Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Σχολικός Εκφοβισμός - Μαχαίρια και Ανιχνευτές Μετάλλων | Πώς οι ΗΠΑ Απέτυχαν στην Αντιμετώπιση του Bullying & Κριτική στην Αυστηροποίηση Ποινών του ΥΠΑΙΘΑ!!
Σχολικός Εκφοβισμός - Μαχαίρια και Ανιχνευτές Μετάλλων | Πώς οι ΗΠΑ Απέτυχαν στην Αντιμετώπιση του Bullying & Κριτική στην Αυστηροποίηση Ποινών του ΥΠΑΙΘΑ!!

Πανικός και Ποινές: Γιατί η Βία στα Σχολεία Χρειάζεται Κοινωνική Αντιμετώπιση

Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ασκεί κριτική στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για αυστηροποίηση των ποινών ως μέτρο αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού.

Μαθαίνοντας από τα Λάθη Άλλων Χωρών: Πώς να Μην Αποτύχουμε στην Αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού

Οι συζητήσεις για τον σχολικό εκφοβισμό και τη βία στα σχολεία είναι σημαντικές και προκαλούν πολλές αντιδράσεις. Οι προσπάθειες να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα μέσω της αυστηροποίησης των ποινών και της επένδυσης σε τεχνολογία επιτήρησης είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ασφαλέστερα και υγιέστερα περιβάλλοντα στα σχολεία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαϊδης στην συνέντευξή του στο tvxs , οι έρευνες δεν επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σχολικού εκφοβισμού στη χώρα. Επίσης, η επικέντρωση στην αυστηροποίηση των ποινών δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα, καθώς η σκληρότητα και η αναλγησία που εμφανίζουν οι νέοι μπορεί να σχετίζεται με τις κρίσεις που έχουν ζήσει και με την αντιμετώπιση του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Είναι σημαντικό να εξετάζουμε προσεκτικά τις προσεγγίσεις μας στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και τις ρίζες του προβλήματος. Η απλή επιβολή ποινών δεν είναι πάντα η απάντηση, και μπορεί να αποτελέσει μόνο ένα μέρος μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης που περιλαμβάνει την ψυχολογική υποστήριξη και τη δημιουργία θετικών και υγιών περιβαλλόντων στα σχολεία.

Βασικά σημεία:

Αμφισβήτηση αύξησης κρουσμάτων: Ο κ. Νικολαΐδης, βασιζόμενος σε έρευνες του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα.

Αποτελεσματικότητα αυστηροποίησης: Ο κ. Νικολαΐδης φέρνει ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου η αυστηροποίηση ποινών και η χρήση τεχνολογίας επιτήρησης δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κριτική σε ηθικό πανικό: Ο κ. Νικολαΐδης εκφράζει ανησυχία για τον ηθικό πανικό που επικρατεί γύρω από το θέμα, υποστηρίζοντας ότι η λανθασμένη ερμηνεία στατιστικών δεδομένων τροφοδοτεί υπερβολικές αντιδράσεις.

Επίκεντρηση σε κοινωνικά αίτια: Ο κ. Νικολαΐδης εστιάζει στα κοινωνικοοικονομικά αίτια του φαινομένου, τονίζοντας την επίδραση της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στην ψυχολογία των παιδιών.

Προτεινόμενες λύσεις: Ο κ. Νικολαΐδης προτείνει εστίαση σε προληπτικές παρεμβάσεις, ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και καλλιέργεια ενσυναίσθησης στα σχολεία.

Η αυστηροποίηση των ποινών δεν αποτελεί αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Η υιοθέτηση ηθικών και παιδαγωγικών πρακτικών, σε συνδυασμό με την ολιστική προσέγγιση των κοινωνικών αιτίων, είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος.
https://e-wall.net/57074/scholikos-ekfovismos-machairia-kai-anichneftes-metallon-pos-oi-ipa-apetychan-stin-antimetopisi-tou-bullying-kritiki-stin-afstiropoiisi-poinon-tou-ypaitha/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου