Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Διατροφή, Παχυσαρκία και Φυσική Δραστηριότητα στους Εφήβους στην Ελλάδα και Διεθνώς: Σημαντικά Ευρήματα από την Έρευνα HBSC/WHO
Διατροφή, Παχυσαρκία και Φυσική Δραστηριότητα στους Εφήβους στην Ελλάδα και Διεθνώς: Σημαντικά Ευρήματα από την Έρευνα HBSC/WHO

Σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα της έρευνας HBSC/WHO, η οποία διεξάγεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ»-ΕΠΙΨΥ, η διατροφή, η παχυσαρκία και η φυσική δραστηριότητα στους εφήβους στην Ελλάδα και διεθνώς παρουσιάζουν ανησυχητικές τάσεις

Διατροφή, παχυσαρκία και φυσική δραστηριότητα στους εφήβους στην Ελλάδα και διεθνώς

Επισυνάπτεται Δελτίο Τύπου του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ»-ΕΠΙΨΥ με τα ευρήματα της νέας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Π.Ο.Υ. σχετικά με την ποιότητα της διατροφής, την παχυσαρκία και τη φυσική δραστηριότητα στους εφήβους διεθνώς και στην Ελλάδα.

Βασισμένη σε δεδομένα από 44 χώρες που συμμετείχαν στην πιο πρόσφατη (2022) έρευνα του διακρατικού προγράμματος Health Behaviour in School-aged Children/HBSC (η Ελλάδα συμμετέχει μέσω του ΕΠΙΨΥ), η έκθεση καταδεικνύει την επικράτηση των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών, τον υψηλού επιπολασμού της υπερβαρίας και της παχυσαρκίας, αλλά και των χαμηλών επιπέδων φυσικής δραστηριότητας και άσκησης στους εφήβους—παραγόντων που έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου.

Η Πανελλήνια έρευνα του ΕΠΙΨΥ για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων-μαθητών εκπονείται από το 1998 ανά 4ετία ως το εθνικό σκέλος του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος Health Behaviour in School-aged Children, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Π.Ο.Υ. Στην έρευνα του 2022 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.250 μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού, της Β΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε μερικώς από το Υπουργείο Υγείας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιούνται σταδιακά στην ιστοσελίδα του ΕΠΙΨΥ, στο σύνδεσμο https://www.epipsi.gr/index.php/research/97-ereuna-hbsc-who

Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου ΕΠΙΨΥ 23-05-2024. Διατροφή, Παχυσαρκία, Φυσική Δραστηριότητα

Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών (Έρευνα HBSC/WHO)

Η Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία (Έρευνα HBSC/WHO) έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μια έγκυρη πηγή πληροφοριών για τα θέματα της εφηβείας η οποία προσφέρει πολύτιμες κατευθύνσεις στον τομέα της πρόληψης σε επαγγελματίες, πολιτικούς, γονείς, ενώ βοηθά να κατανοηθούν καλύτερα οι αλλαγές στον τρόπο ζωής των νέων μέσα στο πλαίσιο του συνεχώς μεταβαλλόμενου κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.

Στόχος της έρευνας

Η έρευνα HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) μελετά τους σημαντικότερους τομείς της ζωής των εφήβων όπως την οικογένεια, το σχολείο, τις φιλικές σχέσεις, τις ασχολίες στον ελεύθερο χρόνο. Εξετάζει επίσης τις συνήθειες και συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία όπως, τις συνήθειες διατροφής και σωματικής άσκησης, την παχυσαρκία, τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τη βία στο σχολείο και τα ατυχήματα.

Μεθοδολογία

Η μεθοδολογία της έρευνας HBSC στην Ελλάδα βασίζεται στο πρωτόκολλο της πανευρωπαϊκής έρευνας HBSC(http://www.hbsc.org). Στην έρευνα συμμετέχει αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 4.500 μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου ηλικίας 11, 13 και 15 ετών. Το δείγμα των μαθητών είναι πανελλήνιο, αντιπροσωπευτικό και επιλέγεται με πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η έρευνα πραγματοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Η συλλογή των στοιχείων γίνεται μέσω χορήγησης ανώνυμου ερωτηματολογίου μέσα στη σχολική τάξη. Η συμμετοχή των σχολείων και των μαθητών στην έρευνα είναι προαιρετική.

Η επόμενη έρευνα HBSC/WHO

Η επόμενη έρευνα προγραμματίζεται για την  άνοιξη του 2026.

Αυτή την περίοδο

Πραγματοποιείται η ανάλυση των δεδομένων και η σταδιακή δημοσιοποίηση Θεματικών Τευχών με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η συλλογή και ο ποιοτικός έλεγχος των δεδομένων της έρευνας είχε ολοκληρωθεί την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022. Στην έρευνα συμμετείχε πανελλήνιο δείγμα 6.250 μαθητών ΣΤ΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου, από 428 σχολικές μονάδες της χώρας.

Δημοσιοποιημένο υλικό σχετικά με την έρευνα HBSC/WHO

2022

Τεύχη Αποτελεσμάτων

Έφηβοι και οικογενειακό περιβάλλον

- Βίαιοι καυγάδες και εκφοβισμός (bullying) στους εφήβους

- Η Ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων

- Κάπνισμα στους εφήβους στην Ελλάδα

Βιβλιο και ανάγνωση στην εφηβεία

Ένας Οδηγός για | Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής υγείας!!
https://e-wall.net/?p=59932

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου