Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024



ΣτΕ: Ζητήματα συνταγματικότητας στον νόμο για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών
ΣτΕ: Ζητήματα συνταγματικότητας στον νόμο για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών


Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την απόφαση 1845/2024 παρέπεμψε στην Ολομέλεια το ζήτημα της συνταγματικότητας διατάξεων του νόμου 4957/2022, οι οποίες τροποποίησαν το πλαίσιο ακαδημαϊκής αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που είχε θεσπιστεί με τον ν. 3328/2005.

-  Ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου του ΔΟΑΤΑΠ

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι διατάξεις του ν. 4957/2022 που καθορίζουν τη διαδικασία αναγνώρισης και τα αρμόδια όργανα (πρόεδρος, αξιολογητές, Διοικητικό Συμβούλιο) δεν διασφαλίζουν την επιστημονική πληρότητα των κρίσεων που απαιτούνται για την ουσιαστική σύγκριση των αλλοδαπών τίτλων με τους αντίστοιχους τίτλους των ελληνικών ΑΕΙ. Συγκεκριμένα:

- Πρόεδρος ΔΟΑΤΑΠ: Έχει τη δυνατότητα μονομερούς απόφασης για τίτλους πρώτου κύκλου σπουδών, αλλά η εξειδικευμένη του γνώση περιορίζεται στο δικό του επιστημονικό πεδίο.


- Αξιολογητές: Δεν διαθέτουν αποδεδειγμένη επιστημονική εξειδίκευση για τη συνολική αξιολόγηση των αιτήσεων.


- Διοικητικό Συμβούλιο: Αποτελείται από μέλη που δεν φέρουν συγκεκριμένη επιστημονική ειδικότητα σχετική με τα γνωστικά αντικείμενα των υπό κρίση τίτλων.

Κατά συνέπεια, οι κρίσεις για:

- τις ουσιαστικές διαφορές των αλλοδαπών τίτλων,


- την κάλυψη των διαφορών αυτών μέσω αντισταθμιστικών μέτρων (όπως εξετάσεις ή πρακτική),


- την επιλογή των κατάλληλων μέτρων,

κρίνονται ανεπαρκείς και αντίθετες με τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την πλήρη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ (άρθρα 4 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 16).

- Υποχρέωση των ΑΕΙ για εξετάσεις παραπεμπόμενων

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 8 του άρθρου 311 του νόμου παραβιάζουν το άρθρο 16 του Συντάγματος:

- Παράγραφος 3: Παρέχει στους αιτούντες το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα το τμήμα ΑΕΙ στο οποίο θα εξεταστούν.


- Παράγραφος 8: Επιβάλλει στα ΑΕΙ να δέχονται προς εξέταση αριθμό παραπεμπόμενων τουλάχιστον ίσο με το 10% των εισακτέων, με απειλή ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων για παράβαση καθήκοντος σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Το Δικαστήριο τόνισε ότι οι ρυθμίσεις αυτές:

- Δεν λαμβάνουν υπόψη τις λειτουργικές δυνατότητες των ΑΕΙ να διενεργούν εξετάσεις για μεγάλο αριθμό παραπεμπόμενων.


- Οδηγούν ουσιαστικά σε υποχρεωτική εξέταση απεριόριστου αριθμού αιτούντων, παραβιάζοντας την αρχή της εύρυθμης λειτουργίας και της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ.

Μειοψηφία


Μέλη της μειοψηφίας υποστήριξαν ότι οι ρυθμίσεις αυτές εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αποτρέποντας καθυστερήσεις και υπερβολική συσσώρευση εξετάσεων. Υποστήριξαν, επίσης, ότι το 10% αφορά ανώτατο όριο εισακτέων και όχι υποχρεωτική βάση.

Η τελική απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να καθορίσει το μέλλον του θεσμικού πλαισίου για την αναγνώριση τίτλων σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Πότε και Πώς Αλλάζει το Μισθολογικό Κλιμάκιο (Μ.Κ) των Εκπαιδευτικών https://e-wall.net/?p=74358

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου