Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Εκπαιδευτικοί σε Αδιέξοδο: Αύξηση Κόστους Ζωής, Στασιμότητα Μισθών και Έλλειψη Στήριξης
Εκπαιδευτικοί σε Αδιέξοδο: Αύξηση Κόστους Ζωής, Στασιμότητα Μισθών και Έλλειψη Στήριξης

Μέσα σε μια τριετία, όλες οι κατηγορίες εξόδων ενός νοικοκυριού ανέβηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής μας, με τις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών να αυξάνονται συνεχώς. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα, υγειονομική περίθαλψη, ενοίκια και άλλες καθημερινές ανάγκες, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Ένας από τους κλάδους που πλήττεται περισσότερο από αυτήν την κατάσταση είναι οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους.

Οικονομικές Προκλήσεις για τους Εκπαιδευτικούς: Η Ανάγκη για Στήριξη και Διεκδίκηση

Γράφει ο Φάνης Βουγάς

Οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα βιώνουν μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση. Το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ οι μισθοί τους παραμένουν στάσιμοι τα τελευταία τρία χρόνια. Η μικρή αύξηση των 40 ευρώ το μήνα που δόθηκε φέτος δεν καλύπτει ούτε τα χρήματα που έχουν χάσει οι εκπαιδευτικοί λόγω του παγώματος των κλιμακίων μισθών τα έτη 2016-2017.

Αυτή η δραματική κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, με αποτέλεσμα να πλήττεται η ποιότητα ζωής τους και η ψυχική τους υγεία. Παράλληλα, η έλλειψη στήριξης από την κυβέρνηση δημιουργεί ένα αίσθημα αδικίας και απογοήτευσης στους εκπαιδευτικούς.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η ομοσπονδία εκπαιδευτικών και όλοι οι εκπαιδευτικοί να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν:

Αύξηση μισθών: Απαιτείται άμεση και ουσιαστική αύξηση των μισθών, η οποία θα καλύπτει το αυξημένο κόστος ζωής και θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους εκπαιδευτικούς.

Επαναφορά κλιμακίων: Η επαναφορά των κλιμακίων μισθών είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η αδικία που υπέστησαν οι εκπαιδευτικοί τα προηγούμενα χρόνια.

Στήριξη από την κυβέρνηση: Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών, όπως η παροχή οικονομικών βοηθημάτων και η μείωση των φορολογικών βαρών.

 

Η αξιοπρέπεια και η ευημερία των εκπαιδευτικών δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι καιρός η κυβέρνηση να αναγνωρίσει την αξία των εκπαιδευτικών και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής τους.

Συλλογικά και με δυναμισμό, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ακολουθεί το γράφημα μισθών από το 2010 μέχρι το 2020
https://e-wall.net/59907/ekpaideftikoi-se-adiexodo-afxisi-kostous-zois-stasimotita-misthon-kai-elleipsi-stirixis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου