Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Οι Ανάγκες του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και η Αδικία της Ειδικής Πρόσκλησης

Οι Ανάγκες του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και η Αδικία της Ειδικής Πρόσκλησης
Η ειδική πρόσκληση για προσλήψεις ΕΕΠ είναι πλέον γεγονός, αλλά δυστυχώς περιορίζεται αποκλειστικά σε σχολικούς νοσηλευτές και εργοθεραπευτές. Αν και αυτή η κίνηση καλύπτει μερικές ανάγκες, τα κενά εξακολουθούν να υπάρχουν και αφορούν όλες τις ειδικότητες, τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής. Όλα τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ) επιτελούν ένα σπουδαίο έργο και είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και των ΚΕΔΑΣΥ, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη που χρειάζονται οι μαθητές και οι οικογένειές τους.
Ειδικότερα, οι ειδικότητες όπως οι λογοθεραπευτές, οι σχολικοί επαγγελματικοί σύμβουλοι, οι ψυχολόγοι, οι φυσιοθεραπευτές, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ειδικοί στην υποστήριξη ατόμων με αναπηρία, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα και παραμένουν απαραίτητοι για τη συνολική υποστήριξη των μαθητών. Παρόλα αυτά, η πρόσκληση αγνοεί σημαντικές ανάγκες, όπως την απουσία επιπλέον εργοθεραπευτών στα ΚΕΔΑΣΥ της Αττικής, όπου ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι θέσεις που καλύπτονται αφορούν περισσότερα από ένα σχολεία, γεγονός που σημαίνει ότι οι θεραπευτές αδυνατούν να προσφέρουν ολοκληρωμένη στήριξη στους μαθητές. Κάθε θεραπευτής θα έπρεπε να καλύπτει ένα σχολείο πλήρους ωραρίου, για να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι ανάγκες των μαθητών.
Επιπλέον, οι σχολικοί νοσηλευτές καλύπτουν κυρίως θέσεις παράλληλης στήριξης, ενώ πολλά σχολεία, τόσο στην Αττική όσο και στην επαρχία, εξακολουθούν να μένουν χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 2ο ΕΕΕΕΚ Πειραιά Άνοιξη, το οποίο, με περισσότερους από 100 μαθητές, παραμένει χωρίς νοσηλευτή-τρια, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών. Ωρολόγιο πρόγραμμα ΕΕΠ-ΕΒΠ / Ενημέρωση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.
ΟΔΗΓΟΣ: Το έργο του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) στην Ειδική και Γενική Εκπαίδευση
Οι συνάδελφοι που θα λάβουν μέρος στην ειδική πρόσκληση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας αποκλείονται για τρία σχολικά έτη (2024-2025, 2025-2026 και 2026-2027). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν ο αποκλεισμός συμπέσει με την έναρξη νέων πινάκων κατάταξης, αφού αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση στις προσλήψεις τους.
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέσω του ΟΠΣΥΔ από τις 2 έως τις 7 Οκτωβρίου, και ελπίζουμε το υπουργείο να προχωρήσει σε μια γενναιόδωρη β' φάση προσλήψεων που θα καλύψει τα συντριπτικά κενά για όλες τις ειδικότητες.
Με εκτίμηση, Βάσια Νικολοπούλου
Εργοθεραπεύτρια ΠΕ29
Αν. Αιρετή ΠΥΣΕΕΠ Στερεάς Ελλάδας
Αντιπρόσωπος ΠΟΣΕΕΠΕΑ
https://e-wall.net/69997/oi-anagkes-tou-eidikou-ekpaideftikou-prosopikou-eep-kai-i-adikia-tis-eidikis-prosklisis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου