Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Σκληρές αλήθειες για την εκπαίδευση που πρέπει να ειπωθούν : Μια κρίση που απαιτεί δραστικές λύσεις

Σε ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο στη Ναυτεμπορική, ο έμπειρος αναλυτής επαγγελματικής σταδιοδρομίας αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στο Δημόσιο Σύστημα.

Με παραδείγματα από διάφορους τομείς, εστιάζει στην εκπαίδευση ως τον πυρήνα του προβλήματος. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του εκπαιδευτικού σώματος, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες και αβεβαιότητα. Το άρθρο αποκαλύπτει επίσης τους λόγους που οδηγούν τους μόνιμους εκπαιδευτικούς να αρνούνται τους διορισμούς τους, καθώς και την απρόθυμη επιλογή νέων υποψηφίων για τη σχετική εκπαίδευση. Η πραγματική ιστορία ενός πρώην μαθητή αποτυπώνει το δραματικό πλαίσιο που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην επαγγελματική τους πορεία. Μια αναγνώριση της πραγματικότητας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ψηφιακή Υπογραφή Δημοσίων Υπαλλήλων μέσω του gov.gr / Οδηγός βήμα βήμα

https://e-wall.net/52283/diorismoi-2024-organikes-axiologisi-ti-echoume-na-perimenoume/

Οπως αναφέρει ο κ. Κούσλογλου σε σχόλιο του με αφορμή το άρθρο της Ναυτεμπορικής -  Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αποτελούν πλέον το 1/3 των εκπαιδευτικών. Δηλαδή, το 1/3 των εκπαιδευτικών διδάσκουν μόνο μερικούς μήνες κάθε χρόνο, αλλάζουν σχολείο κάθε χρόνο και συνήθως και τόπο κάθε χρόνο. Κουβαλώντας ένα μέρος της οικογένειας τους κάθε χρόνο εδώ κι εκεί (το άλλο μέρος της οικογένειας το φροντίζει ο/η σύζυγος σε κάποιον άλλον τόπο). Όλα αυτά για ένα εισόδημα που αρκεί ίσα - ίσα για την επιβίωση.

Όσο για τους μόνιμους, δεν είναι τυχαίο ότι πια αρνούνται τον διορισμό τους, λόγω χαμηλών απολαβών. Ο λόγος, όπως αναφέρει το άρθρο, ότι η πίεση και η γραφειοκρατία αυξάνονται συνεχώς, αντιστρόφως ανάλογα των μισθών που έχουν μειωθεί την ίδια περίοδο κοντά στο 40%. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι υποψήφιοι Πανελλαδικών δεν επιλέγουν τις σχετικές σπουδές ώστε να γίνουν εκπαιδευτικοί (πριν 10 χρόνια, το Μαθηματικό Αθηνών ήταν πρώτο στην επιλογή 500 υποψηφίων και τώρα μόλις 50...).

Συνταξιοδοτικός Οδηγός Εκπαιδευτικών – 2023-2024

Επίσης, ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι το προφίλ ενός "πρωτοδιόριστου" εκπαιδευτικού είναι: 55άρης με οικογένεια και με τόπο διορισμού διαφορετικό από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του. Που σημαίνει, πρακτικά καμία ανανέωση προσωπικού, που σημαίνει εγκατάλειψη του σχολείου διορισμού με την πρώτη ευκαιρία, για να πάνε στο τόπο τους.

Θα κλείσω με πραγματικό, πρόσφατο περιστατικό: Πέτυχα παλιό μαθητή μου από το Γυμνάσιο στον δρόμο (δεν εχει αποφοιτήσει ακόμη). Όποτε με συναντάει απο μακριά πάντα με φωνάζει να με χαιρετήσει "Κυριεεεεε! Κύριεεεεε!" παρόλα τα "μπινελίκια" που άκουγε όταν ήταν μαθητής μου...

Οι καλύτερες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την τάξη – Εξοικονομήστε χρόνο και αυξήστε τη συμμετοχή των μαθητών

Οταν του είπα να φροντίσει να συνεχίσει τις σπουδές του, να πάρει μία ειδικότητα, κάτι τέλος πάντων στο ΕΠΑΛ, μου απάντησε "κύριε δεν γίνεται. Ένα χρόνο που εργάζομαι ως υδραυλικός, έχω αγοράσει αυτοκίνητο και μηχανή".

Κι εγώ που στα 55 μου σπουδάζω ακόμη κι έχω συναδέλφους πολύ νεότερους με περισσότερες σπουδές από εμένα, αναρωτιέμαι αν έπρεπε τελικά στο σχολείο να τον συμβουλεύω εγώ για την επαγγελματική του σταδιοδρομία η εκείνος εμένα...
https://e-wall.net/52310/sklires-alitheies-gia-tin-ekpaidefsi-pou-prepei-na-eipothoun-mia-krisi-pou-apaitei-drastikes-lyseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου