Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Πληθώρα Φιλολογικών Τμημάτων και η Δυσκολία Επαγγελματικής Αποκατάστασης - Κατάσταση των Φιλολόγων στην Ελλάδα: Στοιχεία και Τάσεις (2024)

Πληθώρα Φιλολογικών Τμημάτων και η Δυσκολία Επαγγελματικής Αποκατάστασης - Κατάσταση των Φιλολόγων στην Ελλάδα: Στοιχεία και Τάσεις (2024)

Πληθώρα Φιλολογικών Τμημάτων και η Δυσκολία Επαγγελματικής Αποκατάστασης - Κατάσταση των Φιλολόγων στην Ελλάδα: Στοιχεία και Τάσεις (2024)




Τα παρακάτω 22 Τμήματα δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα ΠΕ02- Φιλόλογοι. Ο αριθμός είναι τεράστιος σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες. 35.204 πτυχιούχοι αυτών των 22 Τμημάτων έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στους πίνακες διορισμών εκπαιδευτικών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω, ο αριθμός των πτυχιούχων Φιλολογίας που διεκδικούν θέσεις στους πίνακες διορισμών εκπαιδευτικών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (35.207) είναι σημαντικά υψηλότερος από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας.




Αυτό το φαινόμενο οδηγεί σε έντονο ανταγωνισμό και δυσχεραίνει την εύρεση εργασίας για τους νέους φιλολόγους. Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο απογοητευτική αν λάβουμε υπόψη και την πτώση των βάσεων εισαγωγής στα Φιλολογικά Τμήματα τα τελευταία χρόνια, η οποία αγγίζει ακόμα και τα 9.000 μόρια σε ορισμένα τμήματα.




ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΜΕ!!




1. Πλήθος Τμημάτων και Εισακτέων


Στην Ελλάδα υπάρχουν 22 Τμήματα Φιλολογίας, τα οποία παρέχουν επαγγελματικά δικαιώματα για τον κλάδο ΠΕ02 (Φιλόλογοι). Οι εισακτέοι στα τμήματα αυτά ανέρχονται συνολικά σε 3.821 για το 2024, ένας αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος από τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς.


2. Επαγγελματική Αποκατάσταση και Διαγωνισμός ΑΣΕΠ


Η επαγγελματική αποκατάσταση στον κλάδο των φιλολόγων είναι όλο και πιο δύσκολη. Αυτό αντανακλάται στον αριθμό των υποψηφίων για την προκήρυξη 2ΓΕ/2023 του ΑΣΕΠ, όπου 35.207 πτυχιούχοι από τα 22 Τμήματα Φιλολογίας κατέθεσαν αίτηση για να ενταχθούν στους πίνακες διορισμών εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης . Η αναλογία μεταξύ των διαθέσιμων θέσεων και των αιτούντων είναι εξαιρετικά ανισομερής, οδηγώντας σε ανταγωνισμό και αβεβαιότητα για πολλούς νέους φιλολόγους.


3. Μείωση Βάσεων Εισαγωγής


Η δυσκολία στην επαγγελματική αποκατάσταση και οι περιορισμένες ευκαιρίες εργασίας έχουν οδηγήσει σε μια αισθητή πτώση των βάσεων εισαγωγής στα φιλολογικά τμήματα. Ενώ πριν από 10-15 χρόνια οι βάσεις κυμαίνονταν περίπου στις 17.000 μόρια, τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει σε αρκετές περιπτώσεις κάτω από τις 13.000 μόρια. Σε ορισμένα τμήματα, οι βάσεις εισαγωγής έχουν φτάσει ακόμη και τις 9.000 μόρια . Παιδαγωγική & Διδακτική Επάρκεια (ΠΔΕ) / Οι 5 αποδεκτοί τρόποι απόκτησής!!


4. Επιπτώσεις και Προοπτικές


Οι τάσεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο για τους υποψήφιους φοιτητές όσο και για τους επαγγελματίες φιλολόγους. Οι μειωμένες βάσεις εισαγωγής μπορεί να προσελκύσουν υποψηφίους με χαμηλότερες βαθμολογίες Πανελληνίων, ενώ οι υπάρχουσες ανάγκες της αγοράς δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης.



Συμπεράσματα:

- Ο μεγάλος αριθμός εισακτέων στα φιλολογικά τμήματα δεν ανταποκρίνεται στις περιορισμένες επαγγελματικές δυνατότητες.


- Η μείωση των βάσεων εισαγωγής αντικατοπτρίζει την απογοήτευση και την έλλειψη ενδιαφέροντος, με τη δυσκολία εξεύρεσης εργασίας να παίζει καθοριστικό ρόλο. Η μοριοδότηση των σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Δυσπρόσιτα (κατηγορίες Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ) καταστήματα κράτησης κ.α


- Ο ανταγωνισμός για θέσεις εργασίας είναι έντονος, καθιστώντας αναγκαία τη βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και της επαγγελματικής κατάρτισης για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες.



 

Πηγή Δεδομένων: Δημήτρης Καλοδήμος, sep4u.gr .
https://e-wall.net/61935/plithora-filologikon-tmimaton-kai-i-dyskolia-epangelmatikis-apokatastasis-katastasi-ton-filologon-stin-ellada-stoicheia-kai-taseis-2024/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου