Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Δικαστική μάχη στα Χανιά για τις μονιμοποιήσεις: Το Δημόσιο ζητά αναβολή, αφήνοντας ερωτήματα αναπάντητα
Δικαστική μάχη στα Χανιά για τις μονιμοποιήσεις: Το Δημόσιο ζητά αναβολή, αφήνοντας ερωτήματα αναπάντητα

Τρεις κατηγορίες, ένα αδιέξοδο: Ηθικό μήνυμα προς το Δημόσιο για σεβασμό στις υποχρεώσεις του - Ακυρώσεις Πράξεων Μονιμοποίησης: Το Δημόσιο στο εδώλιο

Το Δημόσιο ζήτησε αναβολή της δίκης για τις μονιμοποιήσεις στα Χανιά, φέρνοντας στο προσκήνιο μια ανησυχητική κατάσταση. Η αδυναμία του Δημοσίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του εδώ και τέσσερα χρόνια, αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα, θέτοντας σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του θεσμού. Στα Χανιά, οι εκδοθείσες κανονικά ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ακυρώθηκαν από τη ΔΔΕ μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, ωθώντας τους επηρεαζόμενους σε δικαστική διεκδίκηση για την ΑΝΑΚΛΗΣΗ της ΑΚΥΡΩΣΗΣ.

Η ύπαρξη τριών κατηγοριών διευθύνσεων ΠΕ & ΔΕ, αυτών που δεν εξέδωσαν πράξεις, αυτών που εξέδωσαν και προχώρησαν σε ανάκληση και αυτών που δεν εξέδωσαν και δεν προχώρησαν σε ανάκληση, φέρνει στο φως την ασυνέπεια και την έλλειψη διαφάνειας που επικρατεί. Η αναβολή της δίκης προκαλεί ανησυχία στους εμπλεκόμενους, οι οποίοι αναμένουν με αγωνία την έκβαση της υπόθεσης. Η δικαίωση των αιτημάτων τους θα αποτελέσει δικαίωση και παράλληλα  μήνυμα προς το Δημόσιο, ώστε να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του και να ενεργεί με διαφάνεια.

Στις περιπτώσεις όπου το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘΑ) στρέφεται νομικά κατά των εκπαιδευτικών, η έκδοση αποφάσεων συχνά γίνεται σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, μερικές φορές ακόμα και εντός ωρών. Από την άλλη πλευρά, όταν οι εκπαιδευτικοί κινούνται νομικά κατά του κράτους, η διαδικασία τείνει να είναι αδικαιολόγητα χρονοβόρα, με συχνές αναβολές και γραφειοκρατικά εμπόδια. Αυτή η δυαδική ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης εγείρει εύλογες ανησυχίες για την ύπαρξη άνισης μεταχείρισης και για τον πιθανό σκοπό εκφοβισμού και φίμωσης των εκπαιδευτικών που ασκούν το δικαίωμα στην νομική προστασία. Να τονιστεί πως η νομική ισότητα και η δίκαιη δίκη αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα και στους διεθνείς νόμους. Η τήρηση αυτών των αρχών οφείλει να διασφαλίζεται για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους ή το αν η νομική διαμάχη τους αφορά το κράτος.
https://e-wall.net/?p=57182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου