Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: « Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα»
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής  στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: « Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα»

Το ΚΠΕ/Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ευεργέτουλα Λέσβου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, προτίθεται να ανανεώσει τη λειτουργία  του Εθνικού Θεματικού Δικτύου εκπαίδευσης για την αειφορία με τίτλο: « Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό  επιδιώκουν τη συνεργασία  με σχολεία της Ελλάδας  και του εξωτερικού αλλά και με άλλα ΚΠΕ/ Κ.Ε.ΠΕ.Α καθώς επίσης και με επιστημονικούς φορείς.

Όσοι εκπαιδευτικοί  Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης, μέλη Π.Ο.  Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α., σύμβουλοι εκπαίδευσης ή υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων ανά την επικράτεια, επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην παρακάτω φόρμα  μέχρι την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023.

https://forms.gle/SSnY5NQUFYTxyb5V6

 

Σκοπός του δικτύου

Σκοπός του παρόντος Δικτύου είναι μια διεπιστημονική και διαθεματική εκπαιδευτική προσέγγιση της γεωλογικής μας κληρονομιάς, της φύσης, του τοπίου, του πολιτισμού και του ανθρώπου, βασικά στοιχεία των Γεωπάρκων.

Η αναγκαιότητα ίδρυσης του εν λόγω δικτύου ενισχύεται από την αναμφισβήτητη ανάπτυξη του θεσμού των Γεωπάρκων στον ελληνικό χώρο και την ανάγκη ανάδειξης των μοναδικών γεωλογικών, οικολογικών και πολιτιστικών πόρων και η συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.

Η Ελλάδα διαθέτει πλούσια γεωλογική κληρονομιά η οποία δεν έχει προστατευθεί και αναδειχθεί. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικότερα των μαθητών θα συμβάλλει στην καλλιέργεια ολιστικής θεώρησης για την προστασία της φύσης και των τοπίων σε συνδυασμό με τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας.

Πλέον έχει γίνει φανερό η συμβολή των Γεωπάρκων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όπως οι σεισμοί και τα ηφαίστεια, οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις κλπ αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία της βιοποικιλότητας, των φυσικών και γεωλογικών μνημείων και των πολιτιστικών μνημείων, της σημασίας των Γεωπάρκων για προστασία και αειφορική αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της γνωριμίας των μαθητών με την τοπική γεωγραφία.

Η αναγκαιότητα της ίδρυσης του παρόντος Δικτύου γίνεται επίσης αντιληπτή από την υποστήριξη του θεσμού των Γεωπάρκων από την UNESCO και την έγκριση του Διεθνούς Προγράμματος για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», το οποίο αποτελεί την τρίτη αναγνώριση περιοχών της UNESCO, μαζί με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς (WHS) και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας (ΜΑΒ) αλλά και από τη σύσταση από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO της «Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων».

Εγκαίνια: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της ΑΕΚ / Εκπαιδευτικές επισκέψεις για παιδιά όλων των ηλικιών (PIC-VID)

Στόχοι του δικτύου

Η δημιουργία γνωστικού υποβάθρου για τις φυσικές καταστροφές και κυρίως για το σεισμικό κίνδυνο, τις ηφαιστειακές καταστροφές και τις δυνατότητες πρόληψης και προστασίας.

Η ανάδειξη των Γεωπάρκων ως απαραίτητου εργαλείου για την αναζήτηση των τεκμηρίων της κλιματικής αλλαγής και η κατανόηση της συμβολής τους ως εργαλεία για την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος.

Η αξιοποίηση του θεσμού των Γεωπάρκων για την εκπαίδευση στην προστασία της βιοποικιλότητας, η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η καλλιέργεια «συνείδησης προστασίας της φύσης».

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αποτελεσματικότερη διαφύλαξη και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων μας.

Η γνωριμία με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά (μυθολογία, ιστορία, παράδοση, παραμύθια, ήθη-έθιμα, παραδοσιακή διατροφή κλπ) και η ανάδειξή τους ως εργαλεία για την αειφόρο τοπική ανάπτυξη.

Η γνωριμία των μαθητών με την τοπική γεωγραφία και η ανάπτυξη ικανοτήτων για την αξιοποίηση των στοιχείων της προς όφελος της κοινωνίας.

 

Θεματικές ενότητες του δικτύου

- Γεωπάρκο και φυσικές καταστροφές (σεισμοί - ηφαίστεια)

 

- Γεωπάρκο και κλιματική αλλαγή

 

- Γεωπάρκο και βιοποικιλότητα

 

- Γεωπάρκο και μνημεία (φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον)

 

- Γεωπάρκο και άυλη πολιτιστική κληρονομιά (μυθολογία, ιστορία, παράδοση, παραμύθια, ήθη-έθιμα, παραδοσιακή-λεσβιακή διατροφή κ.α.)

 

- Γεωπάρκο και τοπική γεωγραφία

 

Συνεργαζόμενοι φορείς

Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Β.Αιγαίου

Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (https://www.lesvosmuseum.gr)

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δίκτυο Μουσείων Λέσβου

Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων

Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO

Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία – Επιτροπή Γεωλογικής και Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς

70 δωρεάν εικονογραφημένα e-books για την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τον Τάσο Ανθούλια!

Η Υπεύθυνη του Κ.Ε.ΠΕ.Α

Καλδέλλη Ηλέκτρα

 

 
https://e-wall.net/?p=48634

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου