Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Ελληνικό Σύστημα Υγείας σε Κρίση: Η περίπτωση των νοσηλευτών στην Ελλάδα - Μόλις 3,8 Νοσηλευτές ανά 1.000 Κατοίκους

Η έλλειψη νοσηλευτών στην Ελλάδα αποτελεί ένα καίριο ζήτημα με δραματικές συνέπειες τόσο για την ποιότητα περίθαλψης των ασθενών όσο και για την υγεία και την ευημερία των ίδιων των νοσηλευτών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις με μόλις 3,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 9,2. Παρά τις προσλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατάσταση παραμένει τραγική. Το 25% περίπου των οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας παραμένει κενό, ενώ οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί και οι συνθήκες εργασίας υποβαθμίζονται.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρή υποστελέχωση σε νοσηλευτές, με μόλις 3,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Αυτό είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που ανέρχεται σε 9,2 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Η έλλειψη προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία. Ειδικότερα, η κατάσταση γίνεται άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς, αλλά και τους εργαζόμενους που παραμένουν στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ), τη χρονική περίοδο 2009-15, το προσωπικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά 20%. Κατά τη χρονική περίοδο 2015-19, έγινε μερική αποκατάσταση των απωλειών, με 5.581 νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, κατά τη χρονική περίοδο 2019-2022, οι προσλήψεις αφορούν κυρίως επικουρικό και ορισμένου χρόνου προσωπικό και όχι μόνιμες προσλήψεις.

Η υποστελέχωση των νοσηλευτικών υπηρεσιών, ειδικά κατά την απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια, όπου ένας ή στην καλύτερη περίπτωση δύο νοσηλευτές φροντίζουν 35-40 ασθενείς, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών.

Αυτή η κατάσταση μειώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και καθιστά ευάλωτους τους τελικούς αποδέκτες αυτών, τους ίδιους τους ασθενείς.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΟΝΟΠ, περίπου το 25% των οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν έχουν καλυφθεί

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) στην έκθεση του για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών 2024 αναφέρει ότι ο ρόλος των νοσηλευτών δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμος.

Στην Ελλάδα, εκτός από τη μείωση του προσωπικού, οι νοσηλευτές ήρθαν αντιμέτωποι και με μισθολογική απαξίωση και μείωση μισθών, απώλεια 13-14 μισθού.

Ενδοοικογενειακή βία και Ποινική διαμεσολάβηση / Νόμος 3500
https://e-wall.net/?p=58862

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου