Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Η Νύχτα που Κάηκαν 25.000 Βιβλία: "Όπου Καίγονται Ιδέες, Σύντομα θα Καίγονται και Άνθρωποι"

10 Μαΐου 1933: Μια θλιβερή επέτειος για την ελευθερία του λόγου και την κριτική σκέψη.

Στις 10 Μαΐου 1933, η Γερμανία έζησε μια νύχτα ντροπής και φρίκης. Σε μια φαντασμαγορική τελετή στην πλατεία Opernplatz του Βερολίνου, χιλιάδες Ναζί φοιτητές, καθοδηγούμενοι από τον Γιόζεφ Γκέμπελς, υπουργό Προπαγάνδας του Χίτλερ, κατέστρεψαν περίπου 25.000 βιβλία που θεωρούνταν "αντιγερμανικά".

Ήταν μια πράξη βαρβαρότητας που σηματοδότησε την άφιξη ενός σκοτεινού καθεστώτος που θα φιμωνόταν την ελευθερία του λόγου και θα καταδίωκε ανηλεώς μειονότητες.

Βιβλία στη Φωτιά:

Στοιβές βιβλίων από Εβραίους συγγραφείς όπως ο Αϊνστάιν και ο Φρόιντ, μαζί με έργα Αμερικανών συγγραφέων όπως ο Χέμινγουεϊ και η Κέλερ, ρίχτηκαν στις φλόγες. Ο Γκέμπελς, σε μια φλογερή ομιλία, διακήρυξε το τέλος της "εποχής του Εβραίου διανοητή" και προανήγγειλε μια νέα εποχή όπου οι Γερμανοί θα "εκπαιδεύονταν" με βάση το ναζιστικό ιδεώδες.

«Η εποχή του ακραίου Εβραίου διανοουμένου πλησιάζει τώρα στο τέλος της… Ο μελλοντικός Γερμανός δεν θα είναι απλώς ένας άνθρωπος των βιβλίων, αλλά ένας άνθρωπος με χαρακτήρα. Για αυτόν τον σκοπό θέλουμε να σας εκπαιδεύσουμε. . .. Και έτσι πράττετε σωστά σε αυτή τη μεταμεσονύχτια ώρα να ρίχνετε στις φλόγες το κακό πνεύμα του παρελθόντος».

Μια Προφητεία που Επαληθεύτηκε:

Η Έλεν Κέλερ, αντιδρώντας στην καύση των βιβλίων της, προειδοποίησε με ακρίβεια: "Η ιστορία δεν σας έχει διδάξει τίποτα αν νομίζετε ότι μπορείτε να σκοτώσετε ιδέες." Πολλοί άλλοι συγγραφείς και διανοούμενοι σήκωσαν το ανάστημά τους ενάντια στο ναζιστικό καθεστώς, ενώ διεθνείς διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε όλο τον κόσμο.

Σημάδι Σκοτεινών Καιρών:

Η καύση βιβλίων του 1933 δεν ήταν απλώς μια πράξη λογοκρισίας. Ήταν μια επίδειξη δύναμης από τους Ναζί, μια προειδοποίηση για το τι θα επερχόταν για όσους διαφωνούσαν με την ιδεολογία τους. Ήταν ένα σημάδι των σκοτεινών καιρών που έρχονταν για την Γερμανία και την Ευρώπη.

Συνεχής Αντίσταση:

Παρά την τρομοκρατία και τη βία, οι ιδέες που οι Ναζί προσπάθησαν να φιμώσουν, επιβίωσαν. Τα βιβλία που κάηκαν ανατυπώθηκαν, διαβάστηκαν κρυφά και μοιράστηκαν, διατηρώντας ζωντανό το πνεύμα της αντίστασης.

Η νύχτα που κάηκαν 25.000 βιβλία παραμένει μια σκοτεινή σελίδα στην ιστορία, μια υπενθύμιση των κινδύνων του ολοκληρωτισμού και της λογοκρισίας. Στέκεται όμως και ως μνημείο της ανθεκτικότητας της ανθρώπινης σκέψης και του ακατάπαυστου αγώνα για ελευθερία.

Αναδημοσίευση από Ναυτεμπορικη

Δωρεάν ebook: Κάνε το Φόβο Φίλο – βασισμένο στο παραμύθι Τυρίνος: Ο κλέφτης φόβων – Του Νικόλαου Σμυρνάκη
https://e-wall.net/?p=58902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου