρωζώνη με βιοτικό επίπεδο χαμηλότερο από τον μέσο όρο. Οι πολίτες δεν έχουν επωφεληθεί επαρκώς από την ανάκαμψη, με τους μισθούς να παραμένουν χαμηλοί και την ανεργία υψηλή. Παρά τη βελτίωση, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η υπογεννητικότητα και η χαμηλή παραγωγικότητα, που απειλούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Για να γεφυρωθεί το χάσμα φτώχειας και να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον, απαιτούνται δομικές μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς και δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Eurostat – Αγοραστική δύναμη: Στην προτελευταία θέση, λίγο πιο πάνω από τη Βουλγαρία η Ελλάδα – Ο ανειδίκευτος εργάτης αμείβεται καλύτερα από τον προσοντούχο εκπαιδευτικό!!

Η Ελλάδα καταγράφει θετικές επιδόσεις στην οικονομία της σε επίπεδο Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο οίκος αξιολόγησης S&P έχει επαινέσει την Ελλάδα αναβαθμίζοντας την προοπτική της σε «θετική». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβληματικών σημείων. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη της χώρας είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ έχει μειωθεί.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια αντίθεση μεταξύ ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και παρατεταμένης φτώχειας. Παρά την πρόσφατη θετική ανάπτυξη, το βιοτικό επίπεδο στη χώρα παραμένει χαμηλό σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούργια για τους Έλληνες, οι οποίοι μέχρι το 2009 είχαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, από τότε, η Ελλάδα έχει χάσει σημαντικό έδαφος σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και της λιτότητας που ακολούθησαν το 2010 προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην ελληνική οικονομία. Οι περικοπές δαπανών, οι αυξημένοι φόροι και η συμπίεση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών οδήγησαν σε μια σειρά δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων, όπως η συρρίκνωση της οικονομίας κατά σχεδόν 30%, η μείωση των καταναλωτικών και κρατικών δαπανών, καθώς και οι απότομες μειώσεις στις επενδύσεις και μεταποιητικές δραστηριότητες.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περίπου 19% μικρότερη από το 2007, παρά την ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, ενώ η συνολική οικονομία της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 17%. Με αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η φτωχότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
https://e-wall.net/?p=58123

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου