

Οι φόβοι για το αδιάβλητο καθυστερούν την υλοποίηση του εθνικού απολυτηρίου
Η θεσμοθέτηση του εθνικού απολυτηρίου, αν και αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, παραμένει σε στασιμότητα λόγω πολιτικών και τεχνικών εμποδίων. Παρά τις συζητήσεις και τις προτάσεις από εκπαιδευτικούς, η πρόοδος είναι αργή, ενώ το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει πως η προετοιμασία συνεχίζεται.
Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός
Το σχέδιο προβλέπει τη βαθμολόγηση των μαθητών μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων σε βασικά μαθήματα, με τη χρήση Τράπεζας Θεμάτων, και τον συνυπολογισμό του βαθμού της Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Ωστόσο, η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις. Κρίσιμα ζητήματα, όπως η διασφάλιση του αδιάβλητου και η ενδεχόμενη αύξηση του εξεταστικού φόρτου, έχουν εγείρει ανησυχίες από εκπαιδευτικούς και γονείς.
Αμφιθυμία για τον ρόλο των εκπαιδευτικών
Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια αφορά τη βαρύτητα του προφορικού βαθμού, καθώς υπάρχουν φόβοι για υπερβολική βαθμολόγηση, που θα αλλοιώσει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, εξετάστηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής εξωτερικών αξιολογητών στη διόρθωση γραπτών και την επιτήρηση, μια διαδικασία που αυξάνει την πολυπλοκότητα.
Οι «διπλές εξετάσεις»
Η εισαγωγή εξετάσεων και στη Β΄ Λυκείου προκάλεσε επιπλέον αντιδράσεις, καθώς αναμένεται να αυξήσει το άγχος των μαθητών και το κόστος για τις οικογένειες, οι οποίες θα στραφούν ακόμα νωρίτερα στα φροντιστήρια. Η αρνητική εμπειρία από αντίστοιχα μέτρα στο παρελθόν, όπως επί Υπουργίας Αρσένη, έχει αφήσει σκεπτικισμό για την εφαρμογή τέτοιων αλλαγών.
Σκέψεις για το IB
Η προσαρμογή του προγράμματος International Baccalaureate (IB) απορρίφθηκε ως ακατάλληλη για την ελληνική πραγματικότητα, λόγω των απαιτούμενων πόρων και της ριζικής ανατροπής στη δομή του Λυκείου. Παρότι το IB έχει υποστηρικτές, θεωρήθηκε ότι δεν μπορεί να ενταχθεί αποτελεσματικά στο εθνικό πλαίσιο.
Πολιτικό κόστος και καθυστέρηση
Το βασικότερο εμπόδιο φαίνεται να είναι ο φόβος πολιτικού κόστους. Η θεσμοθέτηση ενός συστήματος που ενδέχεται να στιγματιστεί λόγω αδυναμίας διασφάλισης του αδιάβλητου ή να προκαλέσει αντιδράσεις από την εκπαιδευτική και κοινωνική κοινότητα έχει οδηγήσει σε αναβολή των τελικών αποφάσεων.
Συμπερασματικά, το εθνικό απολυτήριο παραμένει ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο όμως απαιτεί προσεκτική μελέτη, συναινέσεις και μακρόχρονη προετοιμασία. Μέχρι τότε, η εφαρμογή του παραμένει σε εκκρεμότητα, με την εκπαιδευτική κοινότητα να αναμένει ξεκάθαρες αποφάσεις και χρονοδιαγράμματα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ https://e-wall.net/?p=74236
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου