

«Εκπαίδευση για την Ένταξη»: Μια Συμπεριληπτική Πρωτοβουλία για την Εκπαίδευση Προσφύγων στην Ελλάδα
Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την UNICEF, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια, προχωρά στην υλοποίηση ενός νέου κύκλου του προγράμματος «Εκπαίδευση για την Ένταξη». Το πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη των εκπαιδευτικών ώστε να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους στη διαχείριση πολυπολιτισμικών και πολύγλωσσων τάξεων, συμβάλλοντας στην ένταξη προσφύγων μαθητών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Στόχοι του Προγράμματος
Η πρωτοβουλία στοχεύει στη βελτίωση της εκπαίδευσης για τα παιδιά προσφύγων και την ενδυνάμωση 6.000 εκπαιδευτικών μέσω:
- Ενταξιακών και διαπολιτισμικών προσεγγίσεων.
- Διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.
- Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και διαφοροποιημένης διδασκαλίας.
- Χρήσης ψηφιακών εργαλείων και αποτελεσματικής διαχείρισης τάξης.
Το πρόγραμμα επιδιώκει τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού σχολείου που να αγκαλιάζει όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως γλωσσικών ή πολιτισμικών διαφορών. Erasmus+ Οδηγός Προγράμματος 2024: Τι είναι το Erasmus+ / Ποιοι είναι οι στόχοι
Δομή και Διάρκεια
Ο νέος κύκλος του προγράμματος, διάρκειας 400 ωρών, θα ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2024 και θα διαρκέσει όλο το σχολικό έτος 2024-2025. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με μικτή μεθοδολογία, συνδυάζοντας:
- Δια ζώσης εκπαίδευση.
- Σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και εθελοντική, ενώ θα υποστηριχθούν 380 εκπαιδευτικοί, στελέχη εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων και συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων.
Συνεργασίες και Αναγνώριση
Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε μέσω συνεργασίας της UNICEF, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με το ΙΕΠ και το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων. Μαγνητοσκοπημένα Σεμινάρια για Διαδραστικούς Πίνακες LG & Samsung: Μάθετε πώς να τους αξιοποιήσετε στην τάξη (VIDEO)!
Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος έχει ήδη αναγνωριστεί από εξωτερικούς αξιολογητές (Πανεπιστήμιο Πατρών) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το χαρακτήρισε «Καλή Πρακτική» στην Έκθεση Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης 2022.
Συμμετοχή
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες και να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: www.teach4integration.gr.
Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για την Ένταξη» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση ενός σχολείου που προάγει τη διαπολιτισμική κατανόηση και ενισχύει την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές.
Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για την Ένταξη» αναδείχθηκε ως Καλή Πρακτική στο πλαίσιο της Έκθεσης Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πλήρες κείμενο της οποίας μπορεί να αναζητηθεί στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://op.europa.eu/webpub/eac/education-and-training-monitor-2022/el/countryreports/greece.html https://e-wall.net/?p=73701
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου