Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Έναρξη επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης για ανέργους 25 έως 45 ετών / ΔΥΠΑ
Έναρξη επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης για ανέργους 25 έως 45 ετών

Από 29 Φεβρουαρίου 2024, οι άνεργοι ωφελούμενοι ηλικίας 25 έως 45 ετών που έχουν προεπιλεγεί από τις participating businesses, μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν στο voucher.gov.gr (ενότητα "ΔΥΠΑ - Προγράμματα Κατάρτισης για το Ταμείο Ανάκαμψης").

Στόχος:

Κατάρτιση 10.000 ανέργων

Δημιουργία 7.500 νέων θέσεων εργασίας

Περιγραφή:

Κατάρτιση: 80 ωρών (60 ώρες σύγχρονη, 20 ώρες ασύγχρονη)

Πιστοποίηση: από ανεξάρτητους φορείς

Απασχόληση: 6 μήνες σε νέα θέση εργασίας

Επιχορήγηση επιχειρήσεων: έως 100% του κόστους (μισθού και εισφορών), έως 6.132 ευρώ

ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ: Χρηστικός οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις

Έναρξη επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης για την «Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών»

Από σήμερα, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, οι ωφελούμενοι που έχουν προεπιλεγεί από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην «Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών» μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν στον ιστότοπο voucher.gov.gr και συγκεκριμένα στην ενότητα «ΔΥΠΑ - Προγράμματα Κατάρτισης για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Τα εγκεκριμένα προγράμματα ψηφιακών ή πράσινων δεξιοτήτων από τα οποία θα επιλέγουν οι άνεργοι-ωφελούμενοι θα εμφανίζονται σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.λπ.), καθώς και με τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα που έχουν δηλώσει.

Το έργο στοχεύει στην κατάρτιση 10.000 ανέργων και στη δημιουργία 7.500 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σκοπό την αναβάθμιση και πιστοποίηση δεξιοτήτων, καθώς και την απασχόληση ανέργων για τουλάχιστον 6 μήνες.

Η κατάρτιση υλοποιείται εξ αποστάσεως και διαρκεί 80 ώρες (τουλάχιστον 60 ώρες σύγχρονης και έως 20 ώρες ασύγχρονης εκπαίδευσης) και ακολουθεί πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης.

Οι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν ανέργους για 6 μήνες σε νέα θέση εργασίας θα λάβουν επιχορήγηση έως 100% του συνολικού κόστους (μισθού και εισφορών), έως 6.132 ευρώ. Οι αιτήσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων υποβάλλονται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon

Μετά την υποβολή της αίτησης, οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα που δήλωσε η επιχείρηση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος απασχόλησης ανέρχεται στα 41.331.600 € και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis

Δείτε εδώ την Ανακοίνωση
https://e-wall.net/?p=53960
Επίδομα μητρότητας & Τροπολογία για την «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025»
Τροπολογία για την «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» και για το επίδομα μητρότητας

Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας:

Η μητέρα δικαιούται 9 μήνες ειδικής παροχής, η οποία εκκινεί μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.

Η Δ.ΥΠ.Α. καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό.

Η μητέρα μπορεί να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή στον πατέρα.

Ο πατέρας, εάν εργάζεται με εξαρτημένη σχέση εργασίας, λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Σημαντικά σημεία:

Η ασφαλιστική ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους που έχουν πληρώσει τις εισφορές τους ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Κατ’ εξαίρεση ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας προβλέπεται για πληγείσες από θεομηνίες περιοχές, πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, ανέργους και εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ζώνης Περάματος και Ελευσίνας.

Η εξυπηρέτηση για χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας γίνεται χωρίς ραντεβού.

Συντάξεις 2024: Ποιους αφορά η πρόωρη έξοδος έως και 7 χρόνια πριν τα 62 – Τι ισχύει για Δημόσιο

Τροπολογία για την «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» και για το επίδομα μητρότητας

Τροπολογία για την «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» και για το επίδομα μητρότητας

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η Τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που περιλαμβάνει την «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» και το επίδομα μητρότητας.

Από το βήμα της Βουλής η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφερόμενη στην «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» είπε: «Έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Η οικονομία μας καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ότι η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. «Δεν υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να έχει ενεργό ΑΜΚΑ και να στερείται το δικαίωμα δωρεάν νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο» είπε και σημείωσε: «η δυνατότητα αυτή δόθηκε το 2014, δηλαδή πριν από 10 χρόνια, όταν Κυβέρνηση ήταν και πάλι η ΝΔ». Ειδικά σε ότι αφορά στα παιδιά, στα άτομα με αναπηρία και στους χρονίως πάσχοντες, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπενθύμισε ότι: «καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς, για συντογραφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων, όπως προβλέπει προγενέστερη απόφασή του 2022».

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σημείωσε: «Ασφαλιστική Ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και μη, που έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πληρώνουν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση». Αυτό σημαίνει είπε: «ότι όποιος δεν χρωστάει στον ΕΦΚΑ, ο ίδιος και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του, καλύπτονται όχι μόνο από το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά έχουν πρόσβαση και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.».

Σε αυτό τον κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις όπως αυτές προβλέπονται από την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Η κατ’ εξαίρεση ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας, αφορά σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και στις οικογένειές τους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές και σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018. Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και οι άνεργοι αυτών των περιοχών καθώς και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ζώνης Περάματος και Ελευσίνας.

Μάλιστα, όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, η εξυπηρέτηση των πολιτών για τη χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας γίνεται χωρίς ραντεβού. « Για την ενημέρωση των στοιχείων τους στο Μητρώο οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από όλες τις Τοπικές Διευθύνσεις, ανεξάρτητα από το πού ανήκουν, ή από το εάν έχουν κλείσει ραντεβού» σημείωσε.

«Ως Πολιτεία» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου «πρέπει να διαφυλάξουμε την ισονομία και να προστατεύσουμε και εκείνους τους συμπολίτες μας, που με θυσίες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Η τροπολογία περιλαμβάνει και δύο ουσιαστικές διασαφηνίσεις  ως προς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας και ως προς τη μεταβίβαση αυτής στον άλλο γονέα. Με βάση αυτές τις αλλαγές η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ. Όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου «η Δ.ΥΠ.Α. καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό».

Αναφερόμενη η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο δικαίωμα της μητέρας να μεταβιβάζει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, σημείωσε: «η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητάς της στον πατέρα. Σε περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής Προστασίας μητρότητας, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας».
https://e-wall.net/?p=53927
Έρευνα ΓΣΕΕ: Ένας στους δύο εργαζόμενους ξοδεύει τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα σε φροντιστήρια για τα παιδιά του
Έρευνα ΓΣΕΕ: Ένας στους δύο εργαζόμενους ξοδεύει τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα σε φροντιστήρια για τα παιδιά του - Βαρύ το οικονομικό φορτίο των φροντιστηρίων για τις ελληνικές οικογένειες

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ, οι οικογένειες στην Ελλάδα δαπανούν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Σημαντικά ευρήματα:

50% των εργαζομένων ξοδεύουν τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα σε φροντιστήρια.

30% ξοδεύουν τουλάχιστον 750 ευρώ, ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό.

74% των ερωτηθέντων δαπανούν χρήματα σε φροντιστήρια:

36% για ενίσχυση της σχολικής επίδοσης

38% για ξένες γλώσσες

100% των οικογενειών με παιδιά στο Λύκειο πληρώνουν φροντιστήρια.

43% των οικογενειών δεν μπόρεσαν να μειώσουν τις δαπάνες για φροντιστήρια.

20% των οικογενειών λαμβάνουν υποστήριξη από συγγενείς για να καλύψουν τα έξοδα.

91% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το κόστος των φροντιστηρίων αυξάνεται τα τελευταία 3 χρόνια.

Η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών για την εκπαίδευση των παιδιών τους είναι μεγάλη. Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για:

Μείωση του κόστους των φροντιστηρίων.

Ενίσχυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών.

Ενδοοικογενειακή βία και Ποινική διαμεσολάβηση / Νόμος 3500

Ένας Οδηγός για | Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής υγείας!!

Προσωπικά δεδομένα – Οδηγός για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για σχολεία και εκπαιδευτικούς
https://e-wall.net/?p=53869
Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε απεργία-αποχή για τους εκπαιδευτικούς, καλύπτοντας τους από τις 29 Φεβρουαρίου.
Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε απεργία-αποχή για τους εκπαιδευτικούς, καλύπτοντας τους από τις 29 Φεβρουαρίου.

Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ έχουν κηρύξει 3ωρες στάσεις εργασίας από 1 έως 29 Μαρτίου.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Ο Αριστοτέλης" καλεί σε συνέχιση της απεργίας-αποχής και έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας για τον Μάρτιο.

Η ΔΟΕ καλεί σε νέα δήλωση Απεργίας-Αποχής, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Σήμερα θα επιδοθεί η απόφαση για την αγωγή του Υπουργείου Παιδείας προς ΟΛΜΕ-ΔΟΕ οπότε παύει η νομιμότητα της απεργίας-αποχής από ΟΛΜΕ-ΔΟΕ και μπαίνει σε ισχύ η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ -ΑΠΟΧΗ

των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις διαδικασίες, που προβλέπονται στον ν. 4823/2021, όπως αυτές συμπληρώθηκαν και περαιτέρω ρυθμίστηκαν στην Υπουργική Απόφαση 9950/ΓΔ5/ΦΕΚ Β 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της» και δη από τις διαδικασίες που σχετίζονται με όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα σχετικά με την ατομική αξιολόγηση (συναντήσεις με Συμβούλους Εκπαίδευσης, ενημέρωση ατομικού φακέλου, κατάθεση έκθεσης αυτοαξιολόγησης κ.τ.λ.).

Οι ανωτέρω διαπιστώσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, αποτελούν τους λόγους στους οποίους θεμελιώνεται η απεργία - αποχή, ενώ, αντίστοιχα, αιτήματα της εν λόγω απεργίας - αποχής αποτελούν η κατάργηση του προαναφερθέντος θεσμικού πλαισίου της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Σημειώνεται, ότι η ως άνω αποχή των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που εκπροσωπούμε, από συγκεκριμένες ενέργειες, προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς ΔΕφΑθ 559/2020, Εφ. Αθηνών 590/2023, Εφ. Αθηνών 4843/2014, Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη, ως μορφή απεργίας.

ΔΟΕ / Κήρυξη 3ωρων στάσεων εργασίας

Σας ενημερώνουμε, ότι το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει κηρύξει 3ωρες στάσεις εργασίας για το 1ο ή 2ο 3ωρο του προγράμματος των σχολικών μονάδων από τη Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 όπως επίσης και επιπλέον στάση εργασίας που καλύπτει το ολοήμερο και διευρυμένου ωραρίου (14:00 – 17:30), στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της Υ.Α. 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της».

 

Αριστοτέλης / Απεργία-Αποχή: Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση!

Παρά την προσπάθεια του ΥΠΑΙΘΑ να ποινικοποιήσει την απεργία-αποχή, οι εκπαιδευτικοί παραμένουν αταλάντευτοι στον αγώνα τους.

Η απεργία-αποχή κηρύχθηκε παράνομη από τα δικαστήρια, ύστερα από αγωγή του ΥΠΑΙΘΑ.

Η ΑΔΕΔΥ θα κηρύξει απεργία-αποχή, καλύπτοντας τους εκπαιδευτικούς.

Οι στάσεις εργασίας των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, καθώς και του Αριστοτέλη, παραμένουν σε ισχύ.

Ο Αριστοτέλης προτίθεται να επαναπροκηρύξει την απεργία-αποχή, αν δεν το πράξουν οι ομοσπονδίες.

Η ΑΔΕΔΥ ομόφωνα πήρε απόφαση για κήρυξη απεργίας αποχής, το εξώδικο της οποίας κατατέθηκε την Πέμπτη 29.2 και μας καλύπτει πλήρως. Σχετικά με νέα δήλωση Απεργίας Αποχής με βάση την προκήρυξη της ΑΔΕΔΥ, θα ενημερώσουμε άμεσα. Προς το παρόν δεν χρειάζεται. Για οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε με το ΔΣ του συλλόγου.

Οι στάσεις εργασίας των ΔΟΕ ΟΛΜΕ (όταν οι «αξιολογητές» θελήσουν να μπουν στην τάξη για να αξιολογήσουν) ισχύουν κανονικά μια και δεν τις πήγε στα δικαστήρια το ΥΠΑΙΘΑ. Σας ενημερώνουμε, ότι το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει κηρύξει 3ωρες στάσεις εργασίας για το 1ο ή 2ο 3ωρο του προγράμματος των σχολικών μονάδων από τη Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 όπως επίσης και επιπλέον στάση εργασίας που καλύπτει το ολοήμερο και διευρυμένου ωραρίου (14:00 – 17:30).

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Ο Αριστοτέλης" / Το ΥΠΑΙΘΑ, ομολογώντας ότι η αξιολόγηση δεν προχωρά όπως επιδιώκει, χρησιμοποίησε τον προσφιλή του τρόπο, την ποινικοποίηση των αγώνων και με διαδικασίες εξπρές έστειλε την απεργία αποχή της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ στα δικαστήρια και την έβγαλε παράνομη.

Δεν υποχωρούμε!

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας συλλογικά και αταλάντευτα μέχρι τη νίκη! Όπως απαίτησαν για μια ακόμη φορά οι χιλιάδες που έκλεισαν τα σχολεία και κατέβηκαν στους δρόμους στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Για τη συνέχιση του αγώνα σημειώνουμε τα εξής:

1. Η ΑΔΕΔΥ ομόφωνα πήρε απόφαση για κήρυξη απεργίας αποχής, το εξώδικο της οποίας κατατέθηκε την Πέμπτη 29.2 και μας καλύπτει πλήρως. Σχετικά με νέα δήλωση Απεργίας Αποχής με βάση την προκήρυξη της ΑΔΕΔΥ, θα ενημερώσουμε άμεσα. Προς το παρόν δεν χρειάζεται. Για οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε με το ΔΣ και την επιτροπή αγώνα του συλλόγου

2. Οι στάσεις εργασίας των ΔΟΕ ΟΛΜΕ ισχύουν κανονικά μια και δεν τις πήγε στα δικαστήρια το ΥΠΑΙΘΑ

3. Οι στάσεις εργασίας του Αριστοτέλη ισχύουν κανονικά. Ο Αριστοτέλης έχει ανακοινώσει ήδη στάσεις εργασίας και για τον μήνα Μάρτιο εδώ

4. Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση της ΓΣ του Αριστοτέλη οι στάσεις εργασίας για την ατομική αξιολόγηση αποδίδονται από το απεργιακό ταμείο του σωματείου.

Η Απεργία- Αποχή ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να επαναπροκηρυχτεί και από τη ΔΟΕ στη συνέχεια. Διαβάστε εδώ την ομόφωνη απόφαση της ΓΣ του Αριστοτέλη που εξηγεί αναλυτικά το ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, ο Αριστοτέλης προχωρά στην επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής από την ατομική αξιολόγηση αν δεν το κάνουν οι ομοσπονδίες και οργανώνει συντονισμό με τους άλλους ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ.

Σύμβουλος ανέβασε βίντεο από αξιολόγηση στο TikTok & στο Fb

Γιατί ακόμα και με την ψυχρή λογική η επιλογή είναι Απεργία – Αποχή
https://e-wall.net/53912/i-adedy-kiryxe-apergia-apochi-gia-tous-ekpaideftikous-kalyptontas-tous-apo-tis-29-fevrouariou/
"Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ" Γράφει ο Βασίλης Μπάκος
"Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ" Γράφει ο Βασίλης Μπάκος

Δικαιοσύνη στα Τέμπη: Αίτημα για επανακρατικοποίηση του σιδηρόδρομου

Δικαιοσύνη.. Το αίσθημα που διαπερνά σαν κόκκινη κλωστή το υγιές τμήμα της κοινής γνώμης, μπροστά στο σκηνικό της ρεμούλας, της συγκάλυψης και της ομερτάς, ενάν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

Δικαιοσύνη.. Απόλυτα φυσιολογικό, απόλυτα θεμιτό, απόλυτα υγιές να γίνεται μοχλός κινητοποίησης και σύνθημα στις διαδηλώσεις. Αυτά όσον αφορά το αγωνιστικό, δημοκρατικό τμήμα της κοινής γνώμης, του λαού.

Τα πράγματα, όμως, είναι διαφορετικά όταν πρόκειται για πολιτικά κόμματα και οργανώσεις με κινηματική αναφορά, συνδικαλιστικές παρατάξεις και φορείς. Στην περίπτωση αυτή, η παρέμβαση και στάση απέναντι σε ένα κρατικό έγκλημα οφείλει να αναδεικνύει τις αιτίες, να προβάλλει τη διέξοδο, να βοηθά την εργατική τάξη και τον λαό να δουν έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της εκμετάλλευσης. Υπό αυτό το πρίσμα δε βοηθάει ο περιορισμός στη θολή και ασαφή απαίτηση περί δικαιοσύνης.

Η τραγωδία των Τεμπών είναι ένα ΕΓΚΛΗΜΑ που συντελέστηκε πάνω στις ράγες του κέρδους, της ιδιωτικοποίησης, της “απελευθέρωσης”. Αλλά και στις ράγες των μνημονίων, της διάλυσης εδώ και δεκαετίες των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Στην προκειμένη, το κράτος -μέσα σε συνθήκες γενικευμένης περιστολής δικαιωμάτων και γενικού ξεπουλήματος των υποδομών και του πλούτου της χώρας- έχει ξεπουλήσει έναντι 45 εκατομμυρίων μια υποδομή της οποίας η αντικειμενική αξία ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια και χαρίζει 750 εκατομμύρια στο ιταλικό μονοπώλιο.

Από τα παραπάνω, αίτημα και ΑΜΕΣΟ ΚΑΘΗΚΟΝ πάλης αποτελεί η αξίωση για άμεση επανακρατικοποίηση του σιδηρόδρομου χωρίς αποζημίωση, με συμμετοχή στη λειτουργία και στη χάραξη της πολιτικής και στον έλεγχο της εφαρμογής του των εργαζομένων του, εκπροσώπων της εργατικής τάξης της χώρας και της κοινωνίας. Για να έχει το κράτος την αποκλειστική ευθύνη του εκσυγχρονισμού του δικτύου και της ασφάλειας των μεταφορών.

Η έλλειψη φορέα που θα μπορούσε να προτάξει και να επικοινωνήσει το συγκεκριμένο αίτημα -καθώς και τη γενικότερη κατεύθυνση των πολιτικών κατευθύνσεων και προσανατολισμού που βλέπει έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια της διαχείρισης- πέρυσι τέτοια εποχή, οδήγησε στο σχετικά σύντομο ξεφούσκωμα των μεγαλειωδών από άποψη έκτασης και έντασης κινητοποιήσεων. Είναι αυτό που άκουγα από αξιόλογους συναδέλφους στη δεύτερη μεγάλη απεργία, στις 16/3/2023: "ωραία, απεργήσαμε 2 φορές σε μια βδομάδα, κατεβήκαμε στην πορεία. Τώρα τι; Ποια η συνέχεια;". Συνέχεια δεν υπήρξε...

Αν υπήρχε η παραπάνω κατεύθυνση και προσανατολισμός, θα διατυπώνονταν τέτοιου είδους ΥΠΑΡΞΙΑΚΟΥ (ΠΟΛΙΤΙΚΑ) ΤΥΠΟΥ προβληματισμοί από αυτό το υγιές κομμάτι κόσμου;

Η πραγματικότητα βόα. Γέννα καθήκοντα το πολιτικό κενό, η έλλειψη πολιτικού φορέα της εργατικής τάξης και του λαού που θα προτάσσει τη διέξοδο, που δε θα περιορίζεται σε στενούς οικονομικούς αγώνες ούτε θα παραπέμπει τα μεγάλα ζητήματα στο ασαφές κι απροσδιόριστο σοσιαλιστικό μέλλον. Η ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος απαιτεί μεγάλες συλλογικές και ατομικές υπερβάσεις από όσες συλλογικότητες και αγωνιστές αντιλαμβάνονται το συγκεκριμένο κενό.

Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Τι ισχύει; Μύθοι, ανακρίβειες και υπερβολές.

Γραπτός ΑΣΕΠ: Πώς είναι δυνατό ένας τετράωρος διαγωνισμός να θεωρείται πιο αξιόπιστος από 6, 8 και 10 χρόνια σπουδών;

 
https://e-wall.net/?p=53862
185.881.154 ευρώ καταβάλλονται σήμερα για τα επιδόματα Φεβρουαρίου 2024
185.881.154 ευρώ καταβάλλονται σήμερα για τα επιδόματα Φεβρουαρίου 2024

Σήμερα, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), υλοποιεί πληρωμές ύψους 185.881.154 ευρώ για τα επιδόματα του Φεβρουαρίου.

 

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ενημερώνουν ότι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, θα καταβληθούν τα επιδόματα για τον μήνα Φεβρουάριο, συνολικού ύψους 185.881.154 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

– Επίδομα Στέγασης: 238.249 δικαιούχοι – 29.002.838 ευρώ

– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: 190.860 δικαιούχοι – 41.641.477 ευρώ

– Αναπηρικά: 184.768 δικαιούχοι – 85.915.912 ευρώ

– Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής: 677 δικαιούχοι – 205.545 ευρώ

– Επίδομα Ομογενών: 5.630 δικαιούχοι – 198.191 ευρώ

– Επίδομα Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ν. 1296/1982: 15.024 δικαιούχοι – 6.003.118 ευρώ

– Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων: 18.112 δικαιούχοι – 7.495.582 ευρώ

– Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας: 11.503 δικαιούχοι – 2.890.111 ευρώ

– Έξοδα Κηδείας: 86 δικαιούχοι – 68.221 ευρώ

– Επίδομα Γέννησης: 11.348 δικαιούχοι – 11.399.000 ευρώ

– Επίδομα Ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: 12 δικαιούχοι – 33.900 ευρώ

– Κόκκινα Δάνεια: 2.792 δικαιούχοι – 243.372 ευρώ

– Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές: 11 – 11.000 ευρώ

– Πρόγραμμα Γέφυρα: δικαιούχοι 31 δικαιούχοι – 11.644 ευρώ

– Επίδομα Αναδοχής: 572 δικαιούχοι –276.780 ευρώ

– Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες: 146 δικαιούχοι – 15.536 ευρώ

– Πρόγραμμα Προσωπικού βοηθού: 596 δικαιούχοι – 468.927 ευρώ

Σύνολο δικαιούχων, 680.417

Σύνολο καταβολών, 185.881.154 ευρώ

 

Για περισσότερες πληροφορίες ανά επίδομα ακολουθήστε τους συνδέσμους:

-Προνοιακά Επιδόματα Ατόμων με Αναπηρία εδώ

-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα εδώ

-Επίδομα Παιδιού εδώ

-Επίδομα Στέγασης εδώ

-Επίδομα Γέννησης εδώ 

-Επίδομα Αναδοχής εδώ

-Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων  εδώ
https://e-wall.net/53917/185-881-154-evro-katavallontai-simera-gia-ta-epidomata-fevrouariou-2024/
Πτώση δομικών υλικών στο Μαράσλειο: Κίνδυνος για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αδιαφορία από Υπουργείο και Δήμο
Πτώση δομικών υλικών στο Μαράσλειο: Κίνδυνος για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αδιαφορία από Υπουργείο και Δήμο

Σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στα σχολικά κτίρια του Μαρασλείου, με πτώση σοβάδων και δομικών υλικών μετά από βροχόπτωση, θέτουν σε κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Καταγγελίες από τον Α' Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αθηνών:

Ακατάλληλοι και μη λειτουργικοί χώροι

Έλλειψη συντήρησης και επισκευών

Αδιαφορία από Υπουργείο Παιδείας και Δήμο Αθηναίων

Κανένα μέτρο για την ασφάλεια των παιδιών

Η ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Απαιτείται άμεση κινητοποίηση από όλους τους αρμόδιους φορείς για την επίλυση του προβλήματος.

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σχετικά με την πτώση δομικών υλικών στα σχολικά κτίρια του Μαρασλείου

Μια βροχή αρκεί για να προκαλέσει προβλήματα όταν τα σχολικά κτίρια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Συγκεκριμένα, στο 10ο Ειδικό Σχολείο Αθηνών, στο 12θέσιο και στο 1/θέσιο Δημοτικά Πειραματικά Σχολεία που στεγάζονται στο Μαράσλειο, σε κτίριο που χρήζει ριζικών επισκευών και σε χώρους ακατάλληλους και μη λειτουργικούς, οι εκπαιδευτικοί φτάνοντας τη Δευτέρα (26/2) το πρωί διαπίστωσαν ότι πέφτουν μεγάλα κομμάτια από σοβάδες μπροστά στις εισόδους που οδηγεί σε αίθουσες καθώς και στον προαύλιο χώρο. Βρύσες, προαύλιος χώρος, είσοδοι αιθουσών, κυριολεκτικά γέμισαν με μπάζα, δομικά υλικά και πέτρες! Ποιος ευθύνεται για τον κίνδυνο που διέτρεξαν παιδιά και εκπαιδευτικοί; Κανείς; Ποιος θα πάρει την ευθύνη; Δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τι θα συνέβαινε εάν τα δομικά υλικά έπεφταν σε ώρα διαλείμματος. Να πούμε ευτυχώς που έβρεξε το βράδυ, γιατί συνήθως η βροχή, όπως και το χιόνι, πέφτουν το βράδυ όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός πέρσι μετά τη χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας; Ως πότε θα βαδίζουμε με τη λογική του κουκουλώματος και του «πάμε κι όπου βγει»; Πόσα χρόνια τώρα ο Σύλλογός μας, όπως και άλλοι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, απαιτεί έλεγχο στατικότητας των σχολικών μονάδων, σχέδιο επισκευών, οικοδόμησης νέων σχολικών κτιρίων ώστε να έχουμε κτίρια ασφαλή και λειτουργικά;

Οι ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας και της προηγούμενης δημοτικής αρχής για αυτή την κατάσταση είναι βαρύτατες. Επιπλέον, οι δηλώσεις συμπάθειας των εκπροσώπων της νέας δημοτικής αρχής (ντρεπόμαστε γι’ αυτό το γεγονός κλπ) στη συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, δεν μας συγκινούν γιατί τις έχουμε ακούσει πολλές φορές από όλες τις απερχόμενες δημοτικές αρχές. Εκείνο που θα μας συγκινήσει είναι να δούμε συγκεκριμένα βήματα να πραγματοποιούνται και συγκεκριμένα σχέδια για την οριστική επίλυση του ζητήματος:

-

Σχέδιο άμεσης επισκευής των ζημιών με ταχύτατες διαδικασίες που θα ξεπερνούν τις συνήθεις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Έτσι ώστε, το συντομότερο δυνατόν, να παραδοθεί το κτίριο για χρήση με ασφάλεια για τα παιδιά και τις/τους εκπαιδευτικούς.

-

Σχέδιο ριζικής επισκευής των κτιρίων την ερχόμενη θερινή περίοδο με γενναία χρηματοδότηση, ώστε να διαμορφωθεί ένας σχολικός χώρος που να ανταποκρίνεται τόσο από άποψη ασφάλειας όσο και από άποψη λειτουργικότητας στις ανάγκες ενός σύγχρονου σχολείου. Ο αντιδήμαρχος που πέρασε κι αυτός την ίδια ημέρα και διαπίστωσε την έκταση των ζημιών μπορεί να κάνει μια βόλτα στο πλήρως ανακαινισμένο, ασφαλές και λειτουργικό κεντρικό κτίριο που πλέον στεγάζεται το ΕΚΠΑ για να διαπιστώσει τι απαιτείται για να αλλάξει η άθλια κατάσταση των γειτονικών σχολικών κτιρίων. Πολιτική απόφαση και γενναία οικονομική χρηματοδότηση!

-

Διεκπεραίωση του ελέγχου στατικότητας των σχολικών κτιρίων στο Δήμο Αθηναίων και ενημέρωση των εκπαιδευτικών φορέων και σωματείων για τα τεχνικά δελτία κάθε σχολικού κτιρίου. Σχέδιο επισκευών και συντήρησης όπου διαπιστωθεί πρόβλημα.

-

Καλούμε τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων σε κοινή δράση (παραστάσεις διαμαρτυρίας, κοινές συνεντεύξεις τύπου κλπ.) για το κτιριακό.

-

Καλούμε συγκεκριμένα τους γονεϊκούς φορείς να συνδιοργανώσουμε άμεσα κινητοποίηση στον Δήμο Αθηναίων για το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα.

-

Καλούμε το Δήμο Αθηναίων να πραγματοποιήσει μονοθεματική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα σχολικά κτίρια.

-

Καλούμε τους/τις συναδέλφους μας καθηγητές του ΕΚΠΑ και ιδιαίτερα όσους/ες διατελούν σε θέσεις ευθύνης για το χώρο να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας για την επισκευή των σχολείων μας.

Τέλος, θέλουμε να επισημάνουμε το εξής: Εάν – ο μη γένοιτο – είχε συμβεί τραυματισμός παιδιού, το πρώτο πράγμα που θα εξέταζε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τα ΜΜΕ θα ήταν τυχόν ευθύνες των εκπαιδευτικών. Δεν θα δίσταζαν να μιλήσουν ακόμα και για την «έλλειψη αξιολόγησης» όπως έκαναν στην περίπτωση των Τεμπών. Τώρα, το Υπουργείο Παιδείας και τα ΜΜΕ αρκούνται να κουκουλώσουν το γεγονός, να κρύψουν κάτω από το χαλί τέτοιες δυσάρεστες εικόνες, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες. Εμείς οι εκπαιδευτικοί όμως, όπως και οι γονείς, την ασφάλεια των παιδιών μας δεν την παίζουμε κορώνα-γράμματα, ούτε πρόκειται να υποταχτούμε στη λογική «πάμε κι όπου βγει». Μήπως ο κύριος Πιερρακάκης θα ήθελε να βγει για λίγο από την εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου και αντί να σέρνει στα δικαστήρια τα συνδικαλιστικά μας όργανα και να προχωρά σε στημένες επισκέψεις σε σχολεία να έρθει να του δείξουμε το κτίριο του Μαρασλείου και τα προβλήματά του;
https://e-wall.net/53909/ptosi-domikon-ylikon-sto-marasleio-kindynos-gia-mathites-kai-ekpaideftikous-adiaforia-apo-ypourgeio-kai-dimo/
Σημαντική ανακοίνωση: Επιμορφωτικά προγράμματα για στελέχη εκπαίδευσης
Σημαντική ανακοίνωση: Επιμορφωτικά προγράμματα για στελέχη εκπαίδευσης

Ομάδα στόχος:

Σύμβουλοι εκπαίδευσης

Διευθυντές/τριες, προϊστάμενοι/ες και υποδιευθυντές/ντές σχολικών μονάδων

Υποβολή αίτησης:

Μέσω της πλατφόρμας του ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ: https://online.ekdd.gr/OnlineWeb/index.jsp

Στελέχη που δεν έχουν παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα στο ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ θα πρέπει να εγγραφούν.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ"

Σας ενημερώνουμε πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι αρκετοί Διευθυντές και Υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων δεν έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα: "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ".

Παρακαλούμε να ενημερωθούν οι Σχολικές μονάδες της αρμοδιότητάς σας ώστε σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν αιτηθεί ακόμα την παρακολούθηση του παραπάνω προγράμματος, να προχωρήσουν στην κατάθεση σχετικής αίτησης μέσω της πλατφόρμας του ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ:

https://online.ekdd.gr/OnlineWeb/index.jsp​

 

Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής

 
https://e-wall.net/53904/simantiki-anakoinosi-epimorfotika-programmata-gia-stelechi-ekpaidefsis/

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

ΣΕΕΠΕΑ | Σύσταση οργανικών θέσεων / Κάλεσμα σε κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘΑ τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024
ΕΕΠ - ΕΒΠ | Σύσταση οργανικών θέσεων / Κάλεσμα σε κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘΑ τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την μονιμοποίηση των αναπληρωτών ΕΕΠ - ΕΒΠ και την άμεση σύσταση οργανικών θέσεων - Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, 13:00

Δήλωση συμμετοχής έως 1/3/2024 στο seepeakm@gmail.com

3ωρη στάση εργασίας 8:00-11:00

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘΑ τη Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024

Το Δ.Σ. του ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, έπειτα από ανακοίνωση της  ΠΟΣΕΕΠΕΑ, συνεδρίασε και αποφάσισε τη συμμετοχή στην κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024, στη 13:00 στο Υπουργείο Παιδείας και  καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά.

Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο, με τιμή συμμετοχής τα 30€ (εφόσον συμπληρωθούν 50 άτομα διαφορετικά το κόστος αυξάνεται). Η αναχώρηση θα γίνει από τη Θεσσαλονίκη και θα υπάρχει η δυνατότητα να επιβιβαστούν και συνάδελφοι από άλλες πόλεις, σύμφωνα και με τις δηλώσεις συμμετοχής.

Παρακαλούμε για τη δήλωση συμμετοχής στο mail του συλλόγου, seepeakm@gmail.com, έως και την Παρασκευή 01/03/2024.

Επίσης, για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 11:00.

Απαιτούμε:

Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών ΕΕΠ – ΕΒΠ

Άμεση σύσταση και δημοσίευση των νέων οργανικών θέσεων

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Τριανταφυλλιά Αρβανίτη

Ελένη Τσαγρή
https://e-wall.net/?p=53840
«Και οι δάσκαλοι τι χρειάζονται σε αυτούς τους μικρόψυχους καιρούς;»
«Και οι δάσκαλοι τι χρειάζονται σε αυτούς τους μικρόψυχους καιρούς;»

Δεν ξέρω αν σε τούτη τη γκρίζα εποχή που μας έλαχε ο κλήρος να κατοικήσουμε, κάθε μέρα λιγοστεύουν οι λόγοι για να πηγαίνει κανείς  (διδάσκων ή διδασκόμενος) στο σχολείο. Πιστεύω πάντως, πως αυτοί οι λόγοι ποτέ δε θα πάψουν να υπάρχουν όσο τουλάχιστον στις τάξεις και στις αυλές των σχολείων ανακατεύονται, πονάνε, γελάνε, τσακώνονται, μαθαίνουν και ξεμαθαίνουν, βρίζονται κι αγαπιούνται ανθρώπινα υποκείμενα και όχι μηχανές έκλυσης κέρδους ή απλοί ατομικοί φάκελοι επιδόσεων κι αποδόσεων.

(Βασίλης Αλεξίου, Οι ανθρωπιστικές σπουδές μπροστά στο «Σύνδρομο του Φαέθοντα, Λογοπραξίες, Αθήνα 2008, σ. 246)

 

Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, η μία την άλλη  όσο ποτέ άλλοτε. Μπροστά σ’ αυτή τη λαίλαπα του ατομικισμού και της εμπορευματοποίησης, την ώρα που οτιδήποτε είναι συλλογικό και αμεσο-δημοκρατικό κατηγορείται από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για λαϊκισμό και οπισθοδρόμηση, έχουμε χρέος να υψώσουμε ενωμένοι/ες στεντόρεια τη φωνή μας. Να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Να κρατηθούμε γερά στις επάλξεις του αγώνα μας απέναντι στις δικαστικές απειλές, την αστυνομική καταστολή, την απαξίωση και τη δυσφήμηση όλων πλέον των εργαζομένων στο χώρο της παιδείας από την προσχολική αγωγή έως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η επίθεση είναι ολομέτωπη και φοβόμαστε ότι κάποιους/ες θα μας συντρίψει. Είναι μια επίθεση που στοχεύει πρώτα απ’ όλα στις συνειδήσεις: θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η υποτιθέμενη «αξιολόγηση» (επιθεωρητισμός και κατώφλι στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας θα αντιλέγουμε εμείς με πείσμα) είναι ατομική επιλογή. Καποιοι/ες «καλοί/ες», «βολικοί/ες» θα καταλάβουν το «αμέριστο ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για αυτοβελτίωση και κατά συνέπεια βελτίωση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης και θα αξιολογηθούν. Τι μπορεί να σημαίνει αλήθεια «είναι ατομική μου επιλογή» μέσα σε ένα δημόσιο σχολείο, σ’ έναν δημόσιο χώρο εν γένει; Από πότε υφίστανται και υποστηρίζονται, με μένος κιόλας, οι ατομικές επιλογές σε χώρους όπου οι αποφάσεις σου επηρεάζουν την πορεία ενός ολόκληρου κρατικού θεσμού; Αναρωτιόμαστε.  Πόσοι/ες από τους συναδέλφους/ισσες που αποφασίζουν ελαφρά τη καρδία να αξιολογηθούν, συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται για τη δική τους επαγγελματική καριέρα αλλά για το μέλλον του δημόσιου σχολείου; Πόσοι/ες θα μπορέσουν αργότερα να σηκώσουν στις πλάτες τους την ευθύνη για τις αλλαγές που θα σαρώσουν και θα εξαφανίσουν το δημόσιο σχολείο;

Κάποιοι/ες άλλοι/ες, θα αντιστέκονται με έναν «γραφικό, λαϊκίστικο τρόπο» σε οποιαδήποτε προσπάθεια «εξυγίανσης» της δημόσιας εκπαίδευσης κι έως ότου μετανοήσουν θα σέρνονται σωρηδόν στα δικαστήρια, σε πειθαρχικές διώξεις, θα δυσφημούνται και θα λιθοβολούνται δημοσίως στην τελική γιατί ναι, ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ.

Ποιοι είμαστε, αλήθεια; Για τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων είμαστε μόνο αριθμοί σε αχανή μητρώα. Που πρέπει να μπουν επιτέλους σε μια σωστή σειρά για να λειτουργήσει το σύστημα. Μηχανάκια μιας μεγαλύτερης μηχανής. Για τους επιθεωρητές μας, παραστρατημένοι/ες υπάρξεις, παραδείγματα προς αποφυγήν και υποψήφιοι/ες μετανοούντες/ούσες. Για τους προϊσταμένους των διευθύνσεων μας, ευκαιρίες για να δοκιμάσουν αν  λειτουργεί το τμήμα αστυνομίας καταλήψεων (τα είδαμε κι αυτά τα χαρτάκια κολλημένα δίπλα στα τηλέφωνα των προϊσταμένων διευθύνσεων στις συνεχείς παραστάσεις μας διαμαρτυρίας εδώ και ενάμισι χρόνο). Για τους διευθυντές μας μπελάς κι ένα ακόμα γραφειοκρατικό βραχυκύκλωμα στη σχολική τους καθημερινότητα.

Ποιοι είμαστε, στ’ αλήθεια; Είμαστε αυτοί/ες που θα έπρεπε να συνδιαλέγεστε κάθε φορά που βάζετε στο τραπέζι μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από όλους σας την παραμικρή ρωγμή στους τοίχους των σχολείων μας, που έχουν καταμετρήσει το σωρό των σπασμένων θρανίων και καθισμάτων, την ποσότητα του χαρτιού Α4 που χρειάζεται καθημερινά ένα σχολείο για να λειτουργήσει στοιχειωδώς, τα τετραγωνικά που αναλογούν σε κάθε μαθητή/τρια μας μέσα σε αυτά τα γκρίζα σχολεία -φυλακές που με θράσος ζητάτε να τα αξιολογήσουμε εμείς ως σχολική μονάδα, την ώρα που για εμάς τους ίδιους και τις ίδιες φέρνετε εξωτερικούς αξιολογητές. Για να αποπροσανατολίσετε τους γονείς των μαθητών/τριών μας από τα πραγματικά προβλήματα των σχολικών δομών, το κτιριακό, την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση σε βαθμό τέτοιο που πλέον ζητάμε από τους γονείς μέχρι και χαρτί υγείας. Είμαστε αυτοί/ες  που αν μας ρωτούσατε έστω και μια φορά προτού καταναλώσετε τεράστια κονδύλια για εισαγωγικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών με 20 χρόνια προϋπηρεσίας, θα γνωρίζατε ποιες είναι αυτές οι θεματικές στις οποίες θέλουμε να επιμορφωθούμε. Δε θα μας επιμορφώνατε για 4CS και άλλες επιχειρηματικού τύπου δεξιότητες μέσα σε σχολεία που οι οροφές τους κατακρημνίζονται (https://www.in.gr/2023/08/04/greece/epese-orofi-tou-dimotikou-sxoleiou-ston-varnava-egklimatiki-energeia/, https://www.newsbreak.gr/ellada/529220/epese-i-orofi-se-taxi-dimotikoy-scholeioy-sto-aigaleo/), τα κράσπεδα στις αυλές καταπίνουν ολόκληρες φαγάνες (https://www.mynews.gr/ellada/ekpaideusi/thessaloniki-anoixe-megali-trypa-se-ayli-scholeioy-pic-kleisto-mechri-tin-tetarti-8-3/) και οι μαθητές/τριες μας με αυτισμό αναπνέουν χημικά βιοτεχνιών (https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/anakoinoseis/435312_thessaloniki-loyketo-sto-monadiko-sholeio-gia-paidia-me-aytismo).

Λίγη αξιοπρέπεια! Αυτό θα αρκούσε για να καταλάβετε πόσο τραγελαφικό φαίνεται να «αξιολογείς» ανθρώπινο δυναμικό υπό αυτές τις συνθήκες. Να θεωρείς σοβαρή αξιολόγηση μια στημένη παράσταση αποκομμένη από την πραγματικότητα της σχολικής καθημερινότητας. Να αξιολογείς εκπαιδευτικούς διαμορφώνοντας εκ των προτέρων ιδανικές συνθήκες διδασκαλίας που ουδεμία σχέση έχουν με την καθημερινή ροή της διδασκαλίας. Να ζητάς, ως αξιολογητής/τρια, ακόμα και να αποχωρήσουν από την τάξη μαθητές /τριες που πιθανόν να δυσκολέψουν το θεάρεστο έργο σου για να συνεχίσεις απρόσκοπτα την παρατήρηση-αξιολόγηση σαν να βρίσκεσαι μέσα σε αποστειρωμένη γυάλα.

Αρκετά, συνάδελφοι και συναδέλφισσες! Δεν ξέρω πόσα ακόμα θα πρέπει να ανεχτούμε μέχρι να συνειδητοποιήσουμε το ρόλο μας πάνω απ’ όλα! Το ρόλο μας ως ανθρώπινα υποκείμενα, μέλη μιας εκπαιδευτικής κοινότητας που περιλαμβάνει ανθρώπινους ψυχισμούς, αναδυόμενες ή/και κατασταλαγμένες προσωπικότητες, σχέσεις κοινωνικές (και όχι ατομικές, που ως γνωστόν δεν υφίστανται!).  Δεν ξέρω ποια άλλα λόγια, καλύτερα από αυτά που διαβάζουμε στην αρχή αυτού του κείμενου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΕΡΔΟΥΣ.

ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ  ΩΣ ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΧΩΡΕΣΟΥΝ ΣΕ ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΤΑΙ ΒΙΑΙΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

 

Ομάδα Πειραματόζωων Εκπαιδευτικών
https://e-wall.net/53882/kai-oi-daskaloi-ti-chreiazontai-se-aftous-tous-mikropsychous-kairous/
Υποβολή αιτήσεων για την επιλογή 14 Υπηρεσιακών Γραμματέων σε Υπουργεία
Υποβολή αιτήσεων για την επιλογή 14 Υπηρεσιακών Γραμματέων σε Υπουργεία

Προθεσμία: 11 Μαρτίου 2024, 14:00

Δικαιούχοι:

Τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι ΠΕ ή ΤΕ

Αορίστου χρόνου σχέση εργασίας (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου)

Ανήκουν οργανικά σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης (ν. 4270/2014)

Πληρούν τα ελάχιστα προσόντα (Κεφάλαιο Α΄)

Διαδικασία:

Ηλεκτρονική υποβολή "ΑΙΤΗΣΗΣ-Πίνακα Καταγραφής Ελάχιστων και Αξιολογούμενων Προσόντων" στο ΑΣΕΠ (www.asep.gr > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Αίτηση)

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ (14) ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Γνωστοποιείται ότι εκκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (ΑΔΑ: ΨΩΖΚ6Η6-ΓΦΕ­_ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) για την επιλογή δεκατεσσάρων (14) Υπηρεσιακών Γραμματέων στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Μετανάστευσης και Ασύλου, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν.4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α΄133), όπως ισχύει.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ανωτέρω διαδικασία πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική «ΑΙΤΗΣΗ-Πίνακα Καταγραφής Ελάχιστων και Αξιολογούμενων Προσόντων» συμμετοχής στο ΑΣΕΠ με επισυναπτόμενα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου  (www.asep.gr > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Αίτηση) ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος  (Κεφάλαια Β΄ και Ε΄).

Επισημαίνεται ότι, δικαίωμα συμμετοχής στην εν λόγω Πρόσκληση έχουν οι υπηρετούντες τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ανήκουν οργανικά σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης του αρ. 14 του ν.4270/2014 και που πληρούν τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα (Κεφάλαιο Α΄).

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο πλήρες κείμενο της ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ το οποίο έχει αναρτηθεί στο Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» στο opengov.gr και στις ιστοσελίδες των οικείων Υπουργείων.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ανωτέρω διαδικασία λήγει στις 11 Μαρτίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00.

Για την ομαλή λειτουργία του συστήματος υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, συνιστάται στους υποψήφιους να μην αναμένουν την τελευταία ημέρα για να υποβάλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση καθώς τυχόν υπερφόρτωση του διαδικτύου ή σφάλμα στη σύνδεση με αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολία ή αδυναμία υποβολής αυτής.

Το ΑΣΕΠ δεν φέρει ευθύνη για τυχόν αδυναμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης που οφείλεται στους προαναφερόμενους παράγοντες.

Για τυχόν τεχνικές διευκρινίσεις και μόνο σχετικά με τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών & Aνάπτυξης Εφαρμογών του ΑΣΕΠ ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.asep.gr/helpdesk > Δημιουργία Ερωτήματος > Τεχνικές ερωτήσεις ή τηλεφωνικά (2131319100 - Επιλογή 4): τις εργάσιμες ημέρες κατά τις ώρες 08:00 μέχρι 20:00 και τις αργίες κατά τις ώρες 10:00 μέχρι 16:00.

Για γενικές διευκρινίσεις σχετικά με την Προκήρυξη και τη συμμετοχή σε αυτή οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.asep.gr/helpdesk > Δημιουργία Ερωτήματος > Γενικές διευκρινίσεις ή τηλεφωνικά (2131319100, Επιλογή 2), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 08:00 μέχρι 14:00.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραίτητο οι υποψήφιοι να συμβουλεύονται τις Συχνές Ερωτήσεις και τα Εγχειρίδια Χρήσης (Βοήθεια → Συχνές Ερωτήσεις ή Εγχειρίδια Χρήσης) πριν την επικοινωνία τους με το ΑΣΕΠ.
https://e-wall.net/53855/ypovoli-aitiseon-gia-tin-epilogi-14-ypiresiakon-grammateon-se-ypourgeia/
3ΓΒ/2023 : Διευκρινίσεις σχετικά με την προκήρυξη
3ΓΒ/2023 : Διευκρινίσεις σχετικά με την προκήρυξη

Λόγω τεχνικού προβλήματος κατά την αποθήκευση αιτήσεων, το ΑΣΕΠ καλεί όλους τους υποψηφίους της προκήρυξης 3ΓΒ/2023 να ελέγξουν τις προτιμήσεις (κωδικούς θέσεων) στην ηλεκτρονική αίτησή τους.

Βήματα:

Ελέγξτε αν οι προτιμήσεις στην ενότητα "ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ" είναι αυτές που δηλώσατε αρχικά.

Εάν ναι, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα.

Εάν όχι, ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται στην ανακοίνωση.

Προσοχή:

Μόνο το pdf αρχείο προτιμήσεων της αίτησης "3ΓΒ/2023 Προτιμήσεις" θα λαμβάνεται υπόψη.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων "3ΓΒ/2023 Προτιμήσεις" είναι από 29/02/2024 έως 12/03/2024.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3ΓΒ/2023

Λόγω τεχνικού προβλήματος που ανέκυψε κατά την αποθήκευση ορισμένων ηλεκτρονικών αιτήσεων υποψηφίων της Προκήρυξης 3ΓΒ/2023 του ΑΣΕΠ (Φ.Ε.Κ. 51/13.12.2023/τ. Α.Σ.Ε.Π. & Φ.Ε.Κ. 53/20.12.2023/τ. Α.Σ.Ε.Π) για την πλήρωση συνολικά τεσσάρων χιλιάδων διακοσίων εβδομήντα έξι (4.276) θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης από επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού (Β΄ Στάδιο) σε φορείς του δημοσίου,

το ΑΣΕΠ καλεί

Όλους τους υποψηφίους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στην ως άνω διαδικασία, να ελέγξουν ότι οι προτιμήσεις (κωδικοί θέσεων) στην ενότητα «ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ» της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής τους – και όχι στα τυχόν συνημμένα pdf - , είναι αυτές που είχαν δηλώσει στην αρχική αίτηση συμμετοχής τους.

Οι υποψήφιοι που θα διαπιστώσουν ότι οι προτιμήσεις τους (κωδικοί θέσεων) στην ενότητα «ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ» είναι αυτές που είχαν δηλώσει στην αρχική αίτηση συμμετοχής τους, δε χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Εφόσον όμως οι υποψήφιοι διαπιστώσουν ότι οι προτιμήσεις τους (κωδικοί θέσεων) είναι διαφορετικές από τις αρχικά δηλωθείσες, παρακαλούνται όπως ακολουθήσουν τα σχετικά βήματα.

Για τους υποψηφίους που θα ακολουθήσουν τα εν λόγω βήματα, επισημαίνεται  ότι οι προτιμήσεις (κωδικοί θέσεων) που έχουν ήδη καταχωριστεί ηλεκτρονικά μέσω της αρχικής αίτησής τους έως 24/01/2024 (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της Προκήρυξης 3ΓΒ/2023), καθώς και τα τυχόν αρχεία pdf, θα αντικατασταθούν στο σύνολό τους με το pdf αρχείο προτιμήσεων της αίτησης «3ΓΒ/2023 Προτιμήσεις». Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε άλλο αρχείο πέραν του pdf αρχείου προτιμήσεων δε λαμβάνεται υπόψη.

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης «3ΓΒ/2023 Προτιμήσεις» ισχύουν οι αρχικά δηλωθείσες προτιμήσεις (κωδικοί θέσεων).

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων αρχίζει στις 29 Φεβρουαρίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 08:00 και λήγει στις 12 Μαρτίου 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00.

Με την αίτηση δεν απαιτείται η υποβολή παραβόλου.

Για τεχνικές διευκρινίσεις σχετικά με την ως άνω διαδικασία, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών και Ανάπτυξης Εφαρμογών του ΑΣΕΠ ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.asep.gr/helpdesk > Δημιουργία Ερωτήματος > Τεχνικές ερωτήσεις ή τηλεφωνικά (2131319100 - Επιλογή 4): τις εργάσιμες ημέρες κατά τις ώρες 08:00 μέχρι 20:00 και τις αργίες κατά τις ώρες 10:00 μέχρι 16:00.

Οι σχετικές διευκρινίσεις απεστάλησαν στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση.
https://e-wall.net/53849/3gv-2023-diefkriniseis-schetika-me-tin-prokiryxi/
ΠΟΣΥΠ: Αίτημα για κατάργηση άδικης διάταξης νόμου για τα ΑΕΙ η οποία  εξαιρεί υπαλλήλους του δημοσίου τομέα από τη δυνατότητα ανάθεσης διδακτικού έργου
ΠΟΣΥΠ: Αίτημα για κατάργηση άδικης διάταξης νόμου για τα ΑΕΙ η οποία  εξαιρεί υπαλλήλους του δημοσίου τομέα από τη δυνατότητα ανάθεσης διδακτικού έργου

Η ΠΟΣΥΠ ζητά την άμεση αναθεώρηση της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022, η οποία  εξαιρεί υπαλλήλους του δημοσίου τομέα από τη δυνατότητα ανάθεσης διδακτικού έργου σε εντεταλμένους διδάσκοντες στα ΑΕΙ.

Η ΠΟΣΥΠ υποστηρίζει:

Η διάταξη είναι άδικη και καταχρηστική, καθώς δεν αιτιολογείται επαρκώς από τον νομοθέτη.

Αντιστρατεύεται θεμελιώδεις αρχές, όπως η ισότητα, η ισονομία και η δικαιοσύνη.

Εξαλείφει την προοπτική των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα να θεμελιώσουν προϋποθέσεις για μετέπειτα εκλογή τους σε θέσεις Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού.

Σύμβουλος ανέβασε βίντεο από αξιολόγηση στο TikTok & στο Fb

Γιατί ακόμα και με την ψυχρή λογική η επιλογή είναι Απεργία – Αποχή

ΠΟΣΥΠ / ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ

κ. Υπουργέ, κ. Γενικέ,

κ. Βουλευτές,

Η ΠΟΣΥΠ επικοινωνεί μαζί σας, μετά την κατάθεση στην Βουλή του ν/σ «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»  για να ζητήσει την κατάργηση μίας άδικης και καταχρηστικής διάταξης νόμου,  η οποία θα πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα με το κατατεθέν ν/σ για την τριτοβάθμια  εκπαίδευση και συγκεκριμένα ζητάμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο άμεσης αναθεώρησης της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141), στην κατεύθυνση απαλοιφής της περίπτωσης ε΄, σύμφωνα με την οποία  υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή  ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα, είναι  εξαιρούμενα πρόσωπα της διαδικασίας ανάθεσης διδακτικού έργου σε εντεταλμένους διδάσκοντες στα ΑΕΙ.

Όπως είναι φυσικό η νομοθέτηση του  κωλύματος ανάληψης διδακτικού έργου από υπαλλήλους των φορέων του δημοσίου τομέα, οι οποίοι διαθέτουν κατά τα λοιπά τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα (τίτλοι σπουδών, διδακτική εμπειρία, ερευνητικό και επιστημονικό έργο) με τους μη εξαιρούμενους υποψηφίους του ιδιωτικού τομέα για την πλήρωση των ίδιων θέσεων, δεν μπορεί να αιτιολογηθεί επαρκώς και λογικώς από τον νομοθέτη διότι δεν υπάρχουν ούτε αποχρώντες λόγοι  δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογούν την διαφορετική και καταχρηστική αυτή μεταχείριση μίας  συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων, δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων.

Άλλωστε η διάταξη αυτή αντιστρατεύεται θεμελιώδεις αρχές, όπως την ισότητα, την ισονομία και την δικαιοσύνη στην προοπτική  πρόσβασης σε θέσεις διδακτικού προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,  με κριτήριο την προσωπική αξία και ικανότητα των ενδιαφερομένων.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί προσθέτως ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις αναφορικά με τα προσόντα εκλογής μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (άρ. 143, ν. 4957/2022), απαιτείται ο υποψήφιος να έχει συμπληρώσει, αναλόγως της βαθμίδας της προκηρυσσόμενης  θέσης, από τρία (3) έως έξι (6) έτη εμπειρίας αυτοδύναμου διδακτικού έργου σε φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εύλογα συνάγεται, ότι ο αποκλεισμός των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα από την δυνατότητα να αναλάβουν διδακτικό έργο ως εντεταλμένοι διδάσκοντες εξαλείφει συγχρόνως την προοπτική να θεμελιώσουν και τις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη μετέπειτα εκλογή τους σε θέσεις Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, κατά μείζονα λόγο αν η διαδικασία του άρθρου 173 τείνει να καταστεί η αποκλειστική  οδός ανάθεσης διδακτικού έργου για τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου.

Για όλα τα ανωτέρω, σας καλούμε με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο  να αναθεωρήσετε και να απαλείψετε την περ.ε΄, της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν.4957/2022

                                                                      

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             Ο ΑΝ.  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ                                                                 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
https://e-wall.net/?p=53805
Αίτημα για σύσταση νέων οργανικών θέσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ και παράσταση διαμαρτυρίας
Αίτημα για σύσταση νέων οργανικών θέσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ και παράσταση διαμαρτυρίας

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ ζητά την άμεση ένταξη στο νομοσχέδιο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια τροπολογίας για τη σύσταση 1550 νέων οργανικών θέσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ στις ΣΜΕΑΕ. Η ύπαρξη 8877 αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ με ελάχιστες έως μηδενικές οργανικές θέσεις δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, ώρα 13:00 στο Υπουργείο Παιδείας, με 3ωρη στάση εργασίας.

Ωρολόγιο πρόγραμμα ΕΕΠ-ΕΒΠ / Ενημέρωση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.

ΟΔΗΓΟΣ: Το έργο του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) στην Ειδική και Γενική Εκπαίδευση

ΠΟΣΕΕΠΕΑ / Να προστεθεί στο νομοσχέδιο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια και την Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, σχετική τροπολογία για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ και καλεί όλα τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:00 στο Υπουργείο Παιδείας.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε στο νομοσχέδιο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια και την Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου την άμεση συμπερίληψη των 1550 νέων οργανικών θέσεων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην Αιτιολογική Έκθεση του ν/σ για τα Πανεπιστήμια υπάρχει η αιτιολογική έκθεση του Υπουργείου Παιδείας για την αναγκαιότητα σύστασης των νέων οργανικών θέσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ και ειδικότερα στο άρθρο 178, «Επιτυγχάνεται η πληρέστερη κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) και η αναβάθμιση της παρεχόμενης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.)», όπου μέχρι και σήμερα δεν έχουν προστεθεί οι νέες οργανικές του ΕΕΠ και ΕΒΠ.

Μέχρι και σήμερα έχουμε σχεδόν 9000 προσλήψεις αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ όπου οι οργανικές θέσεις των Λογοθεταπευτών , Εργοθεραπευτών ,Σχολικών Νοσηλευτών , Φυσικοθεραπευτών,, Κοινωνικών Λειτουργών, Ψυχολόγων και  του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού είναι ελάχιστες έως και μηδενικές .

Στη σημερινή εποχή που μιλάμε όλοι μας για συμπερίληψη και πρώιμή παρέμβασή δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει σταθερό προσωπικό στα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Δεν υπάρχει χρόνος για καμία άλλη καθυστέρηση, οι μαθητές των Ειδικών Σχολείων και οι γονείς τους  θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους!

Η Ειδική Αγωγή δεν έχει χρώματα , θα πρέπει να δείξετε έμπρακτα την ευαισθησία σας και την υποστήριξη σας στα Ειδικά σχολεία, στους μαθητές και στους γονείς έτσι ώστε να έχουν σταθερό και μόνιμο προσωπικό .

Ζητάμε άμεσα να κατατεθεί τροπολογία με τη σχετική διάταξη για τη σύσταση των νέων οργανικών θέσεων του ΕΕΠ και ΕΒΠ !

Ακόμα το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ καλεί όλα τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:00 στο Υπουργείο Παιδείας και  κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 για το πρωινό πρόγραμμα  και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη του ΕΕΠ και ΕΒΠ  για το απογευματινό (13.15 – 17.00)  για τη συμμετοχή των συναδέλφων.

Καλούμε και τους τοπικούς συλλόγους( ΣΕΕΠΕΑ )  αντίστοιχα να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές  διευθύνσεις .

 

Ο εμπαιγμός θα πρέπει να τελειώσει !

 

Δυναμικά και μαζικά για ότι μας αξίζει!

                                                  ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ 

                  Πρόεδρος Γενικός                    Γραμματέας

              Χρήστος Βουλιώτης           Σεραφείμ (Μάκης) Λάππας
https://e-wall.net/?p=53802
Από την Παρασκευή 1η Μαρτίου - Δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής από τη ΔΥΠΑ
Από την Παρασκευή 1η Μαρτίου - Δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινάνε οι αιτήσεις για τα 21 νέα εργαστήρια του Μαρτίου!

Θέματα:

Δημιουργία αποτελεσματικού βιογραφικού

Προετοιμασία για συνέντευξη

Επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα

Επιχειρηματικό σχέδιο

Κοινωνικά δίκτυα στην αναζήτηση εργασίας

ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ: Χρηστικός οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις

Από την Παρασκευή 1η Μαρτίου οι αιτήσεις για τα δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Μάρτιο 2024

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα διαδικτυακά e-Eργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη στην αγορά εργασίας από εξειδικευμένα στελέχη, η ΔΥΠΑ συνεχίζει τη δράση τον Μάρτιο με 21 νέα εργαστήρια.

Όλοι όσοι αναζητούν ή θέλουν να αλλάξουν εργασία, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια στις εξής θεματικές ενότητες:

- Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό

- Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη

- Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα

- Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο

- Τα κοινωνικά δίκτυα στην αναζήτηση εργασίας

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από την Παρασκευή 1η Μαρτίου στη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/workshops

Το πρόγραμμα των e-Eργαστηρίων διαμορφώνεται ως εξής:

Στο κάθε εργαστήριο διάρκειας 2 ωρών υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων συμμετοχής (έως 50 άτομα) και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής της συμμετοχής.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων ανά εργαστήριο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε παραπάνω από ένα εργαστήρια, εφόσον το επιθυμούν.

Στόχος των εργαστηρίων είναι οι συμμετέχοντες να προετοιμαστούν για την ταχύτερη και αποτελεσματική ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται και ενεργοποιούνται στην αναζήτηση κατάλληλης θέσης εργασίας ή/και μπορούν να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και να ενισχύσουν την απασχολησιμότητά τους μέσω ενός αποτελεσματικού βιογραφικού, της προετοιμασίας για συνεντεύξεις με επιχειρήσεις και της κατάλληλης χρήσης των μέσων επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.dypa.gov.gr
https://e-wall.net/?p=53791
ΣΑΤΕΑ: Η Κυβέρνηση στα δικαστήρια για να πνίξει την αντίσταση στην αξιολόγηση - Να επανακηρυχθεί η Απεργία-Αποχή!
ΣΑΤΕΑ: Καταδίκη της στάσης της Κυβέρνησης για την Απεργία-Αποχή

Η Κυβέρνηση στα δικαστήρια για να πνίξει την αντίσταση στην αξιολόγηση - Να επανακηρυχθεί η Απεργία-Αποχή!

Ο ΣΑΤΕΑ καταδικάζει την προσφυγή της Κυβέρνησης στα δικαστήρια για να σταματήσει την Απεργία-Αποχή των εκπαιδευτικών.

Η στάση του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί ομολογία αποτυχίας της αντιπαιδαγωγικής και αντιεπιστημονικής αξιολόγησης.

Οι στάσεις εργασίας για την παρακολούθηση του μαθήματος από τους αξιολογητές ισχύουν κανονικά.

Ο ΣΑΤΕΑ καλεί την ΔΟΕ να επανακηρύξει την Απεργία-Αποχή.

Θέση ΣΑΤΕΑ σχετικά με την ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ως Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ) καταδικάζουμε τη στάση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, που για μια ακόμη φορά, απέστειλαν εξώδικο στους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται στα σχέδια της κατηγοριοποίησης των σχολείων μέσω της αξιολόγησης!

H απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προσφύγει στις δικαστικές αίθουσες αποδεικνύει την δύναμη του ενοποιημένου εκπαιδευτικού κινήματος και ταυτόχρονα δείχνει την αποτυχία του αντιπαιδαγωγικoύ και αντιεπιστημονικού εγχειρήματος της αξιολόγησης. Είναι ομολογία, πως δεν έχουν άλλο τρόπο να επιβάλλουν την αξιολόγηση παρά μόνο με τη δικαστική συνδρομή.

Κάθε εκπαιδευτικός, πλέον βλέπει πως έπεσε η μάσκα και αυτού του Υπουργού «Παιδείας», παρά το ήπιο προφίλ που «έπλεκαν» διάφοροι καλοθελητές.

Οι στάσεις εργασίας για την παρακολούθηση του μαθήματος από τους αξιολογητές ισχύουν κανονικά. Η σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου δεν τις περιλαμβάνει.

Στη βάση και των προηγούμενων ανακοινώσεων μας, θα στηρίξουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις των ομοσπονδιών και των σωματείων μας για την επαναπροκήρυξη της Απεργίας – Αποχής! Καλούμε την ΔΟΕ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναπροκήρυξη της Απεργίας – Αποχής, τόσο από την ΑΔΕΔΥ, όσο και από την ίδια την Ομοσπονδία καθώς και με οργανωμένο τρόπο από τα πρωτοβάθμια σωματεία!

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ του ΣΑΤΕΑ
https://e-wall.net/53832/satea-i-kyvernisi-sta-dikastiria-gia-na-pnixei-tin-antistasi-stin-axiologisi-na-epanakirychthei-i-apergia-apochi/

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Προκήρυξη Εξετάσεων Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (Α’ εξεταστική περίοδος 2024)
Προκήρυξη Εξετάσεων Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (Α’ εξεταστική περίοδος 2024)

Υποβολή αιτήσεων:

Από: Παρασκευή 1-3-2024

Έως: Δευτέρα 11-3-2024, ώρα 23:59

Πού: Ηλεκτρονικά

Ημερομηνίες εξετάσεων:

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Εξεταζόμενες γλώσσες:

Αγγλική

Γαλλική

Γερμανική

Ιταλική

Ισπανική

Επίπεδα:

Α1+Α2 (στοιχειώδης & βασική γνώση)

Β1+Β2 (μέτρια & καλή γνώση)

Γ1+Γ2 (πολύ καλή & άριστη γνώση)

Πληρωμή παραβόλου:

Ποσά:

60€ για Α1+Α2

80€ για Β1+Β2

100€ για Γ1+Γ2

Πώς:

e-paravolo μέσω www.gsis.gr ή Κ.Ε.Π.

Πιστωτική/προπληρωμένη/χρεωστική κάρτα (για πιστοποιημένους χρήστες)

Προκήρυξη Εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Α’ εξεταστικής περιόδου 2024

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι από την  Παρασκευή 1-3-2024 έως και τη Δευτέρα 11-3-2024 και ώρα 23.59 θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων για τις Εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Α’ εξεταστικής  περιόδου 2024.

Οι Εξετάσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 και την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 για την πιστοποίηση της γνώσης των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής για τα επίπεδα:

α) Α1+Α2 (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση»), με ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση.

β) Β1+Β2 (Β1 «μέτρια γνώση» και Β2 «καλή γνώση»), με ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση.

γ) Γ1+Γ2 (Γ1 «πολύ καλή γνώση» και Γ2 «άριστη γνώση»), με ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση.»

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Εξετάσεις, παρακαλούμε να μεριμνήσουν ώστε έγκαιρα να ολοκληρώσουν όλα τα στάδια της απαιτούμενης διαδικασίας για την υποβολή της αίτησής τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Συγκεκριμένα, έως τη Δευτέρα 11-3-2024 και ώρα 23.59:

Α) Να έχουν εκδώσει και να έχουν πληρώσει το παράβολο Δημοσίου (e-paravolo) για το αντίστοιχο επίπεδο εξέτασης της γλώσσας που επιθυμούν. Η δημιουργία του e-paravolo πραγματοποιείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr ή μέσω Κ.Ε.Π. Η πληρωμή του πραγματοποιείται για μη πιστοποιημένους χρήστες μέσω Τράπεζας ή Ε.Λ.Τ.Α. Οι πιστοποιημένοι χρήστες μπορούν να καταβάλουν το ποσό του παραβόλου μέσω πιστωτικής/προπληρωμένης/χρεωστικής κάρτας των Ελληνικών Τραπεζών.

Τα ποσά των παραβόλων ανά επίπεδο είναι τα εξής:

α. 60 ευρώ για την ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση των επιπέδων Α1 + Α2

β. 80 ευρώ για την ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση των επιπέδων Β1 + Β2

γ. 100 ευρώ για την ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση των επιπέδων Γ1 + Γ2

- Το πρόγραμμα των εξετάσεων ΕΔΩ 

- Οι περιοχές εξετάσεων ΕΔΩ 

- Οι προδιαγραφές ΕΔΩ 

- Το ΔΤ σε μορφή pdf 
https://e-wall.net/53782/prokiryxi-exetaseon-kratikou-pistopoiitikou-glossomatheias-a-exetastiki-periodos-2024/
Η σημασία των σχολικών χώρων και των κτιριακών υποδομών στην ανάπτυξη των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Ερευνητικά δεδομένα και επιστημονικές προσεγγίσεις.

Συνέχιση του αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, ενάντια στην κατηγοριοποίηση – εμπορευματοποίηση. 3η κεντρική δράση για το 2024.

Κυριακή 3 Μαρτίου, 6:30 μ.μ.   Διαδικτυακή Εκδήλωση της Δ.Ο.Ε.

«Η σημασία των σχολικών χώρων και των κτιριακών υποδομών στην ανάπτυξη των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Ερευνητικά δεδομένα και επιστημονικές προσεγγίσεις.»

Αξιολόγηση / Οι οδηγίες και τα επικαιροποιημένα βήματα για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας – Α2

Γ.Σ.Ε.Ε. – Οδηγός Εργασιακών Δικαιωμάτων / «Γνωρίζω & Διεκδικώ τα Δικαιώματά μου»!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στο πλαίσιο του αγώνα μας για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου ξεκίνησε η υλοποίηση του τρίτου κύκλου των δράσεων/ διαδικτυακών εκδηλώσεων που έχουν διατυπωθεί στα ενιαία κείμενα και έχουν αναρτηθεί από τις σχολικές μονάδες. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 27ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο (σε συνεργασία με την Παγκύπρια Ομοσπονδία) στην Αλεξανδρούπολη, με πολύ σημαντικές εισηγήσεις και με την παρουσίαση της τελευταίας έρευνας της Δ.Ο.Ε. για το εργασιακό άγχος και την εργασιακή εξουθένωση καθώς και η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Οι όροι διαβίωσης και οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών. Η επίδρασή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, τη διδασκαλία και τη μάθηση».

Το σύνολο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν και φέτος περιλαμβάνει επιστημονικές ημερίδες/συνέδρια, ερευνητικές καταγραφές και ερωτηματολόγια αποτύπωσης των απόψεων των εκπαιδευτικών, ηλεκτρονικές εκδόσεις των πρακτικών των ημερίδων, κοινές εκδηλώσεις με εκπαιδευτικούς φορείς (εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, γονεϊκούς φορείς, Παιδαγωγικά Τμήματα), στη βάση των αιτημάτων του Κλάδου, έτσι ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη την πολιτική κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Η μαζική μας συμμετοχή στις Εκδηλώσεις αποτελεί άλλη μια μορφή αγώνα, στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης της 92ης Γενικής Συνέλευσης, για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, του κοινωνικού αγαθού της γνώσης των μαθητών μας, της παιδαγωγικής μας υπόστασης, της εργασίας μας και της δημοκρατικής λειτουργίας των σχολείων. Αποτελεί ένδειξη ενότητας και αντίστασης απέναντι στις δικαστικές προσφυγές, στις διαρκείς πιέσεις και απειλές του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και τα φαινόμενα αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και συνειδητής παραπληροφόρησης που σημειώνονται με ένταση σε όλη τη χώρα, από τους διοικητικούς και εποπτικούς μηχανισμούς του νεοεπιθεωρητισμού, μπροστά στην αταλάντευτη στάση χιλιάδων Σχολείων που ανάρτησαν τα ενιαία κείμενα και στη γενναία αντίσταση δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων με τη συμμετοχή τους στην Α/Α  από την ατομική αξιολόγηση/χειραγώγηση.

Το σύνολο των δράσεων που θα υλοποιηθούν αποτελούν μια προσπάθεια εκπαιδευτικής, παιδαγωγικής και κοινωνικής παρέμβασης, που  θα τεκμηριώσει θέσεις και αιτήματα του κλάδου, θα εξοπλίσει το εκπαιδευτικό κίνημα, θα αναδείξει την εφαρμοζόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται η τρίτη διαδικτυακή εκδήλωση την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, με τίτλο: «  σημασία των σχολικών χώρων και των κτιριακών υποδομών στην ανάπτυξη των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Ερευνητικά δεδομένα και επιστημονικές προσεγγίσεις.»

Εισηγητές:

- Γιώργος Χριστόπουλος, μέλος Κ.ΑΝ.Ε.Π. και Πρόεδρος Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

- Κυριακή Τσουκαλά, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Α.Π.Θ.

- Μανώλης Δανδουλάκης, Πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων στην ΚΤ.ΥΠ.

 

Η Εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο youtube στον σύνδεσμο:

https://youtube.com/live/OglkwN4iERg?feature=share

Οι ερωτήσεις προς τους ομιλητές μπορούν να κατατίθενται γραπτά στον σύνδεσμο:

https://forms.gle/iqZzB5aVGpa5EcL39

 
https://e-wall.net/?p=53695
Λειτουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας efka.gov για δήλωση απασχόλησης συνταξιούχων
Λειτουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας efka.gov για δήλωση απασχόλησης συνταξιούχων

Άνοιξε η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Στόχος η αύξηση των εσόδων τους, καθώς πλέον λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους (αντί 70% έως τώρα).

Εξαιρούνται από την παρακράτηση 10% συγκεκριμένες ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, και συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας.

Σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php, για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Άνοιξε σήμερα Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα, δήλωσης της απασχόλησης των συνταξιούχων. Με την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php, ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση των εσόδων των εργαζόμενων συνταξιούχων οι οποίοι πλέον λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους από το 70% που λάμβαναν έως τώρα.

Με αφορμή τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Πρόκειται για μια ουσιώδη βελτίωση στο εισόδημα των εργαζόμενων συνταξιούχων. Πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι συμπολίτες μας, θα μπορούν να εισπράττουν τη σύνταξή τους στο ακέραιο, ενώ θα υπάρχει μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους. Μάλιστα αυτή η παρακράτηση θα επιφέρει σταδιακώς και αύξηση της σύνταξής τους. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα για τον καθένα εργαζόμενο συνταξιούχο που μπορεί να φθάσει έως 3.500 ευρώ ετησίως. Με τη νέα αυτή μεταρρύθμιση, που εκκινεί σήμερα με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Είμαστε κοντά στους συμπολίτες μας με έργα και πράξεις».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, ανέφερε: «Τέθηκε σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα δήλωσης της απασχόλησης συνταξιούχων. Ήδη οι συνταξιούχοι που εργάζονται είδαν ακέραιη τη σύνταξή του Ιανουαρίου στους λογαριασμούς τους χωρίς την παρακράτηση του 30%. Από σήμερα όλοι οι συνταξιούχοι που επιθυμούν να εργασθούν μπορούν με ένα «κλικ» τόσο να δηλώσουν την έναρξη της απασχόλησης όσο και τυχόν λόγους εξαίρεσής τους από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ. Με το μέτρο αυτό, δίνουμε κίνητρα σε όσους συνταξιούχους μπορούν και επιθυμούν να εργαστούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας αυξάνοντας άμεσα το διαθέσιμο εισόδημά τους αλλά και, μελλοντικά, τη σύνταξή τους.»

 

Σημειώνεται ότι από την παρακράτηση του νέου πόρου 10% επί των αποδοχών υπέρ ΕΦΚΑ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως άτομα με ψυχική αναπηρία, όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας. Επίσης από τον πόρο εξαιρούνται και οι απασχολούμενοι σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, για τους οποίους όμως προβλέπεται αναστολή σύνταξης έως το 62ο έτος της ηλικίας τους.

 
https://e-wall.net/?p=53688
Σχέδιο νόμου για ιδιωτικά ΑΕΙ: Την απόσυρση του νομοσχέδιου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ – Με το αίτημα συμφώνησαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση
Σχέδιο νόμου για ιδιωτικά ΑΕΙ: Την απόσυρση του νομοσχέδιου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ – Με το αίτημα συμφώνησαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά και τη Πλεύση Ελευθερίας, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο εισηγητής από την πλευρά της αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος και πολιτειακή εκτροπή. Η συζήτηση σχετικά με το θέμα άρχισε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ενώ παράλληλα παρατηρούνται κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις σε πολλές σχολές από φοιτητές και εκπαιδευτική κοινότητα. Αναμένονται νέες μαζικές κινητοποιήσεις στο κέντρο των μεγάλων πόλεων προς την επόμενη εβδομάδα.

Σχέδιο νόμου για ιδιωτικά ΑΕΙ: Συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων:

Ξεκίνησε στις 10:00 π.μ. την Τρίτη 27/2

Εξετάζει το σχέδιο νόμου "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων"

Αιτήματα και αντιδράσεις:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος και πολιτειακή εκτροπή.

ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας συντάχθηκαν με το αίτημα.

Η Νίκη θα καταθέσει ένσταση συνταγματικότητας στην Ολομέλεια.

Κινητοποιήσεις:

Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε σχολές για 7η εβδομάδα.

Αναμένονται νέες μαζικές κινητοποιήσεις στις 7 Μαρτίου (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, άλλες πόλεις).

Η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια προβλέπεται για 8 Μαρτίου.

 
https://e-wall.net/53770/schedio-nomou-gia-idiotika-aei-tin-aposyrsi-tou-nomoschediou-zitise-o-syriza-me-to-aitima-symfonisan-kke-nea-aristera-kai-plefsi/
Ζήσε χωρίς εκφοβισμό: «Είναι στο χέρι σου» - Διαδικτυακή Εκδήλωση του ΚΜΟΠ για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού
Ζήσε χωρίς εκφοβισμό: «Είναι στο χέρι σου» - Διαδικτυακή Εκδήλωση του ΚΜΟΠ για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Εκδήλωση ΚΜΟΠ | Ζήσε χωρίς εκφοβισμό: «Είναι στο χέρι σου»

Το ΚΜΟΠ, στο πλαίσιο του προγράμματός του Live Without Bullying, διοργανώνει, για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Zήσε χωρίς εκφοβισμό: «Είναι στο χέρι σου»", την Τρίτη 5 Μαρτίου, ώρα 15:30-17:00.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή δωρεάν εδώ.

Πού οφείλεται η έξαρση του εκφοβισμού; Πώς μπορούμε να επικαιροποιήσουμε τις πολιτικές, τα διαθέσιμα εργαλεία και τις πρακτικές για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της παραβατικότητας των ανηλίκων; Με ποιο τρόπο συνδέεται ο εκφοβισμός με την παραβατικότητα των ανηλίκων; Πώς θα μπορούσαν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, στοχεύοντας σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη;

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα παραπάνω ερωτήματα κα στη συνέχεια θα παρουσιαστούν τα νέα εργαλεία του προγράμματος Live Without Bullying, που υλοποιεί το ΚΜΟΠ από το 2015. Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτές ενηλίκων, δημοσιογράφους φοιτητές και φοιτήτριες (με ειδίκευση στην ψυχική υγεία), σε νέους/νέες και στο γενικό πληθυσμό με ενδιαφέρον στην θεματική.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αντώνης Κλάψης, Αντιπρόεδρος του ΚΜΟΠ και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Θα μιλήσουν:

- Δρ. Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας,Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Εμπειρογνώμων Ο.Η.Ε

- Δρ. Αντωνία Τορρένς, Δημιουργός και Υπεύθυνη του Live Without Bullying, Γενική Διευθύντρια ΚΜΟΠ

- Φωτεινή Μηλιώνη, Δ.Ν, Δ/ντρια Ν.Π.Ι.Δ. «Επάνοδος»

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΚΜΟΠ στο email: communication@kmop.org ή στο τηλ. 2103637547

Erasmus+ Οδηγός Προγράμματος 2024: Τι είναι το Erasmus+ / Ποιοι είναι οι στόχοι
https://e-wall.net/?p=53683
Σχολείο ΕΝΕΕΓΥΛ Άνω Λιοσίων: 35 μαθητές χωρίς καθηγητή Φυσικής Αγωγής - Απαράδεκτη η έλλειψη σε υπερσύγχρονο Ειδικό Σχολείο!
Σχολείο ΕΝΕΕΓΥΛ Άνω Λιοσίων: 35 μαθητές χωρίς καθηγητή Φυσικής Αγωγής - Απαράδεκτη η έλλειψη σε υπερσύγχρονο Ειδικό Σχολείο!

Καταγγελία ΠΕΝΑΦΑ: Σχολείο ΕΝΕΕΓΥΛ Άνω Λιοσίων χωρίς καθηγητή Φυσικής Αγωγής

Το ΕΝΕΕΓΥΛ Άνω Λιοσίων, με 35 μαθητές, στερείται καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Η Ειδική/Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή είναι ζωτικής σημασίας για μαθητές με αναπηρία.

Η ΠΕΝΑΦΑ ζητά:

Στελέχωση Ειδικών Σχολείων με καθηγητές Ειδικής Φυσικής Αγωγής.

Κάλυψη κενών θέσεων μετά από συνταξιοδοτήσεις.

Παράλληλη στήριξη Φυσικής Αγωγής σε σχολεία τυπικής εκπαίδευσης από καθηγητές Ειδικής Φυσικής Αγωγής.

Ψηφιακή Υπογραφή Δημοσίων Υπαλλήλων μέσω του gov.gr / Οδηγός βήμα βήμα

Ενδοοικογενειακή βία και Ποινική διαμεσολάβηση / Νόμος 3500

ΠΕΝΑΦΑ / Η Ειδική ή Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή είναι το πιο σημαντικό μάθημα σε ένα Ειδικό σχολείο, το οποίο προσφέρει στον κάθε μαθητή ένα προσεκτικά σχεδιασμένο εξατομικευμένου προγράμματος φυσικής δραστηριότητας, με τις αντίστοιχες προσαρμογές μεθόδων διδασκαλίας, και ασκησιολογίου, με σκοπό να ικανοποιηθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες του μαθητή με αναπηρία.

Δεν δίνεται όμως η αρμόζουσα σημασία και όπως αποδεικνύεται παρατηρούνται ελλείψεις σε πλήθος σχολικών μονάδων, όπως στο

νεοιδρυθέν ΕΝΕΕΓΥΛ Άνω Λιοσίων, το οποίο διαθέτει υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και δυναμικό τριάντα πέντε μαθητών, χωρίς όμως να υπάρχει οργανική θέση για καθηγητή Φυσικής Αγωγής!!

Ζητάμε ως Π.ΕΝ.Α.Φ.Α.:

1. Τη στελέχωση των Ειδικών σχολείων με καθηγητές Ειδικής Φυσικής Αγωγής,

2. την κάλυψη των αποχωρήσεων ΠΕ11 μετά από συνταξιοδότηση και

3. την παράλληλη στήριξη του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία τυπικής εκπαίδευσης με καθηγητές Ειδικής Φυσικής Αγωγής ώστε να διεξάγεται με ασφάλεια, ποιοτικά και αναπόσπαστα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Οι καλύτερες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την τάξη – Εξοικονομήστε χρόνο και αυξήστε τη συμμετοχή των μαθητών

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (@penafa_2023)

ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ειδικά σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες των μαθητών και να παρέχει πλήρη προσβασιμότητα, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου, το Ειδικό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων διαθέτει δυο βιοκλιματικά κτίρια.

Το Ειδικό Γυμνάσιο αποτελεί πρότυπο διδακτήριο, καθώς διαθέτει γεωθερμική εγκατάσταση και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις.

Αποτελείται από δύο βιοκλιματικά κτήρια, το κυρίως σχολικό κτήριο και το κτήριο αθλητικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εσωτερική πισίνα και φυσικοθεραπευτήριο. Ειδικότερα, περιλαμβάνει 9 αίθουσες διδασκαλίας, 1 αίθουσα εκτόνωσης – παιχνιδιού, 1 αίθουσα ησυχίας – ηρεμίας, 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 1 αίθουσα βιβλιοθήκης, 1 εργαστήριο φυσικών επιστημών, 1 εργαστήριο πληροφορικής, 3 εργαστήρια μουσικής – αισθητικής αγωγής – ξένων γλωσσών, 1 κλειστό κολυμβητήριο – γυμναστήριο και 7 ειδικά εργαστήρια. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις , προϋπολογισμού 2.905.835,26 ευρώ, έχουν αναπτυχθεί σε οικόπεδο επιφανείας 4687,66 m2 στο Οικοδομικό Τετράγωνο Γ 1205 της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων και η μελέτη του έχει βραβευτεί σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΡΕΜΙΑΣ

Εκτός των άλλων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων διαθέτει και την πρωτοποριακή για τα δεδομένα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος «Αίθουσα Ηρεμίας- Ησυχίας». Η εν λόγω σχολική αίθουσα αποσκοπεί στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των μαθητών, τη βελτίωση της σχολικής επίδοσης, την ομαλή ένταξη και προσαρμογή των μαθητών στο σχολείο, με παιδαγωγικές μεθόδους αποφόρτισης-εκτόνωσης των μαθητών, εξάσκησης της συγκέντρωσης και προσοχής, δημιουργίας συνθηκών, χαλάρωσης, ηρεμίας.
https://e-wall.net/?p=53736
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ STEM ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ STEM ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκινά η παράδοση εξοπλισμού ρομποτικής και STEM στα σχολεία, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ελλάδα 2.0".

Η παράδοση θα γίνει σταδιακά έως τις 2-11-2024.

Οδηγίες για την παραλαβή του εξοπλισμού: http://prometheus.cti.gr

Σε περίπτωση βλάβης, καταχωρήστε το πρόβλημα στο "Προμήθειες" -> "Αναφορά προβλήματος".

Εκπαιδευτικό υλικό θα αποσταλεί σύντομα με email.

ΕΝΑΡΞΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 'ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ STEM ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης «Προμήθεια εξοπλισμού ρομποτικής και STEM για την εκπαίδευση» του Έργου «Sub.5-Προμήθεια εξοπλισμού ρομποτικής και STEM για την εκπαίδευση», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με ανάδοχο την ένωση εταιρειών «COSMOTE-BYTE A.B.E.E.», σας ενημερώνουμε ότι θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι αποστολές/παραδόσεις του σχετικού εξοπλισμού (κιτ ρομποτικής) στις σχολικές μονάδες σας.

Ο Ανάδοχος θα ενημερώσει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την αποστολή των κιτ ρομποτικής με μεταφορική εταιρεία. Προσοχή! Οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά (δεδομένου ότι στο πρόγραμμα συμμετέχει μεγάλος αριθμός σχολείων) καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και θα ολοκληρωθούν στις 2-11-2024.

Συνημμένα, σας αποστέλλουμε τις αναλυτικές Οδηγίες για την παραλαβή του εξοπλισμού.

Παρακαλούμε όπως διαβαστούν προσεκτικά τόσο από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας, όσο και από τα μέλη της επιτροπής παραλαβής (η οποία συστάθηκε με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 300/25-1-2024 Υ.Α. – ΑΔΑ: ΨΦΠΣ46ΝΚΠΔ-ΠΝΞ) καθώς περιγράφουν τα βήματα για την σωστή παραλαβή των κιτ ρομποτικής η οποία θα γίνει μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΠΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ» (http://prometheus.cti.gr).

Επισημαίνονται τα κάτωθι:

 Η οριστική παραλαβή θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 3 ημερών από την ημερομηνία παράδοσης των κιβωτίων από τη μεταφορική εταιρεία.

 Τα σετ ρομποτικής S2.1 STEM και S2.2 STEM του Γυμνασίου παραλαμβάνονται σε μία ενιαία συσκευασία, όπως αποτυπώνεται και στο εκτυπωμένο πρωτόκολλο παραλαβής.

Σε περίπτωση βλάβης κάποιου είδους της προμήθειας μετά την οριστική παραλαβή καλείστε να την καταχωρήσετε στο σύστημα «Προμήθειες» μέσω της στήλης «Αναφορά προβλήματος» ανά είδος.

Τέλος, σύντομα θα σας σταλεί με ηλεκτρονικό μήνυμα, ο σύνδεσμος στον οποίο θα είναι διαθέσιμο το υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό (δραστηριότητες, e-Book, βίντεο κ.λπ.) για την αξιοποίηση των σετ ρομποτικής στην μαθησιακή διαδικασία.

Odigies_Paralavis_Robotika _ TM 2_131
https://e-wall.net/53763/enarxi-paradosis-exoplismou-robotikis-kai-stem-gia-tin-ekpaidefsi/
Σημαντική Ανακοίνωση: Ξεκινούν οι συνεδριάσεις του ΚΥΣΠΕ για τις Μεταθέσεις!
Σημαντική Ανακοίνωση: Ξεκινούν οι συνεδριάσεις του ΚΥΣΠΕ για τις Μεταθέσεις!

Το ΚΥΣΠΕ θα συνεδριάσει την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 στο Υπουργείο Παιδείας με τα ακόλουθα θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή:

Θα εξεταστούν αιτήσεις εκπαιδευτικών και στελεχών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή.

2. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

Θα εξεταστούν αιτήσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικής και Ειδικής Αγωγής) από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ για το διδακτικό έτος 2023-2024.

Επιπλέον, θα εξεταστεί αίτηση απόσπασης εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως επιστημονικό-τεχνολογικό προσωπικό στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου/Παράρτημα Ξάνθης (Ε.Κ. Αθήνας).

3. Ανάκληση μετάταξης και επαναφορά στην εκπαίδευση:

Θα εξεταστεί αίτηση ανάκλησης μετάταξης εκπαιδευτικού σε διοικητική θέση και επαναφοράς του στην εκπαίδευση.

4. Μεταθέσεις σε Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης:

Θα εξεταστούν αιτήσεις μετάθεσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

Επιπλέον, θα εξεταστούν τα προσόντα των υποψηφίων, τυχόν αμφισβητούμενες αιτήσεις και θα επικυρωθούν οι κενές οργανικές θέσεις των Σχολείων.

5. Μεταθέσεις σε δομές Ειδικής Αγωγής:

Θα εξεταστούν αιτήσεις μετάθεσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε δομές Ειδικής Αγωγής.

Επιπλέον, θα εξεταστούν τα προσόντα Ειδικής Αγωγής των υποψηφίων, τυχόν αμφισβητούμενες αιτήσεις.

Ξεκινούν οι συνεδριάσεις του ΚΥΣΠΕ για τις Μεταθέσεις / Η ανακοίνωση του Νικου Φασφαλη

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

Θέλω να σας ενημερώσω ότι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 στο Υπουργείο Παιδείας θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω:

1ο. Εξέταση αιτήσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Στελεχών Εκπαίδευσης, για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή.

2ο. Εξέταση θεμάτων αποσπάσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής ) από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ διδακτικού έτους 2023 – 2024 και εξέταση απόσπασης εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως επιστημονικό-τεχνολογικό προσωπικό στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου/Παράρτημα Ξάνθης (Ε.Κ. Αθήνας).

3ο. Εξέταση αίτησης ανάκλησης μετάταξης εκπαιδευτικού σε διοικητική θέση και επαναφορά του στην εκπαίδευση.

4ο. Εξέταση αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (εξέταση προσόντων, αμφισβητούμενες αιτήσεις κ.λπ.) και επικύρωση των κενών οργανικών θέσεων των ανωτέρω Σχολείων.

5ο. Εξέταση αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε δομές Ειδικής Αγωγής (εξέταση προσόντων Ειδικής Αγωγής, αμφισβητούμενες αιτήσεις κ.λπ.).
https://e-wall.net/53758/simantiki-anakoinosi-xekinoun-oi-synedriaseis-tou-kyspe-gia-tis-metatheseis/

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Σύνολο προσλήψεων, μη αναλήψεων και παραιτήσεων ανά μήνα για το τρέχον διδακτικό έτος 2023-2024
Σύνολο προσλήψεων, μη αναλήψεων και παραιτήσεων ανά μήνα για το τρέχον διδακτικό έτος 2023-2024

Σύνολο προσλήψεων, μη αναλήψεων και παραιτήσεων ανά μήνα για το τρέχον διδακτικό έτος 2023-2024 από επίσημα στοιχεία που έλαβα από το Υπουργείο Παιδείας

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται προέρχονται από επίσημες πηγές του Υπουργείου Παιδείας.

 

 
https://e-wall.net/53672/synolo-proslipseon-mi-analipseon-kai-paraitiseon-ana-mina-gia-to-trechon-didaktiko-etos-2023-2024/
Κατώτατος Μισθός 2024: Προτάσεις και Διαβουλεύσεις με τους φορείς
Κατώτατος Μισθός 2024: Προτάσεις και Διαβουλεύσεις με τους φορείς

Σημαντικά σημεία:

Τέταρτη διαδοχική αύξηση: Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, με στόχο να φτάσει τα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Διαβουλεύσεις σε εξέλιξη: Η διαδικασία για τον καθορισμό του ύψους της αύξησης για το 2024 βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί έως τις 22 Μαρτίου.

Προτάσεις φορέων:

ΓΣΕΒΕΕ: Αύξηση ίση με τον πληθωρισμό του 2023, με παράλληλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

ΕΣΕΕ: Λελογισμένη αύξηση, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων.

ΓΣΕΕ: Αύξηση στα 908 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, την παραγωγικότητα και την αγοραστική δύναμη.

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση 4%.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί σημαντικό ζήτημα με πολλαπλές επιπτώσεις.

Πίνακες με Καθαρές αποδοχές μόνιμων – νεοδιόριστων και αναπληρωτών!

Επίδομα απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών!! Ποιοι το δικαιούνται!

Ο “μύθος” των μεγάλων τραπεζικών αποταμιεύσεων των Ελλήνων / Το 72,5% των καταθετών έχει λογαριασμούς έως 1.000 ευρώ!

Eurostat – Αγοραστική δύναμη: Στην προτελευταία θέση, λίγο πιο πάνω από τη Βουλγαρία η Ελλάδα – Ο ανειδίκευτος εργάτης αμείβεται καλύτερα από τον προσοντούχο εκπαιδευτικό!!
https://e-wall.net/?p=53600
Εγγραφές μαθητών/τριών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2024-2025
Εγγραφές μαθητών/τριών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2024-2025

Πληροφορίες:

Διάστημα εγγραφών: Παρασκευή 1η Μαρτίου έως και Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Προθεσμία για εκπρόθεσμες εγγραφές: Έως 31 Μαΐου 2024, με έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διαδικασία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο:

1. Ηλεκτρονική αίτηση:

Χρήση κωδικών taxisnet

Είσοδος στην εφαρμογή "Πρώτη Εγγραφή" (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/)

Επιλογή Νηπιαγωγείου βάσει διεύθυνσης κατοικίας

Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας

Συμπλήρωση στοιχείων:

Προνηπίου/νηπίου

Διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας (με αποδεικτικό)

Άλλων τέκνων που φοιτούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα (με Βεβαίωση Φοίτησης)

Επιλογής φοίτησης σε:

Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής

Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα

Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου

Συνοδών κατά την προσέλευση/αποχώρηση

Υποβολή αίτησης

2. Δικαιολογητικά:

Προσκομίζονται στη σχολική μονάδα εντός της προθεσμίας που ορίζει ο/η Διευθυντής/τρια

Περιλαμβάνουν:

Βεβαίωση Φοίτησης για τυχόν άλλα τέκνα

Αίτηση εγγραφής και δικαιολογητικά για το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα ή/και το τμήμα πρόωρης υποδοχής

Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή

Βιβλιάριο υγείας του/της μαθητή/τριας (με αποδεικτικά εμβολίων)

Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. (εάν υπάρχει, για μαθητή/τρια με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες)

3. Πριν την τελική υποβολή:

Ενημέρωση για τα απαραίτητα παραστατικά που θα προσκομιστούν κατά την επίσκεψη στη σχολική μονάδα

Ραντεβού με τη σχολική μονάδα για:

Έλεγχο και επικύρωση στοιχείων

Προσκόμιση πρωτότυπων δικαιολογητικών

Εγγραφή του/της μαθητή/τριας

Σημαντικές πληροφορίες:

Η εγγραφή στο νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2020.

Η αίτηση εγγραφής μπορεί να γίνει και με φυσική παρουσία στο νηπιαγωγείο.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να απευθύνονται στο νηπιαγωγείο της περιοχής τους ή στην αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι καλύτερες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την τάξη – Εξοικονομήστε χρόνο και αυξήστε τη συμμετοχή των μαθητών
https://e-wall.net/?p=53607
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διδασκαλία σε Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) και Ε.Σ.Κ.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διδασκαλία σε Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) και Ε.Σ.Κ.

Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης καλεί τα εγγεγραμμένα μέλη του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για διδασκαλία μαθημάτων στο εαρινό εξάμηνο 2024Α σε Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) και Ε.Σ.Κ.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:

Δευτέρα 26.02.2024, 11:00 π.μ. έως Τετάρτη 28.02.2024, 21:00

Πώς να υποβάλετε αίτηση:

Ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) και Ε.Σ.Κ.

Πού θα βρείτε τους οδηγούς κατάρτισης:

Στην πλατφόρμα του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) και Ε.Σ.Κ.

Σημείωση:

Δηλώσεις-αιτήσεις μαθημάτων που δεν είναι σύμφωνες με τα προσοντολόγια των εκπαιδευτών δεν θα ληφθούν υπόψη.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ Σ.Α.Ε.Κ. (ΠΡΩΗΝ Ι.Ε.Κ.) ΚΑΙ Ε.Σ.Κ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Καθορισμός καθηκόντων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ι.Ε.Κ. Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού.

Οδηγίες για τους υποψήφιους στις Εξετάσεις Πιστοποίησης αποφοίτων ΙΕΚ!

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΑΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ

H Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης απευθύνει στα εγγεγραμμένα μέλη του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των δημοσίων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.)  και Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αίτηση-δήλωση μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου κατάρτισης 2024Α σε Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) και Ε.Σ.Κ. ανά ειδικότητα και μάθημα για ανάθεση διδακτικού έργου με ωριαία αντιμισθία.

Η αίτηση-δήλωση των μαθημάτων θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) και Ε.Σ.Κ. από τη Δευτέρα 26.02.2024 και ώρα 11:00 π.μ. έως και την Τετάρτη 28.02.2024 και ώρα 21:00 στη σχετική επιλογή του μενού «δήλωση μαθημάτων».

Παρακαλούνται τα μέλη του μητρώου να συμβουλεύονται τους οδηγούς κατάρτισης των ειδικοτήτων σχετικά με το προσοντολόγιο των εκπαιδευτών πριν την αίτηση-δήλωση των μαθημάτων. Δηλώσεις-αιτήσεις μαθημάτων, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα προβλεπόμενα στα προσοντολόγια των εκπαιδευτών των οδηγών κατάρτισης των ειδικοτήτων, δε λαμβάνονται υπόψη για την ανάθεση διδακτικού έργου στα μέλη του Μητρώου Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) και Ε.Σ.Κ.
https://e-wall.net/?p=53667
Δωρεάν e-book / Μαθαίνω να κατανοώ κείμενο με 12 διασκεδαστικές ιστορίες
Δωρεάν e-book / Μαθαίνω να κατανοώ κείμενο με 12 διασκεδαστικές ιστορίες

Ένα δωρεάν e-book με 12 οπτικοποιημένα κείμενα για την ενίσχυση της κατανόησης κειμένου!

Αυτό το e-book αποτελείται από 12 οπτικοποιημένα κείμενα που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τα παιδιά στην ανάπτυξη της κατανόησης κειμένου. Κάθε κείμενο συνοδεύεται από ασκήσεις και ερωτήσεις κατανόησης, ενώ παράλληλα υπάρχει διαθέσιμο και ένα διασκεδαστικό επεισόδιο σε μορφή παιδικού στο YouTube. Το βιβλίο είναι κατάλληλο για μαθητές Α', Β' και Γ' Δημοτικού, αλλά και για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Τι περιλαμβάνει:

12 κείμενα με οπτικοποίηση για εύκολη κατανόηση

Ασκήσεις και ερωτήσεις κατανόησης για κάθε κείμενο

12 διασκεδαστικά επεισόδια σε μορφή παιδικού για κάθε κείμενο στο YouTube

Πού απευθύνεται:

Μαθητές Α', Β' και Γ' Δημοτικού

Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Στόχος:

Βελτίωση της κατανόησης κειμένου

Εμπέδωση λεξιλογίου

Αύξηση της αυτοπεποίθησης στην ανάγνωση

Καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο

ΔΩΡΕΑΝ E-BOOK ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

 Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε ένα ebook με 12 οπτικοποιημένα κείμενα που περιλαμβάνουν ασκήσεις και ερωτήσεις κατανόησης

(https://drive.google.com/.../1J0sMirPT0ebfkWpfxa5.../view...)

Για κάθε ένα από τα κείμενα υπάρχει ξεχωριστό επεισόδιο σε μορφή παιδικού, με στόχο η μάθηση να γίνει περισσότερο διασκεδαστική

Βρείτε όλα τα επεισόδια του βιβλίου στον σύνδεσμο

(https://www.youtube.com/playlist...)

Το βιβλίο είναι κατάλληλο για μαθητές Α' - Β' και Γ' Δημοτικού, αλλά και για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες !
https://e-wall.net/?p=53603
Μισθολόγιο Εκπαιδευτικών: Αλλαγές, Απώλειες, Κερδισμένα και Διεκδικήσεις - Πλήρης Αναδρομή και Ανάλυση
Μισθολόγιο Εκπαιδευτικών: Αλλαγές, Απώλειες, Κερδισμένα και Διεκδικήσεις

Το άρθρο του Πάνου Ντούλα, Καθηγητή Αγγλική - Κοινωνικών Επιστημών, εστιάζει στο μισθολογικό ζήτημα των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, καλύπτοντας:

Την τρέχουσα μισθολογική δομή (βασικός μισθός, επιδόματα)

Τις κρατήσεις και τους φόρους

Τον καθαρό μισθό

Τις διαφορές στις απολαβές (προϋπηρεσία, θέση ευθύνης, σπουδές, τόπος κατοικίας, οικογενειακή κατάσταση)

Την εξέλιξη του μισθολογίου τα τελευταία 5 και 15 χρόνια

Συγκριτική ανάλυση με μισθούς εκπαιδευτικών στην Ευρώπη

Τι διεκδικούν οι εκπαιδευτικοί ως δίκαιη αμοιβή

Μισθολόγιο Εκπαιδευτικών στην Ελλάδα: Πλήρης Αναδρομή και Ανάλυση

Μισθολογικά 2024. Μέρος Α: πόσα παίρνουμε μικτά τώρα;

Το μισθολογικό ζήτημα, παρότι ενίοτε επισκιάζεται από άλλα, παραμένει ένα πολύ σοβαρό θέμα για τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Στη σειρά άρθρων που θα ακολουθήσει, θα προσπαθήσουμε να θίξουμε αρκετά από τα ζητήματα που άπτονται του μισθολογίου και να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως:

-

Ποιος είναι ο μικτός μισθός των εκπαιδευτικών τώρα;

-

Ποιες και πόσες είναι οι κρατήσεις κι οι φόροι τώρα;

-

Πόσα παίρνουν οι εκπαιδευτικοί καθαρά, δηλαδή «στο χέρι»; Τι διαφορές έχουν οι απολαβές των εκπαιδευτικών ανάλογα με το εργασιακό τους καθεστώς, την προϋπηρεσία τους, την κατοχή θέσης ευθύνης, τις σπουδές τους, τον τόπο κατοικίας, την οικογενειακή τους κατάσταση κι άλλα κριτήρια;

-

Πόσα έχουν χάσει (ή κερδίσει) οι εκπαιδευτικοί μέσα στην τελευταία πενταετία, δηλ στη διακυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη λόγω πληθωρισμού και άλλων μεταβολών;

-

Πόσα έχουν χάσει (ή κερδίσει) μηνιαία και ετήσια οι εκπαιδευτικοί μέσα στην τελευταία 15ετία, δηλ μετά την κρίση και τα Μνημόνια;

-

Πόσα παίρνουν οι Έλληνες κι Ελληνίδες εκπαιδευτικοί σε σχέση με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές τους στην Ευρώπη;

-

Τι ζητάμε (οι εκπαιδευτικοί) ως «δίκαιη αμοιβή»;

-

Και άλλα πιθανώς που μπορεί να προκύψουν…

Για την ανάλυση των παραπάνω δεδομένων, θα γίνει έρευνα αρχείου και θα χρησιμοποιηθούν πίνακες και διαγράμματα του Excel.

Ιστορικά

Ιστορικά στην Ελλάδα, μετά το 1911 οι εκπαιδευτικοί ήταν υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης. Η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών συνήθως καθοριζόταν με Νόμο του Κράτους και δεν ήταν αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως σε άλλες χώρες. Καθώς, όμως, αυτή η έρευνα θα ασχοληθεί με τη μισθολογική κατάσταση και εξέλιξη των τελευταίων ετών, θα αναφερθούν μόνο οι πιο πρόσφατοι Νόμοι.

Ο βασικός Νόμος που καθόριζε το Μισθολόγιο των εκπαιδευτικών της τελευταίας προμνημονιακής δεκαετίας ήταν ο Νόμος 3205/2003 που δημιούργησε τότε νέα ΜΚ (Μισθολογικά Κλιμάκια), ενοποίησε κάποια επιδόματα και, σε συνδυασμό με τις ετησίως εκδοθείσες Εγκυκλίους και άλλες συμπληρωματικές διατάξεις, καθόριζε το μισθολογικό πλαίσιο μέχρι και το 2010. Όσον αφορά τις ασφαλιστικές Κρατήσεις, οι καθοριστικοί Νόμοι ήταν αρκετά παλαιότεροι, ενώ στους Φόρους εφαρμοζόταν η κατά καιρούς ισχύουσα γενική φορολογική πολιτική. Τα Δώρα τέλος καθορίζονταν κυρίως με τον Νόμο 1082/1980.

Μετά την υπογραφή Μνημονίου, το 2010-12 όλα αυτά άλλαξαν (προς το χειρότερο) με μια σειρά μισθολογικών, ασφαλιστικών και φορολογικών διατάξεων. Οι κυριότερες νομοθετικές παρεμβάσεις ήταν οι πρώτες περικοπές το 2010 με το Μνημόνιο 1 (Νόμος 3845/2010), το «Ενιαίο Μισθολόγιο» τον Οκτώβρη του 2011 (Νόμος 4024/2011), το Νέο Μισθολόγιο τον Δεκέμβρη του 2015 (Νόμος 4354/2015) καθώς και οι πιο πρόσφατες τροποποιήσεις το 2023 (Νόμος 5045/2023), διάφοροι νόμοι για το ασφαλιστικό και τις κρατήσεις έτσι όπως συμπληρώνονται από την εκάστοτε ισχύουσα φορολογική πολιτική, διάφορες εφαρμοστικές εγκύκλιοι, κ.ά. Μετά από όλα αυτά, έχουν επέλθει σοβαρές αλλαγές στη δομή και λογική του Μισθολογίου, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι ότι:

-

Δεν εφαρμόστηκε από το 2009 και πέρα η τιμαριθμική αναπροσαρμογή του μισθού, δηλ ο μισθός δεν αυξάνεται κάθε χρόνο με βάση τον πληθωρισμό όπως γινόταν πριν το Μνημόνιο, με αποτέλεσμα να χάνεται σιγά-σιγά μέρος του εισοδήματος σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

-

Αλλοιώθηκε σοβαρά η ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη βάσει αποκλειστικά της προϋπηρεσίας: αρχικά το 2011 τα 18 Μισθολογικά Κλιμάκια καταργήθηκαν και η εξέλιξη συνδέθηκε με «βαθμούς», αξιολόγηση και ποσόστωση στην ανέλιξη ενώ στη συνέχεια το 2015 επανήλθαν τα Μισθολογικά Κλιμάκια (19 διετή πλέον, καθώς με άλλο νόμο αυξήθηκαν τα αναγκαία έτη για σύνταξη στα 40) με προωθημένη, ωστόσο, μισθολογική εξέλιξη (ή αναστολή της εξέλιξης) και σύνδεση με αξιολόγηση.

-

Καταργήθηκαν τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα (το 2010 αρχικά μειώθηκαν και το 2012 καταργήθηκαν εντελώς).

-

Καταργήθηκαν διάφορα επιδόματα όπως διδακτικής προετοιμασίας, εξωδιδακτικής απασχόλησης, μεταπτυχιακού και διδακτορικού, ειδικής αγωγής, γάμου, κ.ά.

-

Επιβλήθηκαν μια σειρά από (υποτίθεται) έκτακτες κρατήσεις (πχ 2% επιπλέον κράτηση για ανεργία, 1% επιπλέον για το κομμένο ΕΦΑΠΑΞ, 0,5% επιπλέον για ΜΤΠΥ, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κ.ά.) εκ των οποίων κάποιες παραμένουν ακόμη.

-

Μειώθηκε το αφορολόγητο αρχικά και με μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις κόπηκαν φοροαπαλλαγές και ουσιαστικά αυξήθηκε ο καταβαλλόμενος φόρος (άρα μειώθηκε ο καθαρός μισθός).

-

Μειώθηκε έμμεσα η αμοιβή στη δευτεροβάθμια με την αύξηση ωραρίου κατά 2 ώρες εβδομαδιαία το 2013 (Νόμος 4152/2013).

-

Κλάπηκε η μισθολογική προϋπηρεσία δύο ετών του 2016 και του 2017 .

-

Αυξήθηκε η αμοιβή των στελεχών εκπαίδευσης πρόσφατα ενώ με τον ίδιο νόμο (Νόμος 5045/2023) δόθηκε μια καθολική οριζόντια αύξηση περίπου 43 ευρώ καθαρών.

-

Και άλλα διάφορα, συνήθως αρνητικά…

Βασικός Μηνιαίος Μικτός Μισθός

Γενικά

Μετά από όλες αυτές τις ριζικές αλλαγές, έμεινε η εξής εικόνα και δομή στο Μισθολόγιο, σε σχέση με τις απολαβές: στην ουσία, ο Βασικός συν 3 επιδόματα για τους περισσότερους εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Ο Βασικός Μηνιαίος Μικτός Μισθός έχει 19 Μισθολογικά Κλιμάκια (ΜΚ) για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (από το 1 μέχρι το 19), που εξελίσσονται ανά διετία, έχοντας όμως συνδεθεί εν μέρει με την Αξιολόγηση. Οι μικτές αποδοχές μας βρίσκονται στα 1.162 ευρώ Βασικό Μηνιαίο Μικτό Μισθό για τον υπάλληλο ΠΕ με ΜΚ 1. Αυτός ο αριθμός προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του 780 που είναι ο εισαγωγικός Βασικός Μικτός Μηνιαίος Μισθός για υπάλληλο ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) στο Δημόσιο επί 1,4 που είναι ο συντελεστής για τους υπαλλήλους ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης).

Με βάση τον Νόμο 4354/2015, ο Βασικός Μηνιαίος Μικτός Μισθός προσαυξάνεται για κάθε 2 έτη προϋπηρεσίας κατά 59 ευρώ μικτά (αυτό το ποσό προκύπτει από την πρόσθεση στο αμέσως προηγούμενο ΜΚ των 59 ευρώ δηλ του γινόμενου 1.092*0,0540).

Σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθούν τα 70 ευρώ επιπλέον μικτά σε κάθε ΜΚ οριζόντια που δόθηκαν πρόσφατα με τον Νόμο 5045/2023. Το γιατί δόθηκε οριζόντια αύξηση ίδια για όλα τα ΜΚ κι όχι ποσοστιαία (πχ με αύξηση του Βασικού Μισθού για ΥΕ και άρα και για ΠΕ) είναι ζήτημα προς διερεύνηση.

Η εικόνα που προκύπτει είναι αυτή που φαίνεται στον διπλανό Πίνακα.

Σημειωτέο ότι ο βασικός μηνιαίος μικτός μισθός των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης είναι βάσει θέσης ο καταληκτικός ΜΚ 19, ο οποίος πολλαπλασιάζεται επιπλέον και με συντελεστή 1,2 δηλ 2.224*1,2 = 2.669 ευρώ. Αντίστοιχα, του Ειδικού Γραμματέα το ίδιο αλλά πολλαπλασιάζεται επί 1,3 (επομένως 2.224*1,3=2.891) ενώ του Γενικού Γραμματέα επί 1,5 δηλ 2.224*1,5=3.336. Αυτά τα επιπλέον ποσά δίνονται πέρα από τα όποια επιδόματα θέσης.

Πίνακες με Καθαρές αποδοχές μόνιμων – νεοδιόριστων και αναπληρωτών!

Επίδομα απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών!! Ποιοι το δικαιούνται!

Πίνακες με Καθαρές αποδοχές μόνιμων και νεοδιόριστων!

Ο “μύθος” των μεγάλων τραπεζικών αποταμιεύσεων των Ελλήνων / Το 72,5% των καταθετών έχει λογαριασμούς έως 1.000 ευρώ!

Eurostat – Αγοραστική δύναμη: Στην προτελευταία θέση, λίγο πιο πάνω από τη Βουλγαρία η Ελλάδα – Ο ανειδίκευτος εργάτης αμείβεται καλύτερα από τον προσοντούχο εκπαιδευτικό!!
https://e-wall.net/?p=53645