Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Οδηγός για έφηβες & νεαρές γυναίκες / Έμφυλη βία στο διαδίκτυο
Οδηγός για έφηβες & νεαρές γυναίκες / Έμφυλη βία στο διαδίκτυο

Τι είναι η έμφυλη βία στο διαδίκτυο;

70 δωρεάν εικονογραφημένα e-books για την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τον Τάσο Ανθούλια!

Η έμφυλη βία διαδίκτυο είναι η έμφυλη βία (δηλαδή βία βάσει φύλου) που διαπράττεται στο διαδίκτυο, αλλά και γενικότερα με τη χρήση της τεχνολογίας. Ο όρος σχετίζεται με τη χρήση σωματικής ή μη σωματικής βίας με σκοπό τον τραυματισμό, την κακοποίηση, τη βλάβη ή την καταστροφή, σε ψηφιακό περιβάλλον. Ο όρος εστιάζει αρκετά στο γυναικείο φύλο, καθώς οι περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις έχουν καταδείξει ότι οι γυναίκες κάθε ηλικίας είναι περισσότερο ευάλωτες ως πιθανά θύματα.

Παγκόσμιες ήμερες και υλικό για Εκπαιδευτικούς

Ο παρών οδηγός παρέχει μια επισκόπηση των βασικών ζητημάτων που σχετίζονται με την έμφυλη βία στο διαδίκτυο κατά των νεαρών γυναικών. Ειδικότερα, ο οδηγός έχει ως στόχο να παρέχει στις νεαρές γυναίκες πρακτικά βήματα ώστε:

• Να κατανοήσουν τι είναι η έμφυλη βία στο διαδίκτυο

• Να εντοπίσουν έναν πιθανό δράστη

• Να αναφέρουν περιστατικά έμφυλης βίας στο διαδίκτυο

• Να προστατεύονται από την έμφυλη βία στο διαδίκτυο

Η έμφυλη βία στο διαδίκτυο είναι κάθε μορφή βίας που ασκείται σε βάρος γυναικών και κοριτσιών μέσω του διαδικτύου ή των κινητών συσκευών. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

Σεξουαλική παρενόχληση, όπως ανεπιθύμητες σεξουαλικές προτάσεις ή σχόλια, αποστολή ανεπιθύμητων σεξουαλικών φωτογραφιών ή βίντεο, ή sexting χωρίς τη συγκατάθεσή της θύματος.

Παρενόχληση, όπως απειλές, εκφοβισμός ή καταδίωξη.

Δίωξη, όπως η δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών του θύματος, όπως η διεύθυνση κατοικίας ή ο αριθμός τηλεφώνου του, χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Παραβίαση της ιδιωτικότητας, όπως η δημοσίευση ή η κοινοποίηση προσωπικών φωτογραφιών ή βίντεο του θύματος χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Η έμφυλη βία στο διαδίκτυο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις γυναίκες και τα κορίτσια που την υφίστανται. Μπορεί να προκαλέσει:

Σωματικές και ψυχικές βλάβες, όπως άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες και αυτοκτονικές σκέψεις.

Μείωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης.

Εμπόδιο στην εκπαίδευση και την επαγγελματική σταδιοδρομία.

Απομόνωση και κοινωνικός αποκλεισμός.

 

 
https://e-wall.net/?p=48255

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου